• Arbejdet med unge i beredskabet kan fortsætte

  22. juli 2018
  Siden 2014 har Brandkadetter i Danmark uddannet 579 brandkadetter over hele landet, og det succesrige projekt får nu lov til at fortsætte. Det sker, da der er fundet en fremtidig finansiering af projektet.

  Det landsomspændende projekt med arbejdet med børn og unge i beredskaberne, Brandkadetter i Danmark, får lov til at leve videre, når dets nuværende finansiering udløber ved udgangen af 2018.

  Det sker efter, at Forsvarsministeriet og VELUX FONDEN er kommet med et tilsagn om støtte i perioden 2019-2021. Her skal idéerne og erfaringerne bag og med Brandkadetter i Danmark videreudvikles og udvides, så flere unge kan få en forløb gennem beredskabet.  Med den nye støtte til projektet tilføjes navnet Unge i Beredskabet.

  Støtten til projektet betyder, at arbejdet med unge i beredskabet nu kan fortsætte på højeste blus.

  Noget, der vækker stor glæde hos Danske Beredskabers formand, Jarl Vagn Hansen, der med stolthed kan se tilbage på et projekt, der har vundet indpas i flere beredskaber.

  ”Den fortsatte støtte af projektet betyder ikke bare, at projektet kan fortsætte. Det er samtidig et gedigent skulderklap til hele projektets eksistensgrundlag, der virkelig har formået at favne og gavne arbejdet med unge i landets brandkadet- og ungdomsbrandkorps”.

  Forsvarsministeriet har givet tilsagn om et tilskud på op til seks millioner kroner, mens VELUX FONDEN støtter projektet med 4,6 millioner.

  Kadetter får mod på livet

  Gennem det nuværende projekt Brandkadetter i Danmark, har mange unge fået en retning i livet, mens de samtidig er blevet modnet. For i beredskabet får de unge nogle rollemodeller, nye fællesskaber med andre unge og en beredskabsfaglig viden og disciplin, der ruster dem til at blive ansvarsbevidste brandambassadører.

  Sammen med Falck og Beredskabsforbundet ønsker Danske Beredskaber derfor nu at bygge videre på de allerede eksisterende erfaringer og resultater, som er opnået med Brandkadetter i Danmark.

  Det skal blandt andet ske ved at videreudvikle brandkadetuddannelsen samt styrke netværket blandt alle landets beredskaber, der arbejder for og med unge.

  Derudover har projektet som mål, at der skal etableres yderligere ni brandkadetkorps på tværs af landet. Det sker for at sikre, at flere unge får muligheden for at uddanne sig til brandkadet, lyder det fra projektchef i Brandkadetter i Danmark, Maria Wiktoria Karolini.

  ”Vi kan se, hvor meget de her unge rykker sig som brandkadetter, når de først kommer i gang. Ikke bare beredskabsfagligt men i særdeleshed også i sociale sammenhænge, hvor de får mere selvtillid og tro på egne evner. Derfor er det også en stor glæde, at projektet videreføres, så endnu flere kan få gavn af det”.

  Projektet skal rette fokus mod at inddrage alle unge i beredskabets arbejde, så der skabes en bedre forståelse for beredskabets essentielle opgave i samfundet.

  Et håb om flere frivillige

  Men der er også forhåbninger om, at projektet vil være med til at tiltrække flere frivillige til beredskabet, lyder det fra Jarl Vagn Hansen.  Han håber på, at endnu flere at de uddannede brandkadetter vælger at blive frivillige i beredskaber, da der er stor mangel på deltids- og frivillige brandmænd på landsplan. På nuværende tidspunkt har 35 brandkadetter igennem Brandkadetter i Danmark taget springet fra brandkadet til frivillig i beredskabet, og der er endnu flere på vej, når de unge når den rette alder.

  ”Hvis vi, udover at kunne give nogle unge mennesker en større indsigt i vores arbejdsgange- og opgaver, kan være med til at skabe fundamentet for at hverve flere til beredskabet, så er vi godt på vej til at nedkæmpe nogle af de problematikker, vi i øjeblikket oplever: manglende respekt for beredskaberne og manglen på frivillige”, fortæller Jarl Vagn Hansen og afslutter:

  ”Derfor ser jeg også frem til, at arbejdet med unge i beredskabet får lov til at fortsætte dets heftige fremgang, mens vi samtidig kan opleve, hvordan unge mennesker både socialt og fagligt bevæger sig langt”.