Danske Beredskaber og DTU Construct’s Brandgruppe afholdt den 18. februar dialogmøde omkring udfordringerne ved moderne byggematerialer og byggeformer.
Den 18. februar var der på DTU Byg i Lyngby indkaldt til møde mellem beredskaber under Danske Beredskaber og DTU Construct’s Brandgruppe for at højne fagligheden omkring konstruktioner og brand, og de udfordringer og farer emnet kan udgøre for beredskabet og for samfundet.
Flere end 50 deltagere fra de kommunale redningsberedskaber, Beredskabsstyrelsen og DTU – Technical University of Denmark deltog på temadagen med overskriften “konstruktioner og brand”, hvor risikoanalyser, konstruktioner og byggematerialer blev sat i kontekst overfor beredskabets ageren og indsatsmæssige udfordringer.
-Fremtidens byggeri og samfundsudviklingen generelt stiller store krav til beredskabet. Et ansvar og en forventning man skal være bevidst omkring, både som ansvarlig for beredskabet og ansvarlig for prioriteringen af beredskabet, fortæller Rasmus Storgaard, beredskabsdirektør i Beredskab Øst, der er medarrangør af samarbejdet, der hvert år afvikler 2-4 møder på DTU.
Med mulighederne for at øge brugen af bæredygtige byggematerialer og unikke byggeformer øges også beredskabets udfordringer ved indsatser i de nye byggerier, og netop sammenhængen mellem konstruktioner og brandrisici blev drøftet ivrigt på DTU Construct i Lyngby.
Til gavn for fællesskabet
Danske Beredskaber og DTU Construct’s Brandgruppe var værter ved mødet, der er et af flere i en møderække, hvor de to parter indgår i et tættere samarbejde om bl.a. dialog og vidensdeling af resultater fra udviklings- og forskningsresultater fra ind- og udland med fokus på konstruktioner og brandfare.
Samarbejdet skal ifølge Rasmus Storgaard medvirke til at styrke koblingen mellem viden på det samlede brandtekniske område og erfaring fra den praktiske udførelse af brandslukning og myndighedernes brandforebyggelse
– Jeg er glad for at være medarrangør til disse dage, som vi har afviklet igennem en årrække, hvor den empiriske og naturvidenskabelige tilgang kobles sammen med den operative og sagsbehandlingsmæssige kontekst – til gavn for fællesskabet, siger Rasmus Storgaard i forbindelse med mødet.
Samarbejdet og de fremtidige dialogmøder henvender sig til ansatte i de kommunale beredskaber, ligesom eksempelvis Beredskabsstyrelsen og Social- og Boligstyrelsen også er blandt de organisationer, der er inviteret til at deltage i det brandforebyggende forum.
På dialogmødet den 18. februar blev deltagerne præsenteret for følgende oplæg:
- Udfordringerne for beredskabet ved nuværende og fremtidig udvikling af byggeriet, ved Rasmus Storgaard
- Anvendelse af risikovurderingsmetoder – teori og risiko case: brand-barrierer i et parkeringshus, ved Frank Markert
- Current challenges in structural fire design (of buildings and car parks), ved Luisa Giuliani
- Udfordringer ved fremtidige byggematerialer og byggeformer, ved Lars Schiøtt Sørensen
- Konstruktioner og Brand – Beredskabernes udfordringer, ved Rasmus Storgaard og Henriette Elmer
Læs også: Beredskabsaftalen giver ikke øget tryghed tæt på danskerne