Søg
Close this search box.

Bliv brandsmart med nyt undervisningsmateriale

4. september 2023

Brandsmart er et nyt, gratis undervisningsmateriale, der lærer elever på mellemtrinet i grundskolen om brandsikkerhed og -forebyggelse.

Skal du bruge vand eller et grydelåg til at slukke ild i en gryde med olie? Hvordan undgår man, at et kærestebrev går op i røg, og hvordan er brandsikkerheden på skolen og derhjemme?

I denne uge lanceres ”Brandsmart” – et nyt, gratis undervisningsmateriale til 4.-6. klasse, der tager udgangspunkt i elevernes hverdag. Eleverne skal arbejde med brandsikkerhed på en sjov, inddragende og vedkommende måde, så de nemmere husker det, de har lært.

Brandsmart er bygget op over korte film med vennerne Charlie og Martha, der stiller eleverne over for en række dilemmaer om ild og brandsikkerhed, som de skal udforske. Brandmanden Thomas giver dem enkle og forståelige svar på, om deres valg er rigtigt eller forkert.

Forløbet inkluderer også praktiske aktiviteter, hvor eleverne bl.a. selv skal undersøge brandtrekanten og brandsikkerheden på deres skole. Eleverne bliver dermed klogere på, hvordan de skal forholde sig – både derhjemme og på skolen.

Brandsmart er udviklet i samarbejde mellem Danske Beredskaber, TrygFonden, Beredskabsstyrelsen og Forstå.

– Det er alfa og omega, at vores børn og unge kan tage vare på sig selv og forebygge brand – og handle rigtigt, hvis den opstår. Brandsmart er et godt, tidssvarende værktøj for folkeskoleeleverne, siger formand for Danske Beredskaber Jarl Vagn Hansen.

– Mellemtrinet i grundskolen er et godt sted at sætte ind med viden om brandsikkerhed. Vi har en tro på, at brandsikre børn vokser op og bliver brandsikre voksne, siger kontorchef i Beredskabsstyrelsen Henrik G. Petersen.

– Brandsmart handler grundlæggende om at øge tryghed og skabe handlekraft hos større børn i situationer med potentiel brandfare. Det er et rigtig godt initiativ, som vi er glade for at være en del af, siger programprojektchef i TrygFonde René Højer.

– Forløbet er i øjenhøjde med eleverne med en stærk filmbåret fortælleform og indeholder samtidig en masse naturfaglige aktiviteter. På den måde bliver forebyggelse gjort relevant for både læreren og eleverne, siger Kåre Rasborg, redaktionschef på Forstå.

Brandsmart er rettet mod faget natur/teknologi, men da det bredt handler om forebyggelse af brand, kan det også bruges i forbindelse med generel undervisning i brandsikkerhed på skolen.

Du og din klasse kan – helt gratis – blive brandsmart her: www.forstå.dk/brandsmart

Relaterede nyheder

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Den 12. og 13. juni afholder Danske Beredskaber netværksmøde omkring operative forhold. På førstedagen fortalte delegerede fra Hovedstadens Beredskab omkring kompleksiteten i nutidens byggerier og de udfordringer som Beredskabet møder i forbindelse med indsatser i bygninger, der ofte har helt sin egen risikoprofil. Oplægget følges torsdag op af et oplæg omkring fremtidens byggematerialer fra DTU. […]

Danske Beredskaber sætter på Folkemødet 2024 i et planspil sammen med DMI fokus på fremtidens vejr, og de udfordringer et vildere vejr medfører for beredskabets arbejde. Rasmus Dalberg fra Forsvarsakademiet kontrollerer spillet og deltagerne alt imens vejret udvikler sig på planspilstavlen. Klimahændelser kan til tider kræve, at der bliver indsat måske 100 mand, og det […]

Få nyhedsbrev i indbakken