Søg
Close this search box.

Danske Beredskaber forbereder sig på vand i rigelige mængder

22. januar 2024

Oversvømmelser er en reel risiko over det meste af landet, for kraftig vind, store mængder regn og smeltevand giver mandag og de kommende dage store udfordringer i både kystområder og inde i landet, hvor vandmættet jord og overfyldte å-systemer i forvejen har svært ved at følge med.

Den sydvestlige del af Jylland har mandag morgen været præget af den kraftige vind, og Jens Mølgaard, beredskabsdirektør hos Sydvestjysk Brandvæsen, beretter om, at havneområdet på Fanø Havn har stået under vand, og andre steder i regionen har mandskab været ude for at sikre huse inde i landet mod oversvømmelser.

– Overfladevand fra marker løber ned i et boligområde, og der er vi til stede med pumper for at sikre huse. Når jorden stadig er frossen, og man får tø, og der er store arealer med marker, så begynder vandet at rende, siger Jens Mølgaard ifølge en pressemeddelelse fra Danske Beredskaber udsendt mandag formiddag.

Men det er langt fra kun i den syd-vestlige del af landet, at man bør overveje at gardere sig mod vandet, lyder det fra Danske Beredskaber.

Oversvømmelsesrisiko over hele landet
Med en vejrudsigt, der varsler høje plusgrader, masser af regn og kraftig vind de kommende dage forbereder man hos de kommunale beredskaber sig til nogle travle dage, og det er ikke kun i det sydvestjyske område, at der er gang i sikringen af huse. Fx hos Gribskov Beredskab melder beredskabschef Henrik Sass Christensen, at der er opsat en container med sand og sandsække til sikring af flere sommerhusområder, hvor der er mulighed for forhøjet vandstand.

Ifølge Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber, står beredskabet landet over klar til at hjælpe med at løse de udfordringer, de massive vandmængder forventes at skabe de kommende timer og døgn.

-De kommunale beredskaber rundt i landet holder skarpt øje med situationen og sørger for at mandskab og materiel afstemmes efter den udvikling, vejrsituationen tager, siger Bjarne Nigaard.

Bor man et sted med risiko for oversvømmelse, så har Danske Beredskaber en række gode råd til, hvad man selv kan gøre for at gardere sig bedst muligt mod oversvømmelser.

 

Forbered dig til oversvømmelse

· Afblænd ventilationshuller i ydervægge og andre udsatte åbninger

· Hav sandsække parat

· Opbevar dyrebare ejendele i plastbokse og flyt dem væk fra kælderen

· Begræns opstigende kloakvand

 

Forbered dig til stormflod

· Følg med i meldinger fra myndigheder – hold øje med vejrudsigten og tjek løbende myndighedernes udmeldinger i pressen, på hjemmesider, via apps og sociale medier

· Pas på, hvis du skal udenfor – hvis myndighederne fraråder unødig færdsel udendørs, bør du rette dig efter dette.

· Lad telefonen op i tilfælde af strømsvigt – hav gerne en opladet powerbank ved hånden, så du kan klare dig et stykke tid uden adgang til strøm.

· Hjælp dine naboer med at stormsikre – giv en hjælpende hånd til de naboer, der ikke er hjemme eller har svært ved at stormsikre selv.

Læs mere på Danske Beredskabers hjemmeside: Storm og oversvømmelse

Pressemeddelelsen må benyttes frit.
Billeder må benyttes frit ved akkreditering: Foto: Sydvestjysk Brandvæsen

Foto af pumpe-situation fra Sydvestjysk Brandvæsen .jpeg

Foto af Bjarne Nigaard, Sekretariatschef i Danske Beredskaber.

 

Kontakt i forbindelse med pressemeddelelsen kan stiles til, Jakob Tilma, Danske Beredskaber

Mail: jti@danskeberedskaber.dk og telefon: 40896045.

Relaterede nyheder

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Den 12. og 13. juni afholder Danske Beredskaber netværksmøde omkring operative forhold. På førstedagen fortalte delegerede fra Hovedstadens Beredskab omkring kompleksiteten i nutidens byggerier og de udfordringer som Beredskabet møder i forbindelse med indsatser i bygninger, der ofte har helt sin egen risikoprofil. Oplægget følges torsdag op af et oplæg omkring fremtidens byggematerialer fra DTU. […]

Danske Beredskaber sætter på Folkemødet 2024 i et planspil sammen med DMI fokus på fremtidens vejr, og de udfordringer et vildere vejr medfører for beredskabets arbejde. Rasmus Dalberg fra Forsvarsakademiet kontrollerer spillet og deltagerne alt imens vejret udvikler sig på planspilstavlen. Klimahændelser kan til tider kræve, at der bliver indsat måske 100 mand, og det […]

Få nyhedsbrev i indbakken