Ukrudtsbrænder

En ukrudtsbrænder er et godt værktøj til at få bugt med ukrudtet i haven eller mellem fliserne, men desværre er det også et værktøj, der er skyld i mange brande hvert eneste år. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvordan du bruger ukrudtsbrænderen korrekt, før du går i gang med havearbejdet.

Når du bruger ukrudtsbrænderen, bør du kun svitse ukrudtet kortvarigt. På den måde sikrer du, at vandet fra planten fordamper, og det vil få planten til at visne i løbet af få dage. Brænder du derimod løs på ukrudtet, risikerer du ulykker, og ukrudtet kommer ofte igen, fordi rødderne overlever.

Du bør kun bruge ukrudtsbrænderen, når jorden er fugtig, og når det er vindstille. Vi anbefaler ligeledes, at du altid har vand inden for rækkevidde, når du bruger ukrudtsbrænderen. Rul haveslangen ud, så den ligger klar, hvis uheldet er ude, og flammen fra ukrudtsbrænderen starter en brand.

Vær opmærksom på, at et eventuelt afbrændingsforbud i en kommune som udgangspunkt også omfatter forbud mod at bruge ukrudtsbrændere.

Fem gode råd fra Danske Beredskaber

  • Ukrudtet skal svitses, ikke brændes
  • Brug kun brænderen i fugtig jord og vindstille vejr
  • Hold afstand til bygninger og biler og undgå helt at benytte ukrudtsbrænderen i nærheden af skure, udhuse og andet brændbart
  • Hold øje med glemte gløder og gå aldrig fra en tændt eller varm ukrudtsbrænder
  • Hav altid vand i nærheden

I videoen herunder giver Sikkerhedsstyrelsen gode råd til korrekt brug af ukrudtsbrænderen: