Søg
Close this search box.

Spansk specialist på besøg hos Frederiksborg Brand & Redning

27. juli 2018

Varmen er over Danmark, og den danske sommer har allerede givet over 50 sommerdage. Den ekstraordinære sommerhede har ført til en voldsom tørke, der har givet beredskaberne ekstra travlt med naturbrande.

Alene i juli måned har de kommunale beredskaber været til over 1.000 naturbrande, og det på trods af, at der i alle landets kommuner er indført afbrændingsforbud. Til sammenligning er der normalvis 1.200 naturbrandshændelser om året.

Naturbrande kan være enormt ressourcekrævende for et beredskab, og det er derfor vigtigt, at de gribes an på den bedst tænkelige måde.

Af den grund havde Frederiksborg Brand & Redning i uge 30 inviteret den spanske natur- og skovbrandspecialist, Marc Castellnou, der har mange års erfaring med håndtering af store skov- og naturbrande i blandt andet Sydeuropa, Sydafrika og Australien, og som i dag udarbejder brandanalyser og uddannelsesforløb i Catalonien.

Et besøg der er kommet i stand, da Frederiksborg Brand & Redning gennem forskellige samarbejdsprojekter i EU har fået et så stort netværk, at der af og til opstår muligheder for at besøge andre beredskaber eller modtage besøg fra specialister.

Derfor var det også en stolt beredskabsdirektør for Frederiksborg Brand & Redning, Kim Lintrup, der kunne byde velkommen til den spanske specialist, der gennem tre dage skulle undervise og inspirere.

”Vi er meget glade for, at vi har kunnet tiltrække en kapacitet og specialist som Marc Castellnou, der forhåbentlig kan være med til at skabe en masse inspiration, vi kan tage med videre i det daglige”, fortæller han.

Spanske erfaringer

I løbet af de tre dage var der planlagt workshops og besigtigelse af forskellige markbrande, der har været i beredskabets område – alt sammen for at kunne give så praksisnær en inspiration og vejledning som overhovedet mulig.

I Sydeuropa er man efterhånden vant til det varme vejr og den tørre vegetation, og derfor er der undertiden opbygget en så stor vidensbank, at de spanske beredskaber kan være med til at udvikle beredskaberne i eksempelvis Skandinavien, hvor den nye vejrsituation skaber udfordringer.

For når der tales om natur- og skovbrande, så er der ifølge Marc Castellnou behov for, at man går meget analytisk til værks, forklarer han:

”Der er mange faktorer, der spiller ind, når en naturbrand skal slukkes, og det er vigtigt, at de tages med i analysen, når man ser på en brand. Hvordan er vejrforholdene, ændres vejrforholdene, og skal vi inddæmme eller slukke branden i første omgang”, spørger Marc Castellnou og forklarer sine spørgsmål:

”Først når man har styr på sine brandtaktik, kan man begynde at slukke branden. For hvis man ikke er klar over, hvordan branden vil udvikle sig, kan det eskalere. Det har vi lært af vores erfaringer i Spanien”.

Erfaringer skaber tanker

En af de, der deltog i de to workshops, var indsatsleder Henrik Sass fra Frederiksborg Brand & Redning. Ifølge indsatslederen var det især givtigt at få nogle praksisnære input fra en ekspert i noget af det, der fylder meget for beredskaberne i øjeblikket.

”Det er ganske tydeligt, at Marc har sat sig grundigt ind i tingene, så det var meget nemt at få noget ud af selve workshoppen”, forklarer Henrik Sass og uddyber:

”Når man hører om andres erfaringer, skaber det pludselig nogle tanker om, hvorvidt der er plads til forbedring hos en selv – og om vi egentlig gør tingene, som vi burde. Så der er helt sikkert noget at tage med videre fremadrettet”.

Ifølge Marc Castellnou skal de danske beredskaber dog ikke være alt for bekymrede, da de danske beredskaber i forvejen besidder store kapaciteter, men det handler derimod om at få de teoretiske sat ind i deres praktiske kontekst, lyder det.

”Af det jeg har set, så har de danske brandmænd godt styr på det meste. Det handler blot om, at situationerne omkring naturbrande bliver øvet i højere grad, og at man så samtidig også øger det analytiske element i brandslukningen”, afslutter Marc Castellnou.

Relaterede nyheder

Danske Beredskaber satte på Folkemødet 2024 i et planspil sammen med DMI fokus på fremtidens vejr, og de udfordringer et vildere vejr medfører for beredskabets arbejde. Rasmus Dahlberg fra Forsvarsakademiet faciliterede oplægget på skibet Hjortø i Allinge Havn imens vejret udviklede sig på planspilstavlen. I videoen her kan du følge debatten på marinehjemmeværnsskibet Hjortø fredag den […]

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen proklamerede lørdag på Folkemødet, at danskerne skal kunne klare sig selv i tre døgn i forbindelse med en krise. Hos Danske Beredskaber er man tilfredse med, at samfundet har konkrete anvisninger at rette sig efter. Lørdag eftermiddag på Folkemødet i Allinge meldte forsvarsminister Troels Lund Poulsen fra den store scene ud, […]

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Få nyhedsbrev i indbakken