Tjek røgalarmen og gå julen i møde med brandsikkerheden i orden

29. november 2019

Den 1. december er en oplagt anledning til at installere røgalarmer derhjemme – eller tjekke, om dem, du har, fortsat virker.

For ikke nok med, at dagen markerer begyndelsen på julemåneden og dermed også højtiden for levende lys, så er dagen også udpeget til fælles nordisk røgalarmdag.

– For mange er vintermånederne og i særdeleshed december en tid med mere madlavning og masser af levende lys. Derfor er det en rigtig god idé at være særligt opmærksom på brandsikkerheden i denne tid, siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i Danske Beredskaber.

Dødsbrande sker oftest om natten

I Danmark har cirka 70 procent af boligerne installeret en røgalarm – men i kun 15 procent af de boliger, hvor der sker en dødsbrand, er der installeret en røgalarm.

De seneste 10 år (2009-2018) er der i gennemsnit omkommet 68 personer ved cirka 65 dødsbrande om året. Det viser tal fra Redningsberedskabets Statistikbank, der administreres af Beredskabsstyrelsen og primært består af data, der er registeret og indrapporteret af de kommunale redningsberedskaber i Danmark.

– Mange dødsbrande sker om natten, fordi folk ikke vågner i tide og kan nå at reagere på, at det brænder. Det er især i de situationer, at røgalarmer har en altafgørende funktion, fordi de advarer beboerne i hjemmet om brand, før det er for sent,” siger Bjarne Nigaard.

Test røgalarmen jævnligt

Som minimum bør du have én røgalarm på hver etage. Det mest optimale er dog, at du har en røgalarm i hvert soverum, i stuer og opholdsrum samt i fordelingsgange og bryggers. Røgalarmerne skal monteres i loftet, enten med skruer eller kraftigt dobbeltklæbende tape, og allerhelst midt i rummet.

Har du allerede en eller flere røgalarmer installeret i hjemmet, er det vigtigt, at du jævnligt tjekker, at de fortsat virker. Hold testknappen på røgalarmen inde i få sekunder – herefter vil røgalarmen bippe, hvis batteriet fortsat virker. Bipper den ikke, skal batteriet skiftes.

– Røgalarmer uden strøm giver en falsk tryghed, for de redder kun liv, så længe batteriet virker. Derfor anbefaler vi, at man tester dem jævnligt henover året. Det er ligeledes en god idé at tjekke røgalarmerne, når du kommer hjem fra ferie, for de kan jo være løbet tør for batteri i mellemtiden, og så hører du ikke de små advarselsbip, røgalarmen udsender, når den har lavt batteriniveau, siger Bjarne Nigaard.

Kig efter CE-mærket

Ud over de jævnlige batteritjek bør du også støvsuge røgalarmen og tørre den over med en klud for at holde den ren for støv og andet snavs. Hvis der samler sig for meget støv i røgalarmen, risikerer du fejlalarmer eller i værste fald, at røgalarmen ikke advarer dig i tilfælde af brand.

Danske Beredskaber anbefaler desuden kun at anvende CE-mærkede røgalarmer, der indikerer, at røgalarmen lever op til EU-lovgivning. På en CE-mærket røgalarm fremgår der ligeledes en udløbsdato, som du bør rette dig efter. Ofte vil røgalarmen have en levetid på 10 år.

Fem gode råd fra Danske Beredskaber

  1. Test dine røgalarmer jævnligt – røgalarmer redder kun liv, hvis de virker
  2. Hav minimum én røgalarm på hver etage – og meget gerne en i hvert soverum, opholdsrum og stuer, fordelingsgange samt bryggers
  3. Rengør røgalarmen for støv og snavs – så undgår du fejlalarmer
  4. Pak en røgalarm i tasken, når du tager på ferie – og tjek dine røgalarmer i hjemmet, når du kommer retur igen
  5. Røgalarmer lever ikke evigt – tjek udløbsdatoen

Relaterede nyheder

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

Få nyhedsbrev i indbakken