Søg
Close this search box.

Firefighters Plus er nomineret til European Fire Safety Award

4. november 2019

Brand, trafikuheld, storme og oversvømmelser. Hver dag håndterer brandfolk en lang række hændelser og er i berøring med mennesker fra alle samfundslag og i alle situationer. Det giver brandfolkene en helt unik position som rollemodeller, der kan bruges som indgang til at fremme brandsikkerheden blandt udsatte befolkningsgrupper.

Men det kan være svært at komme i gang med de sociale inklusionsprojekter i beredskabet. For hvor begynder man, hvilke redskaber skal i spil, og hvor finder man ressourcerne? Det er nogle af de spørgsmål, som onlineplatformen Firefighters Plus kan hjælpe brandfolk og andre ildsjæle, der ønsker at arbejde med social inklusion, med at besvare.

Firefighters Plus blev offentliggjort i september, og på blot to måneder er det gratis onlineværktøj kommet så godt fra start, at det nu er blandt de tre finalister til at vinde European Fire Safety Award, som uddeles i forbindelse med Den Europæiske Brandsikkerhedsuge senere i november.

”Jeg er utrolig stolt af denne nominering, fordi den er med til at sætte fokus på, at brandfolk har et unikt potentiale til at bruge deres position som rollemodeller til at hjælpe sårbare borgere og derved også kan være med til at forebygge brandulykker på en hel ny måde,” siger Kim Lintrup, der er beredskabsdirektør i Frederiksborg Brand & Redning, i en pressemeddelelse.

Vil løfte borgernes velfærd

Siden offentliggørelsen af Firefighters Plus for to måneder siden har resultaterne langt overgået forventningerne. Hjemmesiden www.firefightersplus.eu har haft knap 13.000 besøg og flere end 4.600 søgeresultater på Google. I Polen anbefalede den nationale beredskabsdirektør alle brandfolk over hele landet at bruge onlineplatformen, og i Holland blev Firefighters Plus præsenteret på den hollandske brandkongres og offentliggjort i det hollandske brandmandsblad. Ligeledes blev værktøjet præsenteret som en god praksis i det europæiske forum for integration af migranter og flygtninge

Firefighters Plus er finansieret af Erasmus+, der er et europæisk uddannelsesprogram. Sammen med de øvrige europæiske partnere har Frederiksborg Brand & Redning arbejdet med onlineværktøjet i to år. Undervejs har partnerne mødtes fire gange for at udveksle tanker og ideer til den videre proces.

Indholdet af Firefighter Plus er lavet til beredskabet og testet på brandfolk, men tanken er, at værktøjet også kan bruges i andre sammenhænge, hvor man ønsker at arbejde med social inklusion. Firefighters Plus rummer en værktøjskasse med redskaber til at lave alt fra målgruppeanalyser til kommunikationsplaner. Selve onlinekurset om social inklusion består af en introduktion samt tre moduler, hvor det er tanken, at kursisterne sorterer i materialet og finder det, der er mest relevant for dem.

Frederiksborg Brand & Redning er et af de beredskaber herhjemme, der arbejder meget med social inklusion. Derfor har det været helt naturligt for beredskabet at indgå i projektet om at udvikle Firefighters Plus og på den måde give erfaringer videre til andre.

”I Frederiksborg Brand & Redning ønsker vi at være med til at løfte vores borgeres velfærd. Vi har brandkadethold i flere af vores ejerkommuner, har lavet ferieaktiviteter for sårbare unge, har forebyggende aktiviteter i forbindelse med Brandsikkert Hjem for udsatte ældre. Ved hjælp af Firefighters Plus er jeg sikker på, at vi og andre beredskaber i fremtiden kan udvikle endnu flere aktiviteter målrettet borgere i udsatte positioner,” siger Kim Lintrup.

Du kan stadig nå at stemme

Vinderen af European Fire Safety Award vil blive annonceret under åbningsceremonien for Den Europæiske Brandsikkerhedsuge, der finder sted i Europa-Parlamentet i Bruxelles den 18. november 2019. Indtil den 5. november 2019 kan de interesserede stemme her.

Foruden Frederiksborg Brand & Redning består projektets øvrige partnere af Northumberland Fire & Rescue Service (UK), provinshovedkvarteret for Statens brandvæsen i Poznan (Polen), Institut for Sikkerhed og det nederlandske brandvæsen (Holland), Alcala de Guadaira Fire & Rescue Service (Spanien), etnokulturelt ressourcecenter (Rumænien) og WIOSNA Association (Polen).

Relaterede nyheder

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Den 12. og 13. juni afholder Danske Beredskaber netværksmøde omkring operative forhold. På førstedagen fortalte delegerede fra Hovedstadens Beredskab omkring kompleksiteten i nutidens byggerier og de udfordringer som Beredskabet møder i forbindelse med indsatser i bygninger, der ofte har helt sin egen risikoprofil. Oplægget følges torsdag op af et oplæg omkring fremtidens byggematerialer fra DTU. […]

Danske Beredskaber sætter på Folkemødet 2024 i et planspil sammen med DMI fokus på fremtidens vejr, og de udfordringer et vildere vejr medfører for beredskabets arbejde. Rasmus Dalberg fra Forsvarsakademiet kontrollerer spillet og deltagerne alt imens vejret udvikler sig på planspilstavlen. Klimahændelser kan til tider kræve, at der bliver indsat måske 100 mand, og det […]

Få nyhedsbrev i indbakken