Brandfaren er relativt høj over det meste af landet, for selvom det har været koldt i længere tid, så har 178 brande i den knastørre vegetation sat brandvæsenet på hårdt arbejde i marts måned.
Hvis man har planer om at tage ud i naturen de kommende dage, skal man være opmærksom på, at åben ild, ukrudtsbrænderen eller et tabt cigaretskod hurtigt kan udvikle sig til en ildebrand, som vil betyde, at brandvæsenet må tage affære. Sådan lyder det i de sidste dage af marts fra Danske Beredskaber, hvor sekretariatschef Bjarne Nigaard nu går ud med en appel til danskerne om, at benytte åben ild med omtanke i det tørre forår.
-Vegetationen er ikke for alvor i fuldt flor endnu, og derfor er græs, buske og træer ikke endnu begyndt at suge vand op fra jorden. Og selv om vi mange steder har fået lidt regn på overfladen for nylig, så er det slet ikke nok til at reducere brandfaren efter en lang periode uden regn. For vegetationen er stadig tør indeni. Og når vi så har haft pæne temperaturer, sol og vind i en periode, så kan naturen let gå i brand, forklarer Bjarne Nigaard.
Til og med den 27. marts har de kommunale primærberedskaber i marts måned måttet rykke ud til 178 naturbrande – og det ligger et stykke over normalen for de sidste fem år, hvor der i gennemsnit har været 124 meldinger om naturbrande, og det er næsten en firedobling i forhold til det våde forår i 2024.
Den relativt høje brandfare er en realitet over det meste af landet, og derfor anmoder de kommunale beredskaber nu om, at benytte åben ild med tanke på, at ilden hurtigt kan sprede sig.
-Særligt de sidste par uger har vi haft travlt. Vi håber derfor, at vi i fællesskab kan forsøge at undgå flere naturbrande, så hvis man har planer om snobrød over bål i skoven, eller vil varme sin kaffe over gasblus i plantagen, så gør det kun de dertil indrettede steder. Og vær sikker på, at alle gløder er slukket, inden man forlader området. Er man typen, der ryger i naturen, så undgå at tabe gløder, og tag cigaretskod med hjem, så de ikke havner i tør vegetation, siger Bjarne Nigaard.
Tjek selv brandfaren, hvor du bor
For at skabe et godt overblik over, hvordan brandfaren er lokalt ude i det fri, har Danske Beredskaber, Beredskabsstyrelsen og KL sammen oprettet hjemmesiden Brandfare.dk som en fælles platform for information om brandfare i naturen.
Ud over gode råd om, hvordan man undgår naturbrande, rummer siden et brandfareindeks, der viser brandfaren i naturen over de kommende døgn, og et kommunekort med angivelse af, hvor i landet der eventuelt er indført forbud mod afbrænding. Er man i tvivl om det er sikkert at tænde ild, hvor man bor, så kan man på hjemmesiden også finde frem til kontaktoplysninger til sit kommunale beredskab.
Fakta:
Antal gange det kommunale beredskab har kørt til naturbrande i marts måned de seneste fem år.
Marts 2021: 123
Marts 2022: 224
Marts 2023 49
Marts 2024 48
Marts 2025 (til og med 27/3): 178
På hjemmesiden brandfare.dk/underindeks kan du se, om vegetationen i dit område er så tør, så brug af åben ild skal ske med stor omtanke.
Gode råd til at forebygge naturbrand
- Brug dertil indrettede pladser, hvis du skal tænde bål eller grille i naturen
- Hold altid afstand til bevoksning
- Efterlad aldrig et bål eller en grill, der ikke er slukket helt
- Brug kun åben ild i stille vejr
- Hav altid vand i nærheden, når du bruger åben ild
- Brug tobak, maskiner og elektrisk værktøj med omtanke – få gnister kan starte en brand
- Lad ikke glas ligge fremme i solen i den tørre vegetation
- Parker aldrig din bil i høj tør vegetation
- Ring til 1-1-2, hvis uheldet alligevel er ude