Med samarbejde kommer man længst. Det er en af de deviser, Frederiksborg Brand & Redning forsøger at leve efter, hvor man hele tiden forsøger at deltage i projekter på tværs af landegrænser samt beredskabsmæssige og faglige forskellige.
Endnu et af de store projekter i rækken, er det EU-støttede projekt beAWARE, der blev igangsat i januar 2017.
Et projekt, der blandt andet forsøger at opfange information fra borgere på de sociale medier, så disse informationer kan benyttes i et taktisk øjemed.
For ved at samle platforme, teorier og metoder, der allerede anvendes til katastrofevarsling og -ledelse og tilføje de elementer, der er nødvendige for at få dem til at arbejde effektivt sammen, vil indsatsledelsen nemlig meget hurtigere kunne få præcise oplysninger om omfang og konsekvenser af katastrofen, som er afgørende for at kunne planlægge og udføre et effektivt katastrofeberedskab.
Dermed gøres indsatslederens arbejdsopgave mere simpel, og indsatslederen vil i teorien derfor have de bedst mulige forudsætninger for at kunne træffe den rigtige beslutning i en svær situation.
”Det handler helt grundlæggende om, at vi er med til at skabe et værktøj, der kan hjælpe beslutningstageren ud fra eksisterende data, fortæller Jesper Marcussen, der arbejder i Strategi & Koordination hos Frederiksborg Brand & Redning, og som uddyber:
”Vi er med som slutbrugere, der skal sikre, at produktet faktisk fungerer i praksis – for det er os, der kommer til at bruge værktøjet, når det er færdigudviklet”.
Teoretisk viden skal kombineres med praktiske færdigheder
I BeAWARE-projektet er det naturligvis ikke kun det danske beredskab, der deltager. Faktisk er der en bred repræsentation, hvilket betyder, at IBM, Motorola Solutions, et universitet i Barcelona, politiet i den spanske by Valencia samt det finske meteorologiske institut blandt andre er at finde i det bredt forankrede projekt.
”Det er nogle tunge spillere, der er med i projektet, og det betyder altså også, at det bare skal gå godt”, fortæller Jesper Marcussen, der tror på de langsigtede gevinster ved projektet.
”Vi har store forventninger til projektet, og det er også derfor, vi er med. Vi mener, at det er et stykke værktøj, som vil kunne styrke hele processen og vores indsatser operativt”.
Grundet de mange forskellige partneres lokationer rundt om i verden, så kommunikerer projektpartnerne primært digitalt, men der har også været mulighed for online webinarer, hvor folk udenfor projektet har kunnet modtage den viden, projektet indtil videre har oparbejdet gennem de to år, hvor projektet har været i gang.
Men om knapt to uger skal alle projektpartnere mødes i København, hvor et seminar afholdes i Gearhallen i København, hvor også Hovedstadens Beredskabs vagtcentral holder til. Og det er der en særlig grund til, fortæller Jesper Marcussen.
”I Gearhallen kan vores partnere komme med ind i maskinrummet på en vagtcentral og dermed få et værdifuldt indblik i, hvordan en vagtcentral fungerer i praksis”, lyder det med henvisning til partnernes store teoretiske kundskaber, der skal kombineres med den praksisnære viden.
Her er både uddannelsesinstitutioner og beredskabsenheder inviteret til workshoppen, hvor systemet i sin nuværende form præsenteres, så aktørerne kan komme med inputs til det nye værktøj.
”Vi håber og tror, at det er noget alle first-repsondere vil kunne bruge, og derfor er det også vigtigt, at vi får så meget input, at outputtet bliver så godt som muligt”, afslutter Jesper Marcussen.
Vil du vide mere om beAWARE-projektet, der forventes afsluttet i 2020, kan du finde meget mere information på projektets hjemmeside.
Topfoto: Kim Matthäi Leland