Skoleelever lærer nyt om brandforebyggelse landet over

2. oktober 2023

Målet er, at brandsikre børn bliver brandsikre voksne, når flere tusinde elever i landets skoler lærer om brandforebyggelse i uge 40. I år tilbydes helt nyt materiale til 4.-6. klasse.

 

Hvert år i uge 40 sætter Beredskabsstyrelsen, Danske Beredskaber og TrygFonden fokus på brandforebyggelse og tilbyder gratis undervisningsmaterialer til landets skoler med kampagnen ”Lær børn om brand”.

I år har parterne sammen med Forstå, der er en konsulentvirksomhed med uddannelse og læring som omdrejningspunkt, udviklet et helt nyt undervisningsmateriale målrettet 4.-6. klasse: ”Brandsmart”.

Via dilemmabaserede film, der taler ind i elevernes hverdag, engageres eleverne i undervisningen om ild og brandsikkerhed. Eleverne skal bl.a. opstille hypoteser om ild, undersøge ”brandtrekanten” og forholde sig til brandsikkerheden på skolen.

– Vi er superglade for det nye undervisningsmateriale og håber, at både elever og lærere tager godt imod det. Viden om og forståelse af ild og brandsikkerhed, herunder både hvordan man forebygger en brand og handler, hvis der opstår brand, er vigtigt at tilegne sig fra en tidlig alder. Vi tror på, at brandsikre børn bliver brandsikre voksne, siger René Højer, projektchef i TrygFonden.

Både ”Brandsmart” og undervisningsmaterialet målrettet 0.-1. klasse, ”Lær om brand”, lægger op til, at eleverne lærer om gode brandvaner og sammen med læreren får kendskab til, hvad man skal gøre i tilfælde af brand.

– Hvis der skulle opstå en brand derhjemme, skal forældrene selvfølgelig reagere. Men børn kan også spille en vigtig rolle, hvis de har lært noget om, hvordan man undgår brand, og ved, hvordan man skal agere, hvis der opstår brand. Ja, måske kan de endda lære de voksne derhjemme noget. Derfor opfordrer vi til, at så mange som muligt deltager, når vi sætter brand på skoleskemaet i uge 40, siger Mads Dalgaard, der er forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.

Flere steder i landet samarbejder skolerne med de kommunale redningsberedskaber om undervisningen i brandforebyggelse i uge 40, blandt andet ved brandøvelser på skolen eller besøg på den lokale brandstation.

– Samarbejdet med skolerne er en utrolig positiv oplevelse. Elevernes møde med rigtige brandfolk, der giver gode råd om brandforebyggelse og viser, hvordan man bør gøre, hvis uheldet alligevel er ude, tilføjer noget til undervisningen. På den måde omsættes det, som eleverne bliver undervist i, til noget helt konkret i praksis, siger Tim Ole Simonsen, der er konstitueret sekretariatschef i Danske Beredskaber.

FAKTABOKS

Sådan bliver I en brandsikker familie

 Tal med dit barn om:

Hvorfor man skal redde sig selv først

At man skal sige det til en voksen, hvis det brænder, så de kan ringe til brandvæsenet

At børn også kan ringe 1-1-2

At brandvæsenet altid er parat til at hjælpe

Gode råd i hjemmet

Test jævnligt, at dine røgalarmer virker

Gå aldrig fra levende lys – den, der tænder, slukker

Bliv i køkkenet, når du laver mad på komfuret, og læg ikke ting på komfuret

Tal med familien om, hvordan I kommer sikkert ud, hvis det brænder

Ring 1-1-2, hvis det brænder – brandvæsnet vil altid hjælpe

Brande i private hjem

Hvert år rykker brandvæsenerne ud til ca. 3.000 brande i private hjem.

Der opstår årligt omkring 60.000 brande i danske hjem, som slukkes uden brandvæsenets hjælp.

Kontaktoplysninger

For yderligere information, kontakt da venligst:

Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen: 20 89 84 71
Tim Ole Simonsen, konstitueret sekretariatschef i Danske Beredskaber: 30 52 82 19
Robert Neimanas, pressechef i TrygFonden: 93 94 02 05

 

Relaterede nyheder

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

Få nyhedsbrev i indbakken