Danske Beredskaber appellerer til staten: Lad os komme i gang med at sikre et godt nationalt beredskab

20. november 2015

Med sidste års beredskabsforlig blev en af de største omstillinger af hele Danmarks brand- og redningsberedskab i nyere tid sat i gang. Både kommunale og statslige enheder skal effektivisere, og det nye beredskabskort vil indeholde færre men mere effektive enheder, der skal koordinere den fælles indsats.

”I forbindelse med det seneste forlig på beredskabsområdet er det aftalt, at kommunerne senest 1. januar 2016 skal etablere sig i 20 robuste tværkommunale enheder” forklarer formanden for Danske Beredskaber, Niels Christensen.

”Samtidig var der enighed om, at de nye større kommunale enheder betyder, at kommunerne kan varetage nogle af de mere specialiserede beredskabsfunktioner, der i dag varetages af staten. Derfor blev det konkret aftalt, at der skulle være en fremadrettet dialog om, hvordan der kan sikres en hensigtsmæssig arbejdsdeling mellem det kommunale og statslige beredskab.”

Dialogen skal i gang

Arbejdsdelingen skal bl.a. sikre at der skabes lokale arbejdspladser i de nye beredskabsenheder, forklarer Niels Christensen, og han peger på, at det på den måde er det helt i tråd med tankerne om skabelse af lokale arbejdspladser for statslige midler, som den nyligt varslede udflytning af centrale arbejdspladser fra hovedstaden til det øvrige Danmark er udtryk for.

”Men dialogen om den gode og sikre arbejdsdeling er til vores store overraskelse i Danske Beredskaber fortsat ikke kommet i gang”, siger Niels Christensen.

”Derfor er der naturligvis stor usikkerhed både blandt statens ansatte og hos kommunerne. Lige i øjeblikket oplever vi, at det skaber uheldige rygter, og det kommer til at være i fokus i stedet for det, vi burde arbejde sammen om; at skabe sammenhæng mellem det daglige beredskab i kommunerne og det statslige overbygningsberedskab. Det er den proces, der desværre virker til at være fuldstændig kortsluttet i øjeblikket. Og det risikerer at skade det samlede beredskab, bl.a. hvad angår innovation og personaleudvikling.”

Han slår fast, at kommunerne allerede har påtaget sig det nødvendige ansvar for processen, også selvom det statslige niveau nøler.

”I forbindelse med Økonomiaftalen i 2014 mellem kommunerne og regeringen var der enighed om, at det kommunale bloktilskud nedreguleres med 50 mio. kr. i 2015 og 75 mio. kr. i 2016 og frem, samt at der skal frigøres yderligere 100 mio. kr. på det kommunale beredskabsområde i 2015 og frem”, uddyber Niels Christensen. ”Det arbejde pågår lige nu. Og kommunerne leverer varen.”

I lighed med den kommunale proces er det aftalt at staten skal foretage strukturtilpasninger og effektiviseringer i det statslige beredskab. Derfor fremgår det af forslag til finansloven at den statslige ramme skal reduceres med 25 mio. kr. i 2015, 75 mio. kr. i 2016 og 125 mio. kr. i 2017.

Relaterede nyheder

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

Få nyhedsbrev i indbakken