Stigende temperaturer, ekstreme mængder af nedbør samt storme og orkaner. Vi kommer nok ikke uden om, at vi skal vænne os til et mere ekstremt vejr fremover. Klimaforandringerne og den globale opvarmning har sat sig sine spor globalt, og det kan især ses på vejret, hvor ekstreme vejrhændelser bliver mere og mere normalt. Ud over at være en trussel for lokalsamfundene rundt omkring i Danmark, hvor dele af landet fx er i fare for at blive oversvømmet, så er det også en udfordring for de kommunale redningsberedskaber, som står over for andre typer af opgaver fremadrettet; nemlig klimahændelserne.
Men hvordan får vi sat en stopper for klimaforandringerne, og kan det overhovedet lade sig gøre?
Et godt sted at starte er at se på, hvordan man kan være en del af løsningen. Det har Netværk Ledelse under Danske Beredskaber sat sig for at finde ud af. Derfor bruger netværket de kommende to dage på strategiseminar i Legoland, hvor grøn omstilling og FN’s Verdensmål er i centrum. Nu skal de se på, hvordan redningsberedskabet kan blive mere bæredytigt fremadrettet.
De kommunale redningsberedskaber er nok ikke den branche, de fleste forbinder med bæredygtighed og grøn omstilling. Ja, lad os være ærlige: En stor del af det arbejde, redningsberedskabet udfører, påvirker det omgivende miljø. Som formand for Danske Beredskaber Jarl Vagn Hansen sagde i sin velkomst:
– Vores indsats er indbegrebet af røg, støj og møg. Vi har dog arbejdet med vores kultur, men vi sviner fortsat under indsats; brandrøgen er beskidt, slukningsvandet er beskidt.