Sammenlægning har styrket Beredskab Fyn

11. juli 2017

Beredskab Fyn er kommet styrket ud af sammenlægningen. For selv om sammenlægningen også har været en udfordring for både ledelse og medarbejdere, har det fynske beredskab opnået den efterspurgte synergi i den fælles ressourceanvendelse.

Det fortæller viceberedskabsdirektør i Beredskab Fyn, Rene Cording Jensen, der har været med til at tegne det første år i beredskabets historie.

”Med den samlede ressourceanvendelse og det øgede fokus på organisering og ledelse på et skadessted er det min overbevisning, at beredskabet på Fyn er kommet styrket ud af sammenlægningen. Særligt i forhold til robusthed i form af ledelsesmæssig forankring ét sted med egen stab og vagtcentral,” siger han.

Fri disponering gør positiv forskel

Den operative indsats i de ni fynske kommuner under Beredskab Fyn udøves af en kompleks organisation, der styres operativt gennem Beredskab Fyns vagtcentral med støtte fra Falcks vagtcentral, der disponerer en del af brandkøretøjerne.

Et af kardinalpunkterne i den fælles risikobaserede dimensionering er den fri disponering, fortæller Rene Cording Jensen. Kørslen over kommunegrænser og altid med nærmeste relevante enhed er den største omvæltning for den operative indsats på Fyn i nyere tid og betyder hurtigere hjælp til en række borgere og virksomheder.

”Der sammensættes udrykninger fra flere stationer, og på en række alarmer afgår der køretøjer fra tre brandstationer, når alarmen lyder. Dette stiller store krav til ledelse og samarbejde, særligt når der køres over kommunegrænser eller med flere operatører. De sammensatte enheder hører under én holdleder, og samtlige holdledere blev derfor efteruddannet som tekniske ledere efter overgangen til Beredskab Fyn. Ledelsen på skadesstedet er dermed styrket, da der i hovedparten af alle udrykninger også stadig afsendes en indsatsleder,” siger han.

Beredskab Fyn råder over fuldtids og deltidsstyrker i Odense og deltidsstyrker på Ærø. På Ærø dækkes en del af øen af Ærø redningskorps, og i de syv øvrige fynske kommuner leverer Falck brandslukningsydelsen.

Ny stabsenhed med fokus på viden

I forbindelse med sammenlægningen på Fyn blev det besluttet, at den nye fælleskommunale beredskabsenhed skulle have fokus på evidens, udvikling og viden som overbygning på de mange års erfaring og tradition. For at imødekomme dette blev der oprettet en ny stabsenhed under beredskabsdirektøren.

Stabsenheden er en lille enhed, der beskæftiger sig med systematisk erfaringsopsamling, analyser og tværgående projekter. Gennem dataindsamling og bearbejdning evalueres der til stadighed på den risikobaserede dimensionering, indsatser, materiel og uddannelse af mandskab. Enheden beskæftiger sig desuden med kommissionsarbejde, ledelsesbetjening og tværgående strategiske projekter.

Det første store analysearbejde bestod i udarbejdelsen af en ny risikobaseret dimensionering fælles for de ni fynske ejerkommuner. Nu står stabsenheden over for den første årlige evaluering af den risikobaserede dimensionering i Beredskab Fyn, som ventes med spænding af både ledelse og medarbejdere.

”Det bliver spændende at dokumentere effekterne af de nye tiltag og se udviklingsmulighederne som følge af den nye måde at tænke beredskab på. Beredskab Fyn vil med styrkelsen på det analytiske område udvikle beredskabet mod den politiske vision om et ensartet serviceniveau med respekt for lokale forskelle,” siger Rene Cording Jensen.

Klar til nye indsatser

På trods af beredskabets korte levetid har det allerede været afprøvet under flere store indsatser som brande, redninger og drukneulykker. Samtidig har robustheden været afprøvet ved flere lejligheder, blandt andet under de seneste storme og stormflod, der ramte Fyn i slutningen af 2016 og begyndelsen af 2017.

”Erfaringerne fra indsatserne viser, at beredskabet fungerer godt, og der er den efterspurgte synergi i den fælles ressourceanvendelse. Samtidig viser erfaringerne fra klimaindsatserne, at der er behov for en styrkelse af indsatsmulighederne i de situationer,” siger Rene Cording Jensen.

Den operative indsats i Beredskab Fyn er ledelsesmæssigt forankret gennem tre operative ledere, mens det operative niveau overordnet håndteres af en chefvagt og otte indsatsledere. Ved store indsatser eller planlagte indsatser, for eksempel klimahændelser, er det en mulighed at nedsætte egen stab parallelt med den lokale beredskab stab (LBS).

”På den måde er det muligt at foretage en samlet prioritering og udnytte ressourcerne optimalt. Dette bliver der uden tvivl behov for i forhold til den øgede kompleksitet i indsatserne og det øgede pres på samfundet, vi ser i disse år,” siger han.

Relaterede nyheder

Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en finanslovsaftale, der ifølge Danske Beredskaber ikke kommer til at levere den nødvendige kapacitet til beredskabet. Verden omkring os er i forandring, og der er derfor behov for at skabe varige forandringer i Danmark, så vi bliver godt rustet til fremtiden. Sådan lyder forordet til […]

Simon Kollerup blev den 10. oktober valgt som ny præsident for flere tusinde frivillig i Beredskabsforbundet – den 13. november blev indsættelsen fejret af ministre og ledere fra beredskabet. Danske Beredskaber var den 16. november med ved den officielle indsættelse af Simon Kollerup som ny præsident for Beredskabsforbundet, for der er en hel del frivillige […]

I vintermånederne vil brandkadetter i alderen 13 til 18 år banke på hos ældre og udsatte borgere for at tilbyde opsætning af gratis røgalarmer. Målet er at mindske antallet af dødsbrande i danske hjem.  Hver fjerde dansker har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, men det forhold arbejder brandkadetter fra Unge i Beredskabet over hele […]

Få nyhedsbrev i indbakken