Søg
Close this search box.

Beredskabet er klar til ny badesæson

7. juni 2016

Det er ikke for ingenting, at flere danske strande betegnes som et sandt ’fluepapir’ på en varm sommerdag. For når temperaturerne skyder i vejret, stiger lysten til sand mellem tæerne og en kold dukkert i havet også.

Det er dog ikke helt ufarligt at færdes i vandet langs kysterne, i søer eller i havnebade. I 2014 blev de kommunale beredskaber kaldt ud til 367 redninger på eller i vand, viser de nyeste tal fra Redningsberedskabets Statistikbank. Det er en stigning på 32 procent siden 2013, hvor beredskaberne havde 279 redninger på eller i vand.

Den seneste måneds stigende temperaturer kan også mærkes hos beredskaberne. I Vestsjællands Brandvæsen, der blandt andet dækker Odsherred Kommune med 26.000 sommerhuse, er mange af udrykningerne på denne tid af året relateret til vand.

DSC_0217”Der er ingen tvivl om, at det er blevet sommer, og at badesæsonen er gået i gang. Vi tager nogle flere ture med vores redningsbåde i øjeblikket,” siger Lasse E. Hansen, der er beredskabschef hos Vestsjællands Brandvæsen og Danske Beredskabers repræsentant i Rådet for Større Badesikkerhed.

Samarbejde med livreddere

I Danmark er der mere end 7000 kilometer kyststrækning, og der findes cirka 1300 registrerede strande. I 2015 var 59 af dem bemandet med livreddere fra Trygfonden, Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste og Team Bade.

”Vi har en god og løbende dialog med livredderne. De leverer en stor indsats og løser mange opgaver på strandene, som dermed ikke når at udvikle sig til, at der er behov for at ringe 1-1-2,” siger Lasse E. Hansen.

Men når beredskaberne alligevel bliver tilkaldt, er den typiske opgave at redde personer, der har bevæget sig så langt ud i vandet, at de ikke kan komme ind igen på egen hånd. Derudover oplever beredskaberne jævnligt, at strandgæster eller sommerhusbeboere ringer 1-1-2, fordi de har observeret en tom jolle eller et surfbræt uden ejermand.

Nye trends i farvandetStrand2

Som Danske Beredskabers repræsentant i Rådet for Større Badesikkerhed er Lasse E. Hansen med til at spotte de nye trends, som rådet bør være særligt opmærksom på og udarbejde retningslinjer for.

De seneste år er det især ekstremsport på havet samt badning i havne, der er blevet populært. I 2014 druknede 16 personer i de danske havne, viser tal fra Rådet for Større Badesikkerhed.

”Vi oplever, at flere og flere drukner i havnene, fordi folk simpelthen ikke kan komme op igen, når de først er hoppet i vandet. Samtidig er ekstremsport blevet voldsomt populært, og det er ikke bare på land. Nu dykker folk langt ned uden at have udstyr på, og det kan selvsagt være meget farligt,” siger han.

Landets 24 kommunale beredskaber står dog altid klar til at hjælpe, hvis uheldet skulle være ude. Den danske badesæson løber officielt fra 1. juni til 1. september.

De otte gode baderåd

  1. Lær at svømme og springe rigtigt
  2. Bad aldrig alene
  3. Bad kun hvor det er tilladt
  4. Gå kun ud til navlen
  5. Spring kun på hovedet, hvor vandet er dybt nok
  6. Svøm langs kysten
  7. Bad aldrig med alkohol og euforiserende stoffer i blodet
  8. Gå op, når du begynder at fryse

 

Kilde: Rådet for Større Badesikkerhed

Relaterede nyheder

Beredskabets nye minister Torsten Schack Pedersen (V) holder festtalen når Årsmødet for Danske Beredskaber sætter ild til Aalborg den 10. og 11. september, og så venter der deltagerne et stærkt fagligt program med fokus på Cyber-trusler og bagsiden af den grønne omstillings-medalje. Årsmødet i Danske Beredskaber er den største beredskabskonference på dansk jord og har […]

Torsten Schack Pedersen, Danmarks nye minister for Samfundssikkerhed og Beredskab, har takket ja til Danske Beredskabers invitation til at holde festtalen under Årsmødet i Danske Beredskaber, der finder sted på havnen i Aalborg den 10. og 11. september. Selv om det er Danske Beredskaber der arrangerer Årsmødet, så er både Beredskabsstyrelsen, Falck, Beredskabsforbundet, Rigspolitiet og […]

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har i en orientering til Folketinget bedyret, at regeringen forventer at afgangstidskravet på fem minutter vil blive ophævet omkring årsskiftet, og det er en beslutning, der møder fuld opbakning fra Danske Beredskaber. Forsvarsministeriet lægger i et brev til Folketinget op til, at det nuværende afgangstidskrav på fem minutter for redningsberedskabet […]

Få nyhedsbrev i indbakken