Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab.
Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark hos Torsten Schak Pedersen, minister for samfundssikkerhed og beredskab. Det skal de fordi et ventet forlig på denne side af nytår udeblev, da Liberal Alliance, SF, Radikale Venstre, Konservative, Danmarksdemokraterne den 19. december valgte at forlade forhandlingerne.
Hos Danske Beredskaber ser man frem til, at der bliver fundet en politisk løsning, der forhåbentlig kan vise vejen frem mod et mere robust og sikkert Danmark.
-På Christiansborg nåede man desværre ikke i mål med en beredskabsaftale inden julen. Det håber vi så man kan komme umiddelbart ind i det nye år. Der er stadig behov for, at vi skaber bedre rammer for hele redningsberedskabet i Danmark, så vi kan følge med udviklingen i de udfordringer, vi kommer til at stå overfor. Vi ved ikke hvornår næste hændelse rammer, så det kan blive nødvendigt før vi tror det, at beredskabet er oppe i gear, siger Bjarne Nigaard.
Danske Beredskaber håber stadig, at man fra politisk hold vil sikre sig, at der laves en hurtig, men grundig, faglig analyse af fremtidens krav til hele redningsberedskabet, og at man der ud fra tager de fornødne skridt for at investere i og opgradere beredskabet, særligt det kommunale primærberedskab.
-Det er de kommunale beredskaber, der har ansvaret for alle de operative indsatser og er tættest på borgerne, og beredskabet skal kunne fortsætte med at gøre en forskel for den enkelte borgers tryghed og sikkerhed, også i fremtidens trusselsbillede, siger Bjarne Nigaard.
Danske Beredskaber har i årevis talt for en styrkelse af specielt det borgernære beredskab, da samfundsudviklingen og den geopolitisk virkelighed betyder, at opgaverne udvikler sig hurtigere, end beredskabet kan følge med til.
-Vi er ret sikre på, at der skal ske noget for at løfte kompetence- og uddannelsesniveau hos beredskabets personale generelt, og så skal vi have nye indsatstaktikker, analysekapacitet og det rette materiel i forhold til fremtidens krav indenfor fx klima, energiomstilling og civilbeskyttelse. Det håber vi kommer med i en ny aftale for hele Danmarks beredskab, både i forhold til det kommunale primærberedskab og det statslige assistanceberedskab.