Minister for Samfundssikkerhed og Beredskab, Torsten Schack Pedersen (V), har 23. april indkaldt Folketingets partier til en drøftelse af afgangstidskravets endeligt og indførelsen af lokale vurderinger som et formaliseret krav.
Nu er det snart fem minutter i lukketid for afgangstidskravet på fem minutter, for i et Folketingssvar til Mike Villa Fonseca skriver Torsten Schack Pedersen den 31. marts, at Folketingets partier er indkaldt til en drøftelse i slutningen af april 2025, og nu er datoen endeligt fastsat, hvilket betyder, at det den 23. april endeligt besluttes om det nuværende afgangstidskrav på fem minutter for redningsberedskabet afskaffes i forbindelse med revisionen af dimensioneringsbekendtgørelsen.
”Det er vigtigere for borgeren, hvornår redningsberedskabet ankommer til skadestedet, frem for hvornår redningsberedskabet afgår fra stationen. Der lægges desuden op til, at kommunalbestyrelsens eksisterende praksis med at fastsætte krav til førsteudrykningens responstider ud fra lokale vurderinger formaliseres som et krav i dimensioneringsbekendtgørelsen”.
Et stort politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Moderaterne, Liberal Alliance, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Alternativet og Inuit Ataqatigiit – alle partier bortset fra det Konservative Folkeparti – bakker op om ændringen, og det glæder forslagsstilleren Mike Villa Fonseca, der også er inviteret til den slutlige behandling af lovforslaget.
-Det er glædeligt – meget glædeligt. Ikke kun for de frivillige og deltidsfolkene, men i høj grad også borgerne, for det betyder, at brandfolkene kan rykke ud hvor de er nu, og ikke nødvendigvis skal til at kalde på nabostationen. Vi skal skabe tillid og give ansvar. Det lokale beredskab kender bedst virkeligheden i deres område, siger Mike Villa Fonseca, der selv arbejder som deltidsbrandmand nær sin bopæl i Køge Kommune.
Afgangstidskravet på fem minutter har været årsag til udfordringer landet over – hvor rekruttering af brandfolk ifølge Mike Ville Fonseca er en kamp og fyringer har nogle steder været en konsekvens.
Læs også: Danske Beredskaber mødt med forståelse i sag om afskaffelse af afgangstidskrav
Stiller borgere og brandfolk bedre
For Mike Villa Fonseca er det helt afgørende i forbindelse med afskaffelsen af afgangstidskravet, at det stiller borgerne og brandfolk bedre, hvis der er behov for at tilkalde de røde biler med de blå blink. Forslagsstilleren begrundede den foreslåede ændring med, at det for nødstedte borgere er vigtigere, at der stilles krav til, hvornår redningsmandskab er fremme ved en ulykke, end hvornår redningsmandskabet forlader redningsstationen.
– Derfor skal vi skabe forbedrede arbejdsvilkår og rekrutteringsgrundlag. Beredskabscheferne og lokale brandstationsleder skal have mulighed for at træffe de beslutninger, der giver mening for brandstationen til gavn for både mandskabet og borgerne, som passer til deres geografiske og demografiske virkelighed, fortæller Mike Villa Fonseca som ikke bekymret for, at afskaffelsen af fem-minutters kravet nødvendigvis vil føre til længere responstid.
– Der er faktorer som geografi, vind og vejr, trafiktæthed som også kan spille ind, og det er altså ankomsttiden på stedet for indsatsen, der tæller. En ting er sikkert – hvis der ikke er mandskab nok, så kaldes der på nabostationen og ventetiden for borgerne bliver endnu længere.
Mike Villa Fonseca glæder sig generelt over at beredskabet får større fokus både fra borgerne, beredskabet og politisk både kommunalt og på Christiansborg, men løsgængeren er opmærksom på, at fjerne afgangstidskravet på fem minutter ikke løser alt.
– Jeg er stor fortaler for et styrket og mere robust beredskab. Der hvor det giver mening, skal der være flere brandstationer – og hvis det giver mening fuldtidsbrandfolk. Virkeligheden er bare at 82 procent af vores beredskab udgøres af frivillige og deltidsansatte brandfolk. Målet er, at så mange som muligt kan komme frem og bidrage ved en hændelse så hurtigt som muligt; jo flere brandfolk, desto bedre er det, slutter Mike Ville Fonseca.
Ankomst frem for afgang
Forsvarsministeriet lagde efter behandlingen af lovforslaget i foråret 2024 op til, at det nuværende afgangstidskrav på fem minutter for det kommunale redningsberedskab skulle afskaffes i forbindelse med en revision af dimensioneringsbekendtgørelsen, da det var vigtigere for borgeren, hvornår redningsberedskabet ankom til skadestedet fremfor, hvornår redningsberedskabet afgik fra stationen.
Forsvarsministeriet lagde desuden op til, at kommunalbestyrelsens eksisterende praksis med at fastsætte krav til førsteudrykningens responstider ud fra lokale vurderinger skulle formaliseres som et krav i dimensioneringsbekendtgørelsen.
Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab har efter ressortoverdragelsen den 29. august 2024 været i dialog med Beredskabsstyrelsen om en eventuel afskaffelse af afgangstidskravet og lægger altså nu op til, at det nuværende afgangstidskrav på fem minutter for redningsberedskabet afskaffes i forbindelse med revisionen af dimensioneringsbekendtgørelsen.
Forsvarsudvalget afgav den 18. juni 2024 beretning over beslutningsforslaget. I beretningen støtter et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af KF) grundtanken i beslutningsforslaget om, at det er vigtigere for borgerne, hvornår redningsberedskabet ankommer til et skadested, end hvornår redningsberedskabet afgår fra redningsstationen.
Flertallet i udvalget opfordrede i beretningen forsvarsministeren til i samarbejde med Beredskabsstyrelsen at undersøge mulighederne for at afskaffe afgangstidskravet på 5 minutter.
Samtidig opfordrede flertallet i udvalget forsvarsministeren til at undersøge, om der skal indføres krav om, at kommunalbestyrelserne som led i fastlæggelse af serviceniveauet for redningsberedskabet skal indføre krav til første udryknings responstider ud fra lokale vurderinger.
Fakta om Beslutningsforslag B 132
Formålet med forslaget til folketingsbeslutning er at ændre på kravene til det kommunale redningsberedskabs reaktionstider, så der arbejdes med responstider (som er den tid, der går fra redningsmandskabet har modtaget en alarm fra alarmcentralen, til det første udrykningskøretøj er fremme på skadestedet) i stedet for som hidtil afgangstider (der er den tid, der går fra redningsmandskabet har modtaget en alarm fra alarmcentralen, til udrykningskøretøjet forlader redningsstationen og kører mod skadestedet).
Klik her for at læse hele ministerens svar til Mike Ville Fonseca på Folketingets hjemmeside
Læs også: Danske Beredskaber mødt med forståelse i sag om afskaffelse af afgangstidskrav
Læs meget mere om beredskabsaftalen og arbejdet frem mod et beredskabsforlig