Oliebrand efterlader spørgsmål

31. marts 2016

Af Erik Weinreich

Storbranden på Fredericia Havn den 3.-4. februar efterlader langt flere spørgsmål end svar, for der er endnu ingen fornuftig forklaring på den indledende kædereaktion af tankkollaps og eksplosioner. Ligeledes var tankenes indhold slet ikke kategoriseret som brandfarlige.

Heldigvis fungerede beredskabet helt efter bogen, og der har kun været ros til indsatsen fra Trekantområdets Brandvæsen og de mange assistancestyrker, fortæller beredskabsdirektør Lars Nordahl Lemvigh fra Trekantområdets Brandvæsen.

Urea kan ikke brænde

Først kollapsede en kæmpetank og sendte 9.500 m3 flydende ureagødning ud mellem andre store tanke og videre ud på Strandvejen. Et sådant kollaps burde ikke kunne ske. Urea kan ikke brænde.

Palmeolie er ikke brandfarligt

Det voldsomme udslip kan have slået hul på en eller flere tanke, der indeholdt palmeolie, for 20 minutter senere udbrød der brand mellem tankene, men årsagen til branden kendes ikke.

Palmeolie er hverken klassificeret som farligt eller brandfarligt. Det opbevares normalt mellem 65 og 70 grader for ikke at størkne, og flammepunktet er minimum 250 grader.

DanGødnings tanke er da også håndteret alene ud fra bygningsreglementet med kommunal tilsynspligt og uden krav om brandsyn eller særlige beredskabsplaner.

Risikabel indsats

Tankkollapset resulterede i meldinger om både brand, kemikalieudslip og gylleudslip. På få minutter var indsatsleder og førsteindsatsen på plads, og ved første tegn på brand tilkaldte indsatslederen yderligere styrker.

Palmeolien væltede nu ud fra huller i flere tanke, så indsatsmandskabet nogle steder stod i olie næsten til livet. Slukningen af de første brande mellem tankene var derfor alt andet end let, og da der på et tidspunkt begyndte at ske eksplosioner mellem tankene, trak indsatslederen mandskabet tilbage.

Nyt tankkollaps

Eksplosionerne fortsatte, og inden de efter 2-3 timer stoppede, var endnu en tank kollapset, denne gang med palmeolie.

Da den direkte slukningsindsats langt om længe kunne genoptages, brændte palmeolien voldsomt mellem tankene.

Samtidig var hundredvis af beboere inden for en radius af 1.000 meter evakueret.

Masser af skum

Det krævede enorme mængder skum at kvæle ilden i palmeolien, og skummet skulle desuden skydes længere ind mellem og over tankene, end det almindelige slukningsmateriel kunne nå.

Ret tidligt i forløbet bad indsatslederen derfor vagtcentralen tilkalde crashtenders, der med deres kraftige kanoner kunne sende skum langt ind mellem tankene.

Samtidig skulle nærvedliggende tanke med flydende CO2 køles for ikke at eksplodere på grund af overtryk.

Alt i alt varede slukningen over et døgn, fulgt op af endnu tre døgn med brandvagt og efterslukning.

 

Relaterede nyheder

Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en finanslovsaftale, der ifølge Danske Beredskaber ikke kommer til at levere den nødvendige kapacitet til beredskabet. Verden omkring os er i forandring, og der er derfor behov for at skabe varige forandringer i Danmark, så vi bliver godt rustet til fremtiden. Sådan lyder forordet til […]

Simon Kollerup blev den 10. oktober valgt som ny præsident for flere tusinde frivillig i Beredskabsforbundet – den 13. november blev indsættelsen fejret af ministre og ledere fra beredskabet. Danske Beredskaber var den 16. november med ved den officielle indsættelse af Simon Kollerup som ny præsident for Beredskabsforbundet, for der er en hel del frivillige […]

I vintermånederne vil brandkadetter i alderen 13 til 18 år banke på hos ældre og udsatte borgere for at tilbyde opsætning af gratis røgalarmer. Målet er at mindske antallet af dødsbrande i danske hjem.  Hver fjerde dansker har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, men det forhold arbejder brandkadetter fra Unge i Beredskabet over hele […]

Få nyhedsbrev i indbakken