Sommeren 2018 står i klar erindring hos de fleste danskere. En langvarig og intens hedebølge skyllede ind over landet og gav os den varmeste sommer i mands minde.
For mange var det en kærkommen lejlighed til at bruge de fleste af døgnets vågne timer under åben himmel. For landets beredskaber betød det et rekordstort antal udrykninger til naturbrande.
Fra maj til og med august sidste år rykkede beredskaberne ud til intet mindre end 2508 naturbrande. Til sammenligning var der i gennemsnit 878 naturbrande i samme periode i årene 2013-2017. Det viser tal fra Redningsberedskabets Statistikbank, som administreres af Beredskabsstyrelsen og primært består af data, der er registeret og indrapporteret af de kommunale redningsberedskaber i Danmark.
2018 satte altså rekord i antallet af naturbrande herhjemme og gav landets kommunale beredskaber rigeligt at se til – også selv om der var afbrændingsforbud i dele af eller i hele landet det meste af sommeren.
”Sommeren sidste år var på mange måder helt ekstrem, og der er heldigvis ingen, der siger, det bliver lige sådan i år. Der er dog al mulig grund til at gøre en indsats for at oplyse befolkningen om, hvad man skal være opmærksom på, inden man tænder ild i naturen, så vi forhåbentlig kan holde antallet af naturbrande i år på et minimum,” siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.
Vejret snyder os
Sæsonen for naturbrande begynder allerede i forårsmånederne, hvor jordens overflade er meget tør som følge af visne blade og manglende plantevækst. Men for de fleste er det noget af en overraskelse, at naturen så let antændes på denne tid af året.
Det fortæller Per Munch Frandsen. Han er forebyggelseskonsulent i Brand & Redning Sønderjylland, der er en af Danske Beredskabers 24 primærmedlemmer.
”Når vi har det her ustadige forårsvejr, er der nok ikke så mange, der tænker over, at naturen faktisk er knastør. Men en lang vinter med frost har drænet planterne for vand, og derfor skal der bare en smule sol til for at tørre dem helt ud,” siger han.
I foråret er det især aske og cigaretskodder, afbrænding af haveaffald og brug af ukrudtsbrænder, der forårsager naturbrandene. Senere på året er det i højere grad uforsigtighed med grill og bål i naturen, som sender de danske beredskaber på opgaver.
”Her i foråret kommer vi med jævne mellemrum ud til folk, der er meget overraskede over, at der er gået ild i deres haveskur, fordi de for eksempel har brugt ukrudtsbrænderen for tæt på bygningen. Det kommer helt bag på dem, at det kan være farligt med åben ild på denne tid af året, hvor det stadig er vådt og koldt,” siger Per Munch Frandsen.
Pas på med ukrudtsbrænderen
Den øgede risiko for naturbrande skal dog ikke afholde nogen fra at nyde forårsvejret, når det endelig bryder igennem, understreger han. Men det er fornuftigt at tage sine forholdsregler, hvis man benytter sig af åben ild.
”Hold god afstand til bygninger, for det er ofte her, det går galt. Hold altid godt øje med vinden, og tænd kun for bålet eller grillen, hvis det er vindstille. Fyld en spand med vand eller rul haveslangen ud, hvis du er derhjemme, så du altid har slukningsmidler inden for rækkevidde. På den måde vil du ofte kunne slukke en eventuel brand selv, inden den når at udvikle sig,” siger Per Munch Frandsen og kommer samtidig med et godt og brandsikkert råd til haveejerne:
”Husk at ukrudtet ikke skal brænde, før det forsvinder. Det er alt rigeligt at svitse det i overfladen, og gør man det, er der også væsentligt mindre risiko for, at man skal have beredskabet på besøg.”
Ved tvivl omkring brandslukning eller udvikling af brand og tilskadekomne bør man altid ringe 1-1-2.
Fem gode råd fra Danske Beredskaber
-
- Brug dine sanser – ser græsset vissent ud eller mærkes det meget tørt, skal du være særligt opmærksom. Tjek vindforholdene, og tænd kun bål eller grill i stille vejr
- Hav altid slukningsmidler inden for rækkevidde, når det er tørt – brug haveslangen eller havevandkanden
- Tænk over, hvor du bruger ukrudtsbrænderen – skure og udhuse af træ er også brændbare
- Brug maskiner og elektrisk værktøj med omtanke – få gnister kan starte en brand
- Forlad aldrig bål, grill eller anden ild