Hvordan bliver beredskabet mere bæredygtigt?

1. april 2022

Stigende temperaturer, ekstreme mængder af nedbør samt storme og orkaner. Vi kommer nok ikke uden om, at vi skal vænne os til et mere ekstremt vejr fremover. Klimaforandringerne og den globale opvarmning har sat sig sine spor globalt, og det kan især ses på vejret, hvor ekstreme vejrhændelser bliver mere og mere normalt. Ud over at være en trussel for lokalsamfundene rundt omkring i Danmark, hvor dele af landet fx er i fare for at blive oversvømmet, så er det også en udfordring for de kommunale redningsberedskaber, som står over for andre typer af opgaver fremadrettet; nemlig klimahændelserne.

Men hvordan får vi sat en stopper for klimaforandringerne, og kan det overhovedet lade sig gøre?

Et godt sted at starte er at se på, hvordan man kan være en del af løsningen. Det har Netværk Ledelse under Danske Beredskaber sat sig for at finde ud af. Derfor bruger netværket de kommende to dage på strategiseminar i Legoland, hvor grøn omstilling og FN’s Verdensmål er i centrum. Nu skal de se på, hvordan redningsberedskabet kan blive mere bæredytigt fremadrettet.

De kommunale redningsberedskaber er nok ikke den branche, de fleste forbinder med bæredygtighed og grøn omstilling. Ja, lad os være ærlige: En stor del af det arbejde, redningsberedskabet udfører, påvirker det omgivende miljø. Som formand for Danske Beredskaber Jarl Vagn Hansen sagde i sin velkomst:

– Vores indsats er indbegrebet af røg, støj og møg. Vi har dog arbejdet med vores kultur, men vi sviner fortsat under indsats; brandrøgen er beskidt, slukningsvandet er beskidt.

Dette til trods er det målet at finde frem til nogle løsninger, der sikrer, at redningsberedskabet i fremtiden minimerer sit klimaaftryk og trækker i en mere bæredygtig retning. Det er derfor også ambitionen, at læringen fra i dag omsættes til en strategi med konkrete initiativer, der skal bidrage til en mere bæredygtig hverdag på landets brandstationer.

Relaterede nyheder

Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en finanslovsaftale, der ifølge Danske Beredskaber ikke kommer til at levere den nødvendige kapacitet til beredskabet. Verden omkring os er i forandring, og der er derfor behov for at skabe varige forandringer i Danmark, så vi bliver godt rustet til fremtiden. Sådan lyder forordet til […]

Simon Kollerup blev den 10. oktober valgt som ny præsident for flere tusinde frivillig i Beredskabsforbundet – den 13. november blev indsættelsen fejret af ministre og ledere fra beredskabet. Danske Beredskaber var den 16. november med ved den officielle indsættelse af Simon Kollerup som ny præsident for Beredskabsforbundet, for der er en hel del frivillige […]

I vintermånederne vil brandkadetter i alderen 13 til 18 år banke på hos ældre og udsatte borgere for at tilbyde opsætning af gratis røgalarmer. Målet er at mindske antallet af dødsbrande i danske hjem.  Hver fjerde dansker har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, men det forhold arbejder brandkadetter fra Unge i Beredskabet over hele […]

Få nyhedsbrev i indbakken