Sønderborg Brand & Redning uddanner små brandambassadører

24. oktober 2017

I disse dage er garagen på brandstationen i Sønderborg blevet omdannet til et børneværelse. Med seng, skrivebord, computer og fjernsyn.

Børneværelset danner ramme om Børnenes Brandskole, som Sønderborg Brand & Redning arrangerer hvert år i oktober. Formålet med brandskolen er at lære børnene, hvordan man forebygger en brand – og hvordan man håndterer en brand, hvis uheldet alligevel er ude.

”Vi vil gerne give børnene indsigt i, hvad man kan gøre for at forebygge, at der opstår brand i hjemmet eller i skolen. Samtidig er det vigtigt, at børnene ved, hvad de skal gøre, hvis der alligevel opstår brand. Børn reagerer forskelligt på brand, og derfor er det væsentligt at tale med dem om, hvordan de skal forholde sig,” siger Pia Hamann, der er beredskabsinspektør hos Sønderborg Brand & Redning.

Brandforebyggelse i børnehøjde

Under brandskolen har Sønderborg Brand & Redning dagligt besøg af op mod 75 børn, der alle går i 3. klasse. Brandskolen varer to timer – fra 10 til 12 – og børnene undervises af to medarbejdere fra det lokale beredskab.

I den første halve time af brandskolen spiller de to medarbejdere fra beredskabet en sketch for børnene. Sketchen foregår på børneværelset, hvor børnene bliver præsenteret for en række scenarier. Må man oplade sin iPad i sengen? Må man tørre tøj på sit fjernsyn? Må man dække sin lampe til med et tørklæde?

”Børnene er faktisk rigtig dygtige til at afkode, om det, vi gør, nu også er det mest fornuftige. Hvis vi gør noget dumt på scenen, bliver der ofte råbt ’nej!’ fra publikum. Det er meget positivt, at de i mange tilfælde godt ved, hvad man skal gøre og ikke gøre,” siger Pia Hamann.

Ud over sketchen på børneværelset får børnene mulighed for at slukke en brand i en skraldespand med en pulverslukker. En skraldespand, der lige så godt kunne stå i klasseværelset eller på børneværelset derhjemme.

”Det er vigtigt, at vi laver nogle ting med børnene, som de kan relatere til. De synes selvfølgelig, det er sjovt at slukke en lille brand i en spand, men når vi så samtidig fortæller dem, at spanden lige så godt kunne være en skraldespand på lærerværelset eller en gryde med klejner i køkkenet derhjemme, så giver det også mening for børnene, at vi øver os i at slukke branden,” siger Pia Hamann.

Positivt møde med beredskabet

I løbet af de to timer på brandstationen oplever børnene blandt andet også et røgfyldt hus, som en af beredskabets røgdykkere går ind i. Røgdykkeren viser blandt andet børnene, hvordan en røgalarm reagerer inde i det røgfyldte hus.

”Det er helt tydeligt, at brandmændene har en umiddelbar autoritet over for børnene, som gør, at de lytter til, hvad der bliver sagt. Mange børn i den alder drømmer måske selv om at blive brandmand,” siger Pia Hamann.

Børnene slutter brandskolen af med at spise madpakker og kigge på brandbiler. Inden turen går tilbage til skolen, får børnene udleveret en brandhjelm og en røgalarm. Røgalarmen kan de hænge op derhjemme eller – hvis der allerede er røgalarmer i hjemmet – pakke den ind og give den i julegave, foreslår Pia Hamann.

”Vores mål er at uddanne nogle små brandambassadører, som er trygge ved brandmændene og ved, at vi vil dem det godt, når vi kommer. Også selv om vi ofte kører stærkt med udrykning og har masker og andet udstyr på, som kan virke overvældende på børn. Hvis vi kan give børnene nogle positive oplevelser med beredskabet, er det forhåbentlig noget, de giver videre til deres omgangskreds.”

Børnenes Brandskole hos Sønderborg Brand & Redning fortsætter frem til og med uge 44.

Relaterede nyheder

Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en finanslovsaftale, der ifølge Danske Beredskaber ikke kommer til at levere den nødvendige kapacitet til beredskabet. Verden omkring os er i forandring, og der er derfor behov for at skabe varige forandringer i Danmark, så vi bliver godt rustet til fremtiden. Sådan lyder forordet til […]

Simon Kollerup blev den 10. oktober valgt som ny præsident for flere tusinde frivillig i Beredskabsforbundet – den 13. november blev indsættelsen fejret af ministre og ledere fra beredskabet. Danske Beredskaber var den 16. november med ved den officielle indsættelse af Simon Kollerup som ny præsident for Beredskabsforbundet, for der er en hel del frivillige […]

I vintermånederne vil brandkadetter i alderen 13 til 18 år banke på hos ældre og udsatte borgere for at tilbyde opsætning af gratis røgalarmer. Målet er at mindske antallet af dødsbrande i danske hjem.  Hver fjerde dansker har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, men det forhold arbejder brandkadetter fra Unge i Beredskabet over hele […]

Få nyhedsbrev i indbakken