Brandfolk blev beskudt to steder i landet nytårsnat

1. januar 2024

De kommunale beredskaber rykkede færre gange ud end normalt, men oplevede at blive beskudt to steder.

I alt måtte de kommunale beredskaber rykke ud med brandbiler cirka 320 gange. Til sammenligning kan et “travlt nytår” byde på 500 udrykninger.
Det våde nytårsvejr lagde en dæmper på affyringen af nytårskrudt på tværs af landet.

Det fortæller konstitueret sekretariatschef i Danske Beredskaber, Tim Ole Simonsen, tidligt mandag morgen.

I alt måtte de kommunale beredskaber rykke ud med brandbiler cirka 320 gange. Til sammenligning kan et “travlt nytår” byde på 500 udrykninger.

– De fleste har oplevet et nytårsvejr, der ikke har været så godt. Det betyder, at den mængde krudt, der er blevet fyret af har været mindre og det krudt, der er fyret af, har ikke kunnet antænde så mange ting, siger Tim Ole Simonsen.

– Så nytåret for os har været relativt roligt med ikke så mange udrykninger.

De 320 udrykninger omfattede 66 bygningsbrande, heraf 35 med boliger og fire gårdbrande.

Desuden gjaldt det 89 brande i containere og skraldespande, 25 bilbrande og 23 naturbrande.

De fleste af brandene i løbet af nytårsaften og -nat er opstået ved affyring af fyrværkeri, ofte alt for tæt på bygninger, fortæller Tim Ole Simonsen.

– I et tilfælde i København antænder man et bomberør inde i en lejlighed. Det medførte desværre ret store skader.

I to tilfælde – i Holbæk og København – oplevede brandfolk at blive beskudt med romerlys og bomberør i forbindelse med slukning af containerbrande.

Den tendens slap man ellers for i 2022. Og det er noget, der bliver set på med stor alvor.

– Dels er vi nødt til at stoppe opgaveudførelsen og trække os væk. Det vil sige, at det slukningsarbejde, der er i gang, det ophører, siger Tim Ole Simonsen.

– Derudover er der en kæmpestor risiko for, at brandfolkene kommer til skade. Det er jo forfærdeligt for den enkelte, men det betyder også, at de brandfolk ikke kan komme ud og hjælpe andre. Så det kan få ret store konsekvenser.

Ingen brandfolk kom til skade som følge af beskydningen nytårsaften.

Det er fortsat tilladt at bruge fyrværkeri 1. januar, hvorefter man skal gemme det på et sikkert og tørt sted til næste år.

Relaterede nyheder

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

Få nyhedsbrev i indbakken