Pas på: Naturen er mere tør, end du tror

25. april 2016

Når solen og varmen melder sin ankomst efter flere måneders mørke og kulde, begiver mange sig ud i naturen for at nyde det gode vejr. Nogen hygger sig med bål og snobrød, andre brænder haveaffald af eller luger ud i ukrudtet med ukrudtsbrænderen.

Med andre ord skyder forårsmånederne gang i sæsonen for naturbrande. I 2014 rykkede de kommunale beredskaber ud til 2305 naturbrande, viser tal fra Redningsberedskabets Statistikbank. Hovedparten af naturbrandene sker i perioden fra marts til september.

For mange kan det være noget af en overraskelse, at naturen er så tør på denne tid af året, fortæller formand for Danske Beredskaber, Niels Christensen.

”Når vejret er så ustabilt, som vi oplever lige nu, kommer det ofte bag på folk, at græsset og buskadset er tørt. Men det skyldes, at der endnu ikke er kommet væde i planterne, og derfor skal der ikke ret meget solskin til, før græsset bliver meget tørt.”

Hold øje med vinden

Det er den enkelte kommune, der fastsætter regler for, om det er tilladt at tænde bål eller brænde haveaffald af i området. Derfor er det en god idé at tjekke kommunens hjemmeside som det allerførste, råder Niels Christensen.

Viser det sig, at bål og afbrænding af haveaffald er tilladt i området, er det vigtigt at være opmærksom på vindforholdene, inden man tænder bålet eller bunken med haveaffald.

”Røgen må ikke være til gene for naboer eller andre i området, og det betyder, at man kun skal lave bål i stille vejr, hvor røgen stiger op,” siger Niels Christensen.

Derudover bør man sørge for at have slukningsmidler inden for rækkevidde, hvis uheldet skulle være ude.

”Det behøver ikke være andet end haveslangen, man har rullet ud, eller en havevandkande med en spreder på. Det har de fleste haveejere liggende, og med de redskaber i hånden vil mange kunne slukke en eventuel brand selv,” siger han og fortsætter:

”Kan man ikke det, skal man selvfølgelig ringe efter brandvæsnet, og så er det en god idé at bruge haveslangen eller havevandkanden til at sørge for, at ilden ikke breder sig.”

Pas på ukrudtsbrænderen

Det er langt fra kun bål og afbrænding af haveaffald, der fylder i statistikken over naturbrande. I 2014 rykkede de kommunale beredskaber ud til 72 naturbrande forårsaget af ukrudtsbrændere, viser tal fra Redningsberedskabets Statistikbank.

”Typisk går man langs et redskabsrum eller en garage med ukrudtsbrænderen og brænder ukrudt af, men det sker ofte, at der også er vokset ukrudt eller græs op på den anden side af det rækværk, man nu går langs. Og så sætter man ild til ukrudtet på indersiden af sit redskabsrum eller sin garage – helt utilsigtet,” siger Niels Christensen.

Naturbrandene forårsaget af ukrudtsbrændere er særlig farlige, fordi det er svært at opdage ilden, før det er for sent.

”Ofte er skaderne og ødelæggelserne hos folk meget store, fordi de først opdager, at der er ild i garagen eller redskabsskuret, når ilden har fået rigtig godt fat. Så det er virkelig noget, man bør være meget opmærksom på, når man bruger ukrudtsbrænderen.”

Ti gode råd fra Danske Beredskaber 

  1. Brug dine sanser – ser græsset vissent ud eller mærkes det meget tørt, skal du være særligt opmærksom
  2. Undersøg, om det på stedet er tilladt at bruge åben ild, fx på kommunens hjemmeside
  3. Tjek vindforholdene og tænd kun bål eller grill, hvis det er stille vejr
  4. Tag hensyn til dine naboer og øvrige omgivelser, hvis du brænder ukrudt eller haveaffald af – lad ikke røg eller gløder ramme andre
  5. Hav altid slukningsmidler inden for rækkevidde, når det er tørt – brug haveslangen eller havevandkanden
  6. Tænk over, hvor du bruger ukrudtsbrænderen – skure og udhuse af træ er også brændbare
  7. Kast aldrig skodder, tændstikker eller andet med gløder fra dig udenfor
  8. Brug maskiner og elektrisk værktøj med omtanke – få gnister kan starte en brand
  9. Forlad aldrig bål, grill eller anden ild
  10. Sørg for, at grill og grillstarter står på ildfast underlag

 

Relaterede nyheder

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

Få nyhedsbrev i indbakken