Røde Kors vil oprette fælles døgnvagt for alle afdelinger

8. marts 2016

Af Erik Weinreich

Røde Kors bevarer sine over 210 afdelinger rundt i landet, men er samtidig i fuld gang med at oprette en fælles døgnvagt, så samarbejdspartnere – herunder kommunale beredskaber – kun behøver at henvende sig ét sted.

Døgnvagten vil så kunne aktivere den eller de afdelinger og kompetencer, der efterspørges, fortæller Frank Praefke, der er konsulent for Røde Kors samaritterne.

Dialog med myndigheder

Grundlæggende er arbejdet for et robust samfund centralt i Røde Kors’ virke. Man vil gerne stå til rådighed med en række ydelser som supplement til myndighedernes beredskab, og da der er forskellige behov rundt i landet, er Røde Kors nu i dialog med flere af de nye beredskabsenheder om, hvad de ønsker.

Beredskaberne har ønsket en individuel kontakt, og der er derfor planlagt flere møder i løbet af foråret, hvor Røde Kors lokalt vil præsentere, hvad man kan tilbyde.

Ud over de kommunale beredskaber er Røde Kors også i dialog med den Nationale Operative Stab (NOST) hos Rigspolitiet, Sundhedsstyrelsen og flere andre.

Indsats i tre faser

Som udgangspunkt opdeler Røde Kors sin indsats i tre faser:

  • Før hændelsen: At hjælpe borgerne til at blive mere modstandsdygtige
  • Under hændelsen: At tage sig af ramte borgere
  • Efter hændelsen: At hjælpe borgerne med at normaliserer deres hverdag

 

Lokale afdelinger styrker nærhedsprincippet

Selv om mange andre organisationer centraliserer i færre og større afdelinger, har Røde Kors valgt at bevare den hidtidige struktur, der er baseret på nærhedsprincippet. Det er vigtigt med den lokale forankring, hvor medlemmerne kender de lokale forhold.

På landsplan har Røde Kors over 25.000 medlemmer. 700 er uddannet som samaritter, og mange flere er uddannet i førstehjælp.

Derudover har medlemmerne mange kompetencer, så der kan laves aftaler med de kommunale beredskaber om forskellige ydelser med fokus på det menneskelige. Derved kan beredskaberne koncentrere sig om den tekniske indsats, siger Frank Praefke.

Indsats, hvor det giver mening

Med andre ord en aflastning af beredskaberne, hvor det giver mening:

– Vi er meget bevidste om, at det er de lokale myndigheder, der vurderer, hvor det giver mening, at vi supplere. Vi står også gerne til rådighed og aflaster ved langstrakte hændelser som fx da flygtninge sidste år strømmede ind over grænsen ved Padborg og Rørby, og hvor vi hjalp med den midlertidige indkvartering. På baggrund af erfaringer herfra står vi parat med en psykosocial indsats, hvis politiet en anden gang beder os hjælpe.

 

 

Relaterede nyheder

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

Få nyhedsbrev i indbakken