Krisestyringskonference gav deltagere konkrete værktøjer og ny inspiration

16. oktober 2019

Fremtidens beredskab skal ikke blot kunne håndtere de såkaldte blå blink-kriser. De senere år er kommunernes efterspørgsel på at få beredskabernes hjælp til også at håndtere kommunale kriser steget stødt.

I begyndelsen af oktober afholdte Danske Beredskaber sin første krisestyringskonference. Formålet med konferencen var at gøre deltagerne klogere på velafprøvede krisestyringskoncepter og skabe rammerne om erfaringsudveksling på tværs af beredskaber.

Og det lykkedes til fulde, fortæller Casper Bøge Christensen, der deltog i krisestyringskonferencen på Hotel Munkebjerg i Vejle. Til daglig arbejder han som operativ chef i Trekantområdets Brandvæsen.

”Jeg synes, det var en rigtig god konference. Det var hamrende spændende at høre nogle af de beredskaber, der er virkelig langt fremme med krisestyring, fortælle om deres erfaringer. Samtidig var der tid til, at vi kunne tale sammen på kryds og tværs og skabe nye kontakter. Det fungerede virkelig godt,” siger han.

Et højt fagligt niveau

Tilbage i september var Trekantområdets Brandvæsen en del af den nationale kriseøvelse, KRISØV. I år tog øvelsen udgangspunkt i kemiske hændelser i Sydøstjylland.

Beredskabet afprøvede en ny type krisestyringsorganisation med én beredskabsfaglig stab, der var placeret i operationscentret. Under øvelsen udpegede man nogle forbindelsesofficerer til at holde kontakt mellem den beredskabsfaglige stab og de øvrige stabe.

Og det viste sig at være utrolig effektivt, fortæller Casper Bøge Christensen, der holdt oplæg på krisestyringskonferencen om Trekantområdets Brandvæsens erfaringer med blandt andet et nyindkøbt IT-støtteværktøj.

”Under KRISØV 2019 testede vi for første gang vores nye krisestyringsværktøj, Assign Krisestyring. Det er udviklet til at kunne give et langt bedre overblik og til at dele informationer på tværs af stabe, så man altid er fuldt opdateret, uanset hvor man befinder sig. Systemet var en af hovedårsagerne til, at det gik så godt for vores vedkommende i KRISØV. Det var en kæmpe succes,” siger han.

Casper Bøge Christensens oplæg fik flere roser med på vejen af de øvrige deltagere. Det samme gjorde oplægget fra Østjyllands Brandvæsens direktør, Kasper Sønderdahl. Med sin store erfaring i krisestyring holdt han et oplæg om rollebaseret krisestyring, hvor deltagerne også selv kom i spil.

Det fortæller Morten Sønderby Sørensen, der er beredskabsdirektør i Beredskab & Sikkerhed.

”Kasper Sønderdahl har en enorm stor viden om krisestyring, som han er rigtig dygtig til at videreformidle. Rollebaseret krisestyring er noget, vi også arbejder med i Beredskab & Sikkerhed, så derfor var det rigtig fedt at træne det og ikke mindst få nye perspektiver på det. I det hele taget synes jeg, oplæggene var meget anvendelsesorienterede, og det tror jeg også, det skal være, når man sætter så meget tid af til det. Det skal være forholdsvis konkret, så man føler, man har noget med hjem og kan arbejde videre med,” siger han.

Krisestyring kan bruges i flere sammenhænge

Det er forskelligt fra beredskab til beredskab, hvor langt man er i arbejdet med krisestyring. Nogen beredskaber er langt fremme og har stor viden om blandt andet IT-støtteværktøjer og krisestyringskoncepter, mens andre først lige har taget hul på arbejdet med at sætte krisestyringen i system.

I Beredskab & Sikkerhed mærker Morten Sønderby Sørensen, at beredskabets ejerkommuner meget gerne vil inddrage beredskabet i krisestyringen af kommunale hændelser.

”Krisestyring fylder faktisk meget i vores dagligdag. Ikke så meget i forhold til vores blå blink-opgaver, som jo ofte er i en størrelse, hvor der ikke er behov for krisestyring. Men for vores ejerkommuner betyder det rigtig meget, at vi kan levere krisestyring på de kommunale hændelser, hvor der er så meget på spil omkring presse, intern håndtering, personale og pårørende. Derfor er det helt afgørende for dem, at vi kan levere et system og nogle processer, som kan understøtte dem, når de står i en krise, og vi mærker, at vi i endnu større grad end tidligere bliver involveret i den type hændelser og høster stor anerkendelse for vores hjælp i den forbindelse,” siger han.

Hos Trekantområdets Brandvæsen er det Casper Bøge Christensens ønske at anvende delelementer fra krisestyringen oftere til at løfte kvaliteten af opgaveløsningen – for eksempel i større hverdagshændelser.

”Der ligger mange gode ting og tankesæt i krisestyring, som vi sagtens kunne anvende noget oftere. I fredags havde vi en skarp hændelse med oversvømmelse i store dele af vores dækningsområde, hvor jeg var operationschef, og der brugte jeg blandt andet delelementer fra krisestyring i forhold til at samarbejde med kommunerne. Så kan det godt være, at der ikke var nedsat klimastab, og at LBS’en ikke var aktiveret, men det ændrer ikke ved, at samarbejdsmekanismerne og IT-støttesystemerne var præcis de samme som under en krise,” siger han og fortsætter:

”Jeg tror, vi overser mange ting i hverdagen, fordi der ofte er flere interessenter i en hændelse end bare os og borgeren. Og hvis man kigger på, hvor mange større hverdagshændelser, der er, så er der et rigtig stort potentiale til at træne det grundlag i hverdagen. Når den store krise så indtræffer, er vi lige dét mere skarpe.”

Masser af viden samlet på ét sted

Under krisestyringskonferencen deltog 36 medarbejdere fra de kommunale beredskaber. Deltagerne var en god blanding af beredskabsdirektører og medarbejdere, der arbejder med krisestyring og Plan for Fortsat Drift i de enkelte beredskabsenheder.

”Vi kom lige et spadestik dybere, fordi mange af deltagerne havde stor ekspertise omkring krisestyring og kunne bidrage med utrolig meget viden. Det gav en god dynamik, at deltagerkredsen både var direktører og medarbejdere, som arbejder med krisestyring. For selvfølgelig er det os som direktører, der har det overordnede ansvar, men det er jo mange gange de enkelte medarbejdere, som rent faktisk har fingrene nede i systemerne,” siger Morten Sønderby Sørensen.

Både han og Casper Bøge Christensen peger på, at krisestyringskonferencen satte en god ramme for netværk på tværs af beredskabsenhederne. Og det blev udnyttet til fulde i pauserne mellem oplæggene.

”Generelt synes jeg, det fede ved konferencen var, at der sad så mange mennesker, som virkelig brænder for krisestyring, og der er så meget viden i de her folk. Næste gang, jeg står med en problemstilling på det her område, ved jeg præcis, hvem jeg skal ringe til for at få input og sparring. Det netværk har jeg ikke haft før,” siger Casper Bøge Christensen.

Det fagligt høje niveau og de gode muligheder for videndeling og erfaringsudveksling har givet dem begge blod på tanden til at deltage i krisestyringskonferencen igen, såfremt det nye tiltag bliver en fast del af Danske Beredskabers konferencekatalog.

”På sigt kunne man måske overveje at have ét element i løbet af konferencen med inspiration udefra. Det kunne godt være fra udlandet, men jeg tror faktisk også, der kunne være rigtig meget at hente ved at bringe andre aktører inden for Danmarks grænser i spil, så det heller ikke bevæger sig for langt væk fra den verden, vi er en del af. Det kunne være, man kunne få ny inspiration ved at høre, hvordan sundhedsvæsnet arbejder med kriser eller måske en privat virksomhed,” siger Morten Sønderby Sørensen.

Relaterede nyheder

Danske Beredskaber og DTU Construct’s Brandgruppe afholdt den 18. februar dialogmøde omkring udfordringerne ved moderne byggematerialer og byggeformer. Den 18. februar var der på DTU Byg i Lyngby indkaldt til møde mellem beredskaber under Danske Beredskaber og DTU Construct’s Brandgruppe for at højne fagligheden omkring konstruktioner og brand, og de udfordringer og farer emnet kan […]

Nordsjællands Brandskole er det eneste sted i Danmark, der uddanner redningsdykkere til de kommunale beredskaber, og efterspørgslen efter at få uddannet brandfolk til redningsdykkere stiger i takt med vandhændelserne ude i kommunerne. To redningsdykkerhold er blevet uddannet på Nordsjællands Brandskole i 2024, og interessen for uddannelsen er stigende. Det er op til beredskaberne selv om […]

Antallet af skorstensbrande er faldende, og det skyldes ifølge Skorstensfejerlauget primært, at vi er blevet bedre til at skrue op for blusset, til gavn for både varmen i husene og miljøet. 307 gange i 2023 rykkede brandvæsenet ud for at få kontrol over en skorstensbrand forårsaget af nogle af Danmarks cirka 700.000 brændeovne, og det […]

Beredskabsminister Torsten Schack Pedersen drøfter på Danske Beredskabers årsmøde fremtiden for beredskabet med Johannes Lundsfryd, formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg, direktør i Beredskabsstyrelsen, Christine Engel og formand i Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen.    Hvor godt rustet er det samlede beredskab til udfordringerne i 2025, og hvilken betydning har beredskabsaftalen for redningsberedskabet? De spørgsmål – og mange […]

Danske Beredskaber ser frem til samarbejdet med Styrelsen for Samfundssikkerhed og Beredskabsstyrelsen, der fremadrettet udgør myndighederne under Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab. Torsten Schack Pedersen, minister for samfundssikkerhed og beredskab i SMV-regeringen annoncerede den 29. januar en ny organisering, hvor Beredskabsstyrelsens funktion styrkes og hvor der tilføjes en ny styrelse, der skal have fokus på specielt […]

FireFit 2025 Odense løber af stablen d. 3.-4. juni – i forbindelse med Danske Beredskabers Årsmøde2025. Til FireFit dyster brandfolk fra hele Europa om at være den hurtigste og den stærkeste. Ansatte i det danske redningsberedskab kan deltage i FireFit, både i de internationale konkurrencer og i det danske mesterskab. FireFit Championships er en international […]

Justitsminister Peter Hummelgaard støtter projektet Brandkadet Randers med 300.000 kr. i perioden 2025-2027. Målgruppen for projektet er børn og unge i 7.-9. klasse med særligt fokus på at tiltrække børn og unge i udsatte positioner. Formålet med Brandkadet Randers er at give børn og unge en brandkadetuddannelse, hvor de får lov at prøve kræfter med […]

Hos Danske Beredskaber konstaterer formand Jarl Vagn Hansen, at der ikke i denne omgang er blevet plads til en opgradering af det kommunale beredskab, imens han imødeser at en faglig analyse skal danne grundlaget for udbygningen af fremtidens beredskab.  -Det er godt, at der nu også politisk er kommet fokus på beredskab i Danmark – for […]

Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab holder doorstep om en ny aftale på beredskabsområdet onsdag d. 15. januar 2025 kl. 09.00. Præsentationen af beredskabsaftalen foregår som en såkaldt doorstep i Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab i forbindelse med indgåelsen af politisk aftale på beredskabsområdet. Minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen vil sammen med aftalepartierne […]

Hvis vi skal sikre borgernes tryghed i fremtiden, så er en opgradering af primærberedskabet ikke ”nice to have” – det er ”need to have”. Af Bjarne Nigaard, sekretariatschef, Danske Beredskaber (Artiklen har i forkortet form været bragt som debatindlæg i Jyllands-Posten 5. januar) Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde […]

Den blæsende og regnvåde nytårsaften lagde de fleste steder i landet en dæmper på nytårsløjerne, men flere steder, blandt andet i København, blev tililende brandfolk beskudt med fyrværkeri. De kommunale beredskaber rykkede ud med brandbilerne ca. 343 gange i løbet af nytårsaften. Nytåret 2024/2025 blev derfor for andet år i træk relativt roligt for beredskaberne. […]

Hvis du følger fem gode råd fra Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber, kan du medvirke til at reducere risikoen for brand i din bolig og dermed gøre nytårsdøgnet roligere for landets brandfolk. Nytårsdøgnet er årets travleste døgn for de kommunale beredskaber, for her er man i gennemsnit over de sidste fem år rykket ud for at […]

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

10. december sætter minister for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen, omsider gang i forhandlingerne frem mod det beredskabsforlig, ministeren har bebudet, skal ligge klar før jul, men i Danske Beredskaber bliver ministerens prioriteringer mødt med skepsis og forundring. Klimaøvelser og klimasikring af en ikke defineret størrelse, og så en bunke udstyr som watertubes og […]

Det er det kommunale beredskab der står med ansvaret, og det er det kommunale beredskab der har behov for politisk og økonomisk opbakning i et beredskabsforlig. Bragt med tilladelse fra magasinet Teknik & Miljø, hvor artiklen findes i udgivelsen for december 2024. 100-års hændelser forekommer årligt og 20-årshændelser kommer næsten månedligt, og det presser beredskabet […]

Den 28. november afholdt den Lokale Beredskabsstab (LBS) i Nordsjællands Politikreds temadag omkring de opgaver, man rundt i kommunerne skal kunne håndtere i en verden i hastig forandring. Et hold af yderst kompetente eksperter fra DMI, Københavns Universitet og DTU Space kridtede den 28. november på DTU i Lyngby banen op omkring de vejr- og […]

Firefighters train intensely to always be ready to respond when disasters strike. The strongest among them will gather in Odense this June to compete for the titles of the fastest firefighter on the FireFit course in Denmark. Time is critical when emergency services race to rescue those in need. This is why firefighters around the […]

Den 1. december er nordisk røgalarmdag, hvor du kan gøre det til en vane at tjekke, om din røgalarm fungerer. Søndag den 1. december er det nordisk røgalarmdag. Det er dagen, hvor du på en enkel måde kan sikre brandsikkerheden derhjemme ved at tjekke, om røgalarmerne virker, som de skal. Brandvæsenet rykker årligt ud til […]

Beredskabsforliget skal dække hele redningsberedskabet, for ellers kan vi ikke passe på hele Danmark, lyder det fra Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber. Lige om lidt får vi et beredskabsforlig i Danmark, og hos Danske Beredskaber ønsker man sig mere end noget andet, at forliget kommer til at tage hensyn til hele redningsberedskabets behov. -Den […]

Julen nærmer sig, men årets kolde måneder er højsæson for brande. Gå derfor aldrig fra levende lys og vær opmærksom i køkkenet, når du tilbereder mad. En røgalarm i julestrømpen den 1. søndag i advent kan være med til at sikre julen, for når der skrues op for brugen af levende lys, og julemaden skal […]

Den 29. januar kan du som aktør i beredskabet lære at tiltrække og fastholde medarbejdere fra generation Z. Genereation Z, der er betegnelsen for unge født i årene mellem 1995 og 2012, har en klar forventning til, at deres arbejdsgivere og øvrige omverden kommunikerer klart med dem og at de modtager regelmæssig feedback på deres […]

Den 9. december afholder Danske Beredskaber workshop om opbygning af undervisning og præsentationer – du kan stadig nå at melde dig til. Vil du gerne forbedre dine undervisnings- og formidlingsevner på en nem og simpel måde? Er du underviser, instruktør, oplægsholder, ansat i en uddannelsesafdeling, AMR, TR eller noget helt tredje i beredskabet, hvor formidling […]

Få nyhedsbrev i indbakken