• Vand i overflod over hele landet

  06. februar 2024
  Rundt i landet melder de 29 kommunale beredskaber om store udfordringer med at holde vandet fra døren, og der arbejdes hårdt for at sikre infrastrukturen, hvor vandet visse steder nu udgør en risiko for vand- og strømforsyningen.

  Regnen falder tungt over hele landet i uge 6, og de i forvejen overfyldte vandløb og søer gør, at det flere steder i landet ikke længere er muligt at pumpe vandet væk. I Sjølund ved Kolding har Trekantområdets Brandvæsen indsat lænse pumper med henblik på at aflede vand fra en transformerstation, og i Varde Kommune kæmper Sydvestjysk Brandvæsen for at holde beskidt vand væk fra en vandboring – og i Vejle står vandet nu så højt, at trafikanter er forment adgang til områder i byen.

  Fra Danske Beredskaber lyder opfordringen, at er ens bolig tæt på opstigende vand, så gælder det om at sikre sine værdier bedst muligt, for der er udsigt til mere nedbør de kommende dage.

  -Der er pres på mange steder i landet, og lige nu handler det for beredskabet mest om at holde øje med situationen omkring stigende vandstande, fordi åer og vandløb er fyldte samtidig med at jorden er mættet. Der er ganske enkelt ikke plads til mere vand mange steder, forklarer Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber.

  Det er ikke mere end 14 dage siden Danske Beredskaber sidst opfordrede danskerne til at berede sig på vandmængder ud over det sædvanlige, og rundt omkring i Danmark har beboere i vandplagede områder kæmpet mod hele fire 20-års hændelser de seneste fire måneder, og her i begyndelsen af februar ser det ikke ud til at prøvelserne er forbi.

  -Hvis du synes det er et indslag, du har hørt før, så er det helt rigtigt. Vi oplever i disse måneder vand-hændelser der er meget ud over det sædvanlige. Der er varslet endnu mere vand det kommende døgn, så tingene kan udvikle sig hurtigt, så det er vigtigt at være opmærksom på, hvad det kan betyde rundt omkring i landet, siger Bjarne Nigaard.

  Hjælp til selvhjælp

  I Danske Beredskaber opfordrer man til at følge med i varslinger og vandstandsstigninger lokalt, og er der udsigt til oversvømmelser, så står beredskabet mange steder klar med sandsække og materiel. Nogle steder er vandløb og søer allerede nu på vej over bredderne, og så nytter det sjældent at sætte pumper i gang, så derfor handler det om at sikre sine værdier så godt som muligt.

  -Hvis man bor tæt på vand, så hold øje med situationen, følg med i varslingen og forbered dig bedst muligt. Det vil sige forbered dig med sandsække omkring kælderåbninger og afløb – og flyt værdifulde genstande væk fra gulvet, hvor der kan være risiko for at vandet stiger op, lyder opfordringen fra Bjarne Nigaard på vegne af de kommunale 29 beredskaber rundt i hele landet.

   

  Gør dit hus klar til oversvømmelse

  -Afblænd ventilationshuller i ydervægge og andre udsatte åbninger

  -Hav sandsække parat

  -Opbevar dyrebare ejendele i plastbokse og flyt dem væk fra kælderen

  -Begræns opstigende kloakvand