Den grønne omstilling giver flere risikovirksomheder

20. september 2024

Den grønne omstilling bidrager med nye energiformer og helt nye vilkår for hvordan energi transporteres, lagres og benyttes – og den giver også nye udfordringer for beredskabet.

Risikoprofilen for de nye energi-anlæg er væsentlig anderledes, end det vi har kendt fra tidligere, og reguleringen på området er endnu ikke oppe i samme hastighed som den grønne omstilling selv er. Under Årsmødet i Danske Beredskaber den 11. september i Aalborg fortalte Nordjyllands Beredskab om sine erfaringer med håndtering af de udfordringer, den grønne omstilling medfører for beredskabet.

Thomas Bach Sørensen, Beredskabsinspektør og Indsatsleder hos Nordjyllands Beredskab og Anders Brosbøl, leder for forebyggende afdeling og Indsatsleder i Nordjyllands Beredskab har fået travlt, for i deres dækningsområde i de 11 nordjyske kommuner er mange nye risikovirksomheder kommet til de senere år.

I 2021 lavede den tidligere regering en grøn omstillingsplan. Det er en plan for, hvor hurtigt der skal ske nye grønne tiltag, og står planen til troende, så vil der frem til 2030 komme en række nye risici, på baggrund af den grønne omstillingsplan.

Hos Nordjyllands Beredskab lavede man i 2019 et kort over, hvor risikovirksomhederne var placeret i sit virkeområde, og på daværende tidspunkt opgjorde man, at der fandtes 19 risikovirksomheder, hvor hovedparten var centreret i Aalborg Kommune, men meget er sket siden da.

-På bare fem år er der kommet en fordobling. Af vores 11 kommuner har de 10 kommuner nu fået én eller flere Risikovirksomheder, fortalte Thomas Bach Sørensen som selv kalder det for en ”voldsom” udvikling.

Udvikling kræver uddannelse

I Nordjyllands Beredskab håndteres de nye tiltag i en operativ dimensioneringsplan. Samtidig er der skruet op for den interne uddannelse. Eksempelvis lærer indsatslederne om de nye risikovirksomheder, som kommer til, og der er også allerede aktuelle erfaringer fra indsatser, som bliver brugt til baggrund for brandfolkenes videre uddannelse.

Generelt arbejder man i Nordjyllands Beredskab med operationelle objektplaner til Indsatsleder- og holdledere på skadestedet, der beskriver hvordan beredskabet skal håndtere de nye risici, den grønne omstilling medfører, herunder store Power-to-X anlæg, ammoniak- brintanlæg- og tanke.

Med tilgangen af flere store risikovirksomheder i kommunerne er det ofte ikke længere nok kun at have den gamle, driftssikre automobilsprøjte stående klar med holdleder og tilhørende mandskab, for opstår der brand i en risikovirksomhed, så kræves der mere end normalt af både mandskab og udstyr.

I Nordjyllands Beredskab arbejder man med nye operationelle ledelsesværktøjer til store og komplekse indsatser, ligesom man i nogle områder mangler kastelængde, vandydelse og skumydelse i forbindelse med indsatser. Det nye risikoområde, den grønne omstilling, betyder også, at der overordnet set mangler udstyr til håndtering af brandfolkenes sikkerhed, når udstyret skal sættes op og anvendes sikkert og forsvarligt.

-Vi skal tilpasse vores RBD* ud fra statistik og data – men vi er samtidig på vej op i et andet gear med den udvikling, der er i gang. Vi skal hele tiden risikoanalysere. Vi har i Nordjyllands Beredskab i 2024 identificeret syv nye scenarier; vi har naturgas og biogas under tryk, vi har at gøre med håndtering af oplagsbrande, Power-to-X og ammoniakproduktion – og oplag af ammoniak og brint. Det er nye risici i en helt ny og stor skala, siger Anders Brosbøl.

Viden og udstyr

Der må ofte improviseres, når der opstår brand i forbindelse med den grønne omstilling - her BESS-anlægget på havnen i Skagen. Foto: Nordjyllands Beredskab

I de 11 nordjyske kommuner, der sammen står bag Nordjyllands Beredskab, accelereres den grønne omstilling i voldsom grad i disse år, og imens episoder som branden i et BESS-anlæg på havnen i Skagen i august måned har givet det kommunale beredskab vigtig læring omkring håndteringen af lignende brande i fremtiden, så er der behov for, at der gås mere systematisk til værks, for de nye risici den grønne omstilling har ført med sig, skal håndteres.

-Vi er i gang med at lave en systematik for at opbygge viden til brug i det operationelle virke. Vi skal have en scenarieanalyse for hver ny risici, af slukningskapacitet og metode – og vi henter inspiration hos andre beredskaber og i udlandet. Ingen er mestre i det her, så Beredskaber imellem samt andre myndigheder og aktører er nødt til at være nysgerrige og viden-dele med hinanden i den her proces, lyder det fra Anders Brosbøl.

Men når indsatserne fra branden i BESS-anlægget i Skagen, som deltagerne til oplægget på Årsmødet i Danske Beredskaber den 11. september fik et godt indblik i fra Anders og Thomas, så skal også andre grønne omstillingsbrande analyseres, så er der ifølge Anders Brosbøl, stadig et stykke vej igen.

-Der vil komme en implementeringsfase, hvor vi skal indkøbe udstyr, uddanne personalet og øve den operationelle indsats. Det handler mest om viden og i mindre grad om udstyr, siger Anders Brosbøl

Bestyrelsen i Nordjyllands Beredskab, der primært består af borgmestrene i de 11 kommuner bag beredskabet i Nordjylland, har besluttet og godkendt en operativ dimensioneringsplan, så i Nordjylland ved Thomas, Anders og de øvrige kolleger, at fremtiden vil byde på meget ny viden.

-Vi ved, hvad vi skal de kommende ti år. Vi står overfor ny uddannelse af personalet. Vi er nødt til at differentiere uddannelserne mere i vores operative ledelseslag end tidligere, og det gør vi, for vi kan ikke putte så meget viden ind i alle – det giver ikke mening, siger Anders Brosbøl

Thomas Bach Sørensen og Anders Brosbøl sluttede deres oplæg under Årsmødet i Danske Beredskaber 2024 af med at huske alle deltagerne på, at data uden handling ikke nytter noget, så i Nordjyllands Beredskab har man udformet en systematik, der har afsæt i objektplanen, så man har en procedure for hvordan og hvem der udarbejder objektplaner, godkendesprocedure, hvordan objektplanen implementeres og evalueres. Herved opnås bedst mulig viden fra- og til hele organisationen, hvor viden udbygges løbende, både fra operative hændelser og fra ny teoretisk viden i sagsbehandlingen.

-Setuppet er på plads, men det har kostet blod sved og tårer, lød budskabet slutteligt fra Thomas Bach Sørensen og Anders Brosbøl, som derved håber at kunne følge trop med den grønne omstilling.

Beredskabsstyrelsen har i 2021 udgivet en folder vedrørende håndtering af brand i BESS-anlæg – hent den her.

Beredskabsstyrelsen informerede i forbindelse med oplægget angående beredskabets udfordringer med den grønne omstilling under Årsmødet om, at Beredskabsstyrelsen meget snart er klar med en ny vejledning i forhold til håndtering af brand på BESS-anlæg.

* (Den Risikobaserede Dimensionering. RBD beskriver, hvordan brandvæsenet forebygger og begrænser skader på personer, ejendomme og miljø i tilfælde af ulykker og katastrofer.)

Af Jakob Tilma

Relaterede nyheder

Netværk Forebyggelse havde ved efterårsmødet i Billund fokus på lovgivningen og fagligheden. Der er stor vilje til at alle gerne vil dygtiggøre sig og ambitioner om at skabe en fælles tilgang til opgaverne når Netværk Forebyggelse under Danske Beredskaber samler kapaciteter fra hele landet for at udveksle erfaringer omkring brandforebyggelse. Og for tovholderen for efterårsmødet […]

Når du ringer 112 for at få hjælp til brand eller redning, så er det altså næsten altid brandfolk fra en af det kommunale beredskabs 29 enheder landet over, der tænder de blå blink og kommer til undsætning. Det gør vi mere end 40.000 gange om året. På landsplan håndterer de kommunale redningsberedskaber samlet i […]

Brandmanden fra Højer Frivillige Brandværn, der døde under indsats den 7. september, blev æret, og otte helte fra brandstationen i Nykøbing Falster blev tildelt Redningsberedskabsprisen af beredskabsministeren, da det civile beredskab den 4. oktober mindedes sine faldne i Holmens Kirke. Den 4. oktober blev den årlige mindehøjtidelighed for faldne brand- og redningsfolk afholdt i Holmens […]

Få nyhedsbrev i indbakken