Branden i Børsen: Vi kiggede ind i et frådende flammehav

19. september 2024

Ledelsen i ”Verdens sejeste beredskab” blev sat alvorligt på prøve, da 350 personer stod sammen om at redde en af Danmarks største kulturskatte, da Børsen brød i brand den 16. april.

Branden i Børsen står som noget helt særligt i Hovedstadens Beredskab – og ikke mindst for beredskabsdirektør Jakob Vedsted Andersen og beredskabsinspektør og indsatsleder Tim Ole Simonsen, der både var massivt til stede ved branden og i medierne i dagene der gik fra de første brandbiler kørte ud ad porten på Københavns Hovedbrandstation klokken 7.36 tirsdag den 16. april og til de sidste brandfolk forlod Slotsholmsgade den 23. april.

Under Årsmødet i Danske Beredskaber den 10. september inviterede Hovedstadens Beredskab deltagerne helt ind i Christian den 4.s brændende monument, hvor stærke ledelsesbeslutninger midt i infernoet er årsagen til, at 45 procent af bygningen og 99 procent af kulturgenstandene er bevaret. En bygning, hvis grundsten blev sat i 1619, og som i sin storhedstid var den største, store varebørs i Norden.

Børsen ejes af Dansk Erhverv, og lokalerne, der tidligere har været brugt til handel med alt fra fisk til bøger, har de seneste mange år været et vigtigt forum for erhvervslivet, og store erhvervsfolk og politikere fra ind- og udland har klare minder fra at stå på scenen i den ikoniske Børssalen, hvor gulv, vægge og lofter var udført i træ. Et valg af byggemateriale, der ikke just gjorde slukningsarbejdet nemmere i den første fredede bygning i Danmark.

Massive mængder brændbart materiale

Jakob Vedsted Andersen og Tim Ole Simonsen fortalte om Hovedstadens Beredskabs håndtering af Branden i Børsen.
Jakob Vedsted Andersen og Tim Ole Simonsen fortæller på Årsmødet om deres håndtering af Branden i Børsen.

Tim Ole Simonsen havde haft indsatsledervagten på Hovedstadens Brandstation siden mandag morgen klokken 8.00, men klokken 7.36 den 16. april, 24 minutter før vagten sluttede, blev han bippet ud til en ABA (Automatisk Brandalarm) i Børsen, og sammen med sin assistent ankom han som den første til Børsen. Når han kiggede op, var der ingen flammer og røg at se, så intet – udover ABA-anlægget – indikerede, at der umiddelbart var brand i bygningen.

Men ved ABA-centralen er to grupper i alarm, så holdleder Christoffer Rømer sender et røgdykkerhold ind i bygningen, for det indikerer, at noget er galt. Og da der begynder at stå gnister ud af ABA-centralen og der samtidig kommer en melding fra automobilsprøjten udenfor om, at der kommer røg fra taget, er tvivlen om hvorvidt der blot er tale om en af de cirka 20.000 blinde alarmer fra ABA-anlæg beredskabet i Danmark hvert år kører ud til, helt væk.

-Jeg kigger op i presenningen og det vælter op med flammer bag presenningsdugen. Der sker noget fysisk inden i mig selv. Jeg går i alarmmode og kalder op til min assistent i bilen, siger Tim Ole Simonsen.

Ordren; ”Opgradering til brand niveau 3, ild i taget, børsbygningen, medsend indsatschef,” optaget fra opkaldet fra Tim Ole Simonsen til stabsoperatøren i indsatslederkøretøjet klokken 7.42 bliver afspillet for tilhørerne under Årsmødet i Danske Beredskaber i Aalborg, og på skærmen ved siden af scenen vises dronebilleder, der på dette tidspunkt viser brand mellem Børsens kobber-belagte tag og den presenning, der holder byggeriet tørt under den igangværende restaurering, men som samtidig viser sig at blive en svær modstander i det efterfølgende slukningsarbejde.

-På grund af plastik har vi ikke indkig. Vi rejser drejestigen og får sat vand til den. To røgdykkerhold sættes i gang – den ene skal rekognoscere indvendigt i bygningen, mens vi afventer at der kommer nogle flere. Vi skaber et overblik, siger Tim Ole Simonsen om de første minutter af indsatsen, der ender med at vare ved i næsten en uge.

Byggeplads og arbejdsplads
Børsen var den 16. april en travl arbejdsplads, både på taget og langs murene hvor et stort restaureringsarbejde var tæt på at være afsluttet, men også i kontorerne inde i selve bygningen var folk på arbejde. Da den automatiske brandalarm lyder tirsdag morgen, bliver mange siddende på deres pladser, for man er vant til, at byggearbejdet sætter ABA’en i gang. Men der opstår hurtigt tumult, for pludselig er der larm og røg – det hele går meget stærkt.

Tim Ole Simonsen beder om at få åbnet stilladset og evakueringen af personalet påbegyndes, men også udenfor Børsen er der meget at tage med i betragtning, for der foregår også byggeri i naboejendommen, der kører busser i gaden og der er parkeret håndværkerbiler omkring bygningen.

-Vi får forstærkning ned, og får det indsat. Vi laver en indsats fra stilladset som består af røgdykkere med slanger, men også indefra. Vi har en gruppe røgdykkere, som søger op i stilladset og sparker et vindue ind og får etableret to C-slanger. De søger frem mod tårnet, hvor de kigger ind i et frådende flammehav, siger Tim Ole Simonsen.

Dele af Børsens 400 år gamle konstruktion i træ, sten, kobber og bly er nu omdannet til et inferno af ild og røg, som brandfolkene trodsigt forsøger at tæmme.

Føring fra front

Ledelsen skulle træffe mange svære beslutninger under indsatsen på Børsen Foto: Hovedstadens Beredskab

Stilladset der omsluttede Børsen bliver i første omgang brugt af brandfolkene til at få adgang til bygningen, men samtidig gør den stærke og brandhæmmende plastikdug udenom stilladset det umuligt at angribe bygningen udefra med vand. To droner er sendt i luften for at hente overbliksbilleder, og dronernes termiske kamera giver for indsatsholdet uvurderlig viden om, hvordan ilden spreder sig under kobbertaget, bag stilladserne og bag de tykke mure, og det bliver tydeligt, at ilden har kurs mod Børsens ikoniske tårn.

-Hurtigt kan jeg se, at branden på taget bevæger sig i den retning. Med dronen kan vi se, at der er ild i Dragespiret. Vi er godt klar over, at går der ild i det, så står vi med en utrolig ustabil bygningsdel, siger Jakob Vedsted Andersen, der havde planlagt en rolig morgen med aflevering af børnene, men som efter et opkald fra operationschefen klokken 7.42 er hastet gennem morgenmyldretiden i København med blå blink, så han er fremme ved sine folk ved Børsen lidt efter klokken 8.00.

Dragespiret vurderes på dette tidspunkt at være ustabilt, så fra indsatslederen besluttes det, at alle folk skal trækkes ud for at undgå personskader, hvis spiret vælter. Men fra holdleder i Specialtjenesten, Thomas Thode, der befinder sig midt inde i bygningen, lyder vurderingen, at trækker Specialtjenesten sig ud, så vil branden sprede sig til resten af Børsen. Det bliver derpå i fællesskab truffet en ny beslutning om, at Specialtjenesten skal blive tilbage for at forsøge at beskytte den indre trækonstruktion.

-Thomas er mester i føring fra front – og han havde styr på sit holds sikkerhed. Hvis Thomas’ vurdering og med Tims beslutning ikke havde været der, så havde vi ikke haft Børsen, siger Jakob Vedsted Andersen.

Spiret styrter kort tid efter ned i Slotsholmsgade, helt som forventet, men til stor overraskelse for brandfolkene udebliver det helt store brag, for flammerne har fået de ni tons bly, som dragerne på spiret bestod af, til at fordampe op i den københavnske morgenhimmel, og beredskabet vejrer også morgenluft, for uden truslen fra tårnet kan indsatsen forstærkes og foregå tættere på bygningen.

Ingen drejebog

Pressenningen gjorde det svært at nå ind til ilden.

Hovedstadens Beredskabs operative ledelsesniveauer er efter engelsk forbillede inddelt i tre kategorier: Bronzeniveau, der består af indsatsledere, holdledere med flere, Sølvniveau, bestående af en operationschef, en indsatschef og en stabschef – og Guldniveau, hvor direktionen understøtter med de strategiske beslutninger.

Ved branden i Børsen besluttede beredskabsdirektør Jakob Vedsted Andersen hurtigt, at direktionen skulle træde i karakter, ikke mindst fordi den operative ledelse ikke skulle stå alene med de mange svære beslutninger, der var nødvendige at træffe, og dermed tog han selv den overordnede strategiske ledelse af branden på sine skuldre, for tidligt på dagen stod det klart, at både organisatorisk, mediemæssigt og politisk var der tale om en indsats langt ud over det sædvanlige. For beredskabsdirektør Jakob Vedsted Andersen var det målet, at man som samlet organisation skulle kunne levere den bedst mulige indsats.

Både politiet og regionen, med sine ambulancer, var til stede med et stort setup, for det var en risikabel indsats – men mange andre bød også ind med hjælp, der ifølge Tim Ole Simonsen viste sig at være uvurderlig for det samlede resultat.

-På et tidspunkt står jeg i den ene ende af Børsen og får af politiets indsatsleder tilbudt 90 gardere til assistance og operation ”Gefion” bliver iværksat. 90 gardere møder klar til kamp mod ilden, og det er vigtigt for værdiredningen, fortæller Tim Ole Simonsen om den garde af soldater, medarbejdere fra Børsen og spontanfrivillige, ”som flår det hele ned fra væggene og op fra gulvet,” som beredskabsinspektøren formulerer det.

Meget bliver båret ud, og faktisk ender det med, at 99 procent af kunsten og de øvrige historiske værdier i bygningen bliver reddet i en aktion, der styres af en skadesstedsleder. Bag ved Børssalen hang mange af de store malerier, og de bliver reddet ned og ud mens branden er på vej ind gennem væggene. Skadesstedslederen siger på et tidspunkt stop – og blandt andet Thorvaldsen statue på kaminhylden i Børssalen bliver stående – og bliver aldrig set igen.

-Den indsats der blev ydet af så mange, er uvurderlig. Det var fantastisk at opleve, at alle arbejdede i den samme retning, siger Jakob Vedsted Andersen som har stor ros til Dansk Erhverv i forbindelse med rømningen, for i Danske Erhverv havde man en værdiredningsplan – og den blev fulgt.

Et par timer henne i indsatsen er omkring 350 personer i gang med arbejdet i og omkring Børsen, og det udvikler sig til, hvad Jakob Vedsted Andersen kalder en ”stor ledelsesmæssig kraftanstrengelse”.

-Sker der noget, skal vi vide, hvordan vi rammer nogen i et givent skadessted. Vi er 130-140 indsatsfolk, livgarden, politiet, håndværkere og stilladsfolk. Vi bygger det hele op på et par timer, på et sted, vi ikke vidste, vi skulle være siger Jakob Vedsted Andersen.

For at kunne servicere og bespise de 350 mand oprettes et servicepunkt så de medvirkende kan få vand, mad, skifte tøj og komme på toilettet – ligesom brandfolkene kan udskifte slanger, for der skal hele tiden røgdykkere ind med vand på slangerne, og det kræver et stort logistisk setup.

-Det var faktisk enormt, og det er et af de helt store læringspunkter, vi tager med fra den hændelse, forklarer Jakob Vedsted Andersen.

Hele indsatsen møder stor politisk opmærksomhed – og pressedækningen var også overvældende i forhold til, hvad Hovedstadens Beredskab før har lagt citater og ansigt til.

-Det kom bag på mig, hvor meget opmærksomhed den her brand fik, siger Jakob Vedsted Andersen, som i samråd med politiet hurtigt får etableret improviserede pressemøder ved skadesstedet.

Hos Hovedstadens Beredskab fik man 250 opkald fra pressen de første timer, og derfor valgte man også at trappe op på mediehåndteringen, hvor én person blev sat af til at tage telefoner fra pressen og én til at håndtere henvendelser fra velmenende borgere.

-Normalt bliver jeg ikke presset, men det blev jeg, da Frank, som har håndteret pressen, siger, at ”CNN gerne vil have dig på live om 10 minutter”, siger Jakob Vedsted Andersen.

Medvind hele vejen
Det tog syv dage inden branden i Børsen var slukket og det sidste mandskab fra Hovedstadens Beredskab kunne forlade Slotsholmen 1. Som noget af det sidste bliver 67 uvurderlige sandstensskulpturer hentet ud, og den sidste ”evakuering” kronede en indsats, der efterlod København med 45 procent af Børsens oprindelige struktur i behold og 99 procent af de uvurderlige kunstskatte, der i flere hundrede år har hvilet trygt bag de tykke mure.

Ombygning på ombygning gennem de seneste 400 år betød, at brandfolkene under efterslukningen skulle på jagt efter ild og gløder i alle revner og sprækker med kædesave og økser – for med etageadskillelser på 85 centimeter var der mange gemmesteder, også for slukningsvandet, så der blev skåret mange drænhuller for at sikre konstruktionen mod ophobning af slukningsvand.

Tilbage står det klart for Tim Ole Simonsen, første mand på brandstedet, at planen blev fulgt; Børsen blev tømt for mennesker og værdier, branden blev slukket – og meget af bygningen blev reddet, og det uden at gå på kompromis med sikkerheden.

-Vores primære mål var, at ingen måtte komme til skade under den omfattende indsats. Jeg har været til indsatser, hvor alt gik i mod en – her havde vi medvind hele vejen, siger Tim Ole Simonsen.

Et helt utroligt godt samarbejde med naboberedskaber og Beredskabsstyrelsen med vandforsyning og lys førte ifølge Jakob Vedsted Andersen til det relativt positive udfald af branden, for imens branden i Børsen rasede var der faktisk også travlt med 156 andre udrykninger i Hovedstadens Beredskabs dækningsområde over de syv dage der gik før branden i Børsen var sikret.

Efter branden var Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv, der ejer brandstedet hvorfra Børsen de kommende år skal rejse sig igen, da heller ikke sen til at komme med ros til det, han efterfølgende har kaldt for ”Verdens sejeste beredskab”.

Læs også artiklen: Vi skal tage ved lære af branden på Børsen

Børsen den 20. september 2024.
Der blev brugt meget spcecialudstyr i forbindelse med slukningen af branden i Børsen.
Der blev brugt meget spcecialudstyr i forbindelse med slukningen af branden i Børsen.

Af Jakob Tilma, Danske Beredskaber

Relaterede nyheder

Justitsminister Peter Hummelgaard støtter projektet Brandkadet Randers med 300.000 kr. i perioden 2025-2027. Målgruppen for projektet er børn og unge i 7.-9. klasse med særligt fokus på at tiltrække børn og unge i udsatte positioner. Formålet med Brandkadet Randers er at give børn og unge en brandkadetuddannelse, hvor de får lov at prøve kræfter med […]

Hos Danske Beredskaber konstaterer formand Jarl Vagn Hansen, at der ikke i denne omgang er blevet plads til en opgradering af det kommunale beredskab, imens han imødeser at en faglig analyse skal danne grundlaget for udbygningen af fremtidens beredskab.  -Det er godt, at der nu også politisk er kommet fokus på beredskab i Danmark – for […]

Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab holder doorstep om en ny aftale på beredskabsområdet onsdag d. 15. januar 2025 kl. 09.00. Præsentationen af beredskabsaftalen foregår som en såkaldt doorstep i Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab i forbindelse med indgåelsen af politisk aftale på beredskabsområdet. Minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen vil sammen med aftalepartierne […]

Hvis vi skal sikre borgernes tryghed i fremtiden, så er en opgradering af primærberedskabet ikke ”nice to have” – det er ”need to have”. Af Bjarne Nigaard, sekretariatschef, Danske Beredskaber (Artiklen har i forkortet form været bragt som debatindlæg i Jyllands-Posten 5. januar) Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde […]

Den blæsende og regnvåde nytårsaften lagde de fleste steder i landet en dæmper på nytårsløjerne, men flere steder, blandt andet i København, blev tililende brandfolk beskudt med fyrværkeri. De kommunale beredskaber rykkede ud med brandbilerne ca. 343 gange i løbet af nytårsaften. Nytåret 2024/2025 blev derfor for andet år i træk relativt roligt for beredskaberne. […]

Hvis du følger fem gode råd fra Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber, kan du medvirke til at reducere risikoen for brand i din bolig og dermed gøre nytårsdøgnet roligere for landets brandfolk. Nytårsdøgnet er årets travleste døgn for de kommunale beredskaber, for her er man i gennemsnit over de sidste fem år rykket ud for at […]

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

10. december sætter minister for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen, omsider gang i forhandlingerne frem mod det beredskabsforlig, ministeren har bebudet, skal ligge klar før jul, men i Danske Beredskaber bliver ministerens prioriteringer mødt med skepsis og forundring. Klimaøvelser og klimasikring af en ikke defineret størrelse, og så en bunke udstyr som watertubes og […]

Det er det kommunale beredskab der står med ansvaret, og det er det kommunale beredskab der har behov for politisk og økonomisk opbakning i et beredskabsforlig. Bragt med tilladelse fra magasinet Teknik & Miljø, hvor artiklen findes i udgivelsen for december 2024. 100-års hændelser forekommer årligt og 20-årshændelser kommer næsten månedligt, og det presser beredskabet […]

Den 28. november afholdt den Lokale Beredskabsstab (LBS) i Nordsjællands Politikreds temadag omkring de opgaver, man rundt i kommunerne skal kunne håndtere i en verden i hastig forandring. Et hold af yderst kompetente eksperter fra DMI, Københavns Universitet og DTU Space kridtede den 28. november på DTU i Lyngby banen op omkring de vejr- og […]

Firefighters train intensely to always be ready to respond when disasters strike. The strongest among them will gather in Odense this June to compete for the titles of the fastest firefighter on the FireFit course in Denmark. Time is critical when emergency services race to rescue those in need. This is why firefighters around the […]

Den 1. december er nordisk røgalarmdag, hvor du kan gøre det til en vane at tjekke, om din røgalarm fungerer. Søndag den 1. december er det nordisk røgalarmdag. Det er dagen, hvor du på en enkel måde kan sikre brandsikkerheden derhjemme ved at tjekke, om røgalarmerne virker, som de skal. Brandvæsenet rykker årligt ud til […]

Beredskabsforliget skal dække hele redningsberedskabet, for ellers kan vi ikke passe på hele Danmark, lyder det fra Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber. Lige om lidt får vi et beredskabsforlig i Danmark, og hos Danske Beredskaber ønsker man sig mere end noget andet, at forliget kommer til at tage hensyn til hele redningsberedskabets behov. -Den […]

Julen nærmer sig, men årets kolde måneder er højsæson for brande. Gå derfor aldrig fra levende lys og vær opmærksom i køkkenet, når du tilbereder mad. En røgalarm i julestrømpen den 1. søndag i advent kan være med til at sikre julen, for når der skrues op for brugen af levende lys, og julemaden skal […]

Den 29. januar kan du som aktør i beredskabet lære at tiltrække og fastholde medarbejdere fra generation Z. Genereation Z, der er betegnelsen for unge født i årene mellem 1995 og 2012, har en klar forventning til, at deres arbejdsgivere og øvrige omverden kommunikerer klart med dem og at de modtager regelmæssig feedback på deres […]

Den 9. december afholder Danske Beredskaber workshop om opbygning af undervisning og præsentationer – du kan stadig nå at melde dig til. Vil du gerne forbedre dine undervisnings- og formidlingsevner på en nem og simpel måde? Er du underviser, instruktør, oplægsholder, ansat i en uddannelsesafdeling, AMR, TR eller noget helt tredje i beredskabet, hvor formidling […]

Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en finanslovsaftale, der ifølge Danske Beredskaber ikke kommer til at levere den nødvendige kapacitet til beredskabet. Verden omkring os er i forandring, og der er derfor behov for at skabe varige forandringer i Danmark, så vi bliver godt rustet til fremtiden. Sådan lyder forordet til […]

Simon Kollerup blev den 10. oktober valgt som ny præsident for flere tusinde frivillig i Beredskabsforbundet – den 13. november blev indsættelsen fejret af ministre og ledere fra beredskabet. Danske Beredskaber var den 16. november med ved den officielle indsættelse af Simon Kollerup som ny præsident for Beredskabsforbundet, for der er en hel del frivillige […]

I vintermånederne vil brandkadetter i alderen 13 til 18 år banke på hos ældre og udsatte borgere for at tilbyde opsætning af gratis røgalarmer. Målet er at mindske antallet af dødsbrande i danske hjem.  Hver fjerde dansker har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, men det forhold arbejder brandkadetter fra Unge i Beredskabet over hele […]

Netværk Operativ under Danske Beredskaber afholdt 12. november temaseminar, hvor deltagerne delte erfaringer fra komplicerede indsatser. Ved det Netværk Operativs seminar den 12. november blev der delt erfaringer omkring hændelser forbundet med bla. udrulningen af grøn energi, så kollegaerne over hele landet kunne få inspiration og nye tilgange til løsninger på de nye type dilemmaer, […]

I Danmark er vores krisestyringssystem bygget op om særligt ét væsentligt princip; sektoransvarsprincippet. Princippet indebærer, at den myndighed, der har ansvaret for en opgave til daglig, også har ansvaret for den samme opgave i en krisesituation. Altså at alle myndigheder har ansvaret for kriseberedskabet i deres egen sektor. Alle steder er det kommunernes redningsberedskaber, der etablerer […]

Ministeren for Samfundssikkerhed og Beredskab, Torsten Schack Pedersen vil gerne nedsætte en kommission, der skal se på hvordan sektoransvar og ministerens beføjelser bør se ud fremadrettet, og hos Danske Beredskaber mener man sådan en kommission hurtigt kan nå frem til en konklusion, for debatten omkring den manglende samling af sektor-ansvaret har stået på i flere […]

Få nyhedsbrev i indbakken