• Kom sikkert gennem julen med gode råd om levende lys

  27. november 2016
  I anledning af 1. søndag i advent giver Danske Beredskaber dig fem gode råd til at komme sikkert gennem julemåneden med levende lys.

  Julen er hyggelig og smuk, men også en travl tid på året. December er mere end nogen anden måned højtid for levende lys, og dermed er det også tid til at tænke sig ekstra godt om i forhold til brandsikkerhed og forebyggelse, minder Danske Beredskaber om.

  Adventslys, kalenderlys, juletræslys og mange flere er alle med til at danne den visuelle ramme om julehyggen. Men når der tændes ild indendørs, kræver det naturligvis en vis form for respekt og agtpågivenhed.

  “Det er vigtigt at have respekt for ild og tage sine forholdsregler. Man skal aldrig forlade et rum med levende lys, og derudover er det vigtigt altid at have vand i nærheden og lave aftaler om, hvem der slukker de levende lys. Hvis man ikke er påpasselig, kan det hurtigt gå galt,” siger Jacob Christensen, der er formand for Danske Beredskabers Netværk Forebyggelse og til daglig arbejder som forebyggelseschef i Brand & Redning Sønderjylland.

  Det er Danske Beredskabers medlemmer, der desværre alt for mange gange må rykke ud, hvis uheldet er ude – eksempelvis, hvis en tør og glemt juledekoration har antændt sig selv. Derfor giver foreningen fem simple, men gode råd, så du kommer sikkert igennem højtiden.

  Her er fem gode råd, når du tænder julelys:

  1. Forlad aldrig rummet, hvis der er levende lys tændt.
  2. Lav din juledekoration med omtanke. Pas på med brændbart pyntegrønt og nips i dekorationerne. Placer lysene med god afstand mellem hinanden og i holdere, som adskiller lyset fra pyntet. Lysene vil brænde mere stabilt uden at påvirke hinanden, hvis de står adskilt. Hold også sikker afstand mellem levende lys og pynt og gran. Det kan man eksempelvis gøre ved at bruge fyrfadslys i en holder.
  3. Lav en regel om, at den der tænder for et levende lys, også skal huske at slukke det.
  4. Hav vand parat i nærheden. Stil en ekstra kande vand på bordet eller hav danskvand/sodavand i nærheden. Kulsyren kan hjælpe til med at få spredt væsken, hvis man ryster flasken ved eventuel slukning.
  5. Hvis du bruger levende lys på dit juletræ, så fyld vand i din juletræsfod. Det holder grenene friske i længere tid og mindsker risikoen for, at de tørre grangrene futter af. Hav eventuelt gulvspanden stående fyldt i køkkenvasken, når lysene på træet er tændt.