Branden i Børsen: Vi kiggede ind i et frådende flammehav

19. september 2024

Ledelsen i ”Verdens sejeste beredskab” blev sat alvorligt på prøve, da 350 personer stod sammen om at redde en af Danmarks største kulturskatte, da Børsen brød i brand den 16. april.

Branden i Børsen står som noget helt særligt i Hovedstadens Beredskab – og ikke mindst for beredskabsdirektør Jakob Vedsted Andersen og beredskabsinspektør og indsatsleder Tim Ole Simonsen, der både var massivt til stede ved branden og i medierne i dagene der gik fra de første brandbiler kørte ud ad porten på Københavns Hovedbrandstation klokken 7.36 tirsdag den 16. april og til de sidste brandfolk forlod Slotsholmsgade den 23. april.

Under Årsmødet i Danske Beredskaber den 10. september inviterede Hovedstadens Beredskab deltagerne helt ind i Christian den 4.s brændende monument, hvor stærke ledelsesbeslutninger midt i infernoet er årsagen til, at 45 procent af bygningen og 99 procent af kulturgenstandene er bevaret. En bygning, hvis grundsten blev sat i 1619, og som i sin storhedstid var den største, store varebørs i Norden.

Børsen ejes af Dansk Erhverv, og lokalerne, der tidligere har været brugt til handel med alt fra fisk til bøger, har de seneste mange år været et vigtigt forum for erhvervslivet, og store erhvervsfolk og politikere fra ind- og udland har klare minder fra at stå på scenen i den ikoniske Børssalen, hvor gulv, vægge og lofter var udført i træ. Et valg af byggemateriale, der ikke just gjorde slukningsarbejdet nemmere i den første fredede bygning i Danmark.

Massive mængder brændbart materiale

Jakob Vedsted Andersen og Tim Ole Simonsen fortalte om Hovedstadens Beredskabs håndtering af Branden i Børsen.
Jakob Vedsted Andersen og Tim Ole Simonsen fortæller på Årsmødet om deres håndtering af Branden i Børsen.

Tim Ole Simonsen havde haft indsatsledervagten på Hovedstadens Brandstation siden mandag morgen klokken 8.00, men klokken 7.36 den 16. april, 24 minutter før vagten sluttede, blev han bippet ud til en ABA (Automatisk Brandalarm) i Børsen, og sammen med sin assistent ankom han som den første til Børsen. Når han kiggede op, var der ingen flammer og røg at se, så intet – udover ABA-anlægget – indikerede, at der umiddelbart var brand i bygningen.

Men ved ABA-centralen er to grupper i alarm, så holdleder Christoffer Rømer sender et røgdykkerhold ind i bygningen, for det indikerer, at noget er galt. Og da der begynder at stå gnister ud af ABA-centralen og der samtidig kommer en melding fra automobilsprøjten udenfor om, at der kommer røg fra taget, er tvivlen om hvorvidt der blot er tale om en af de cirka 20.000 blinde alarmer fra ABA-anlæg beredskabet i Danmark hvert år kører ud til, helt væk.

-Jeg kigger op i presenningen og det vælter op med flammer bag presenningsdugen. Der sker noget fysisk inden i mig selv. Jeg går i alarmmode og kalder op til min assistent i bilen, siger Tim Ole Simonsen.

Ordren; ”Opgradering til brand niveau 3, ild i taget, børsbygningen, medsend indsatschef,” optaget fra opkaldet fra Tim Ole Simonsen til stabsoperatøren i indsatslederkøretøjet klokken 7.42 bliver afspillet for tilhørerne under Årsmødet i Danske Beredskaber i Aalborg, og på skærmen ved siden af scenen vises dronebilleder, der på dette tidspunkt viser brand mellem Børsens kobber-belagte tag og den presenning, der holder byggeriet tørt under den igangværende restaurering, men som samtidig viser sig at blive en svær modstander i det efterfølgende slukningsarbejde.

-På grund af plastik har vi ikke indkig. Vi rejser drejestigen og får sat vand til den. To røgdykkerhold sættes i gang – den ene skal rekognoscere indvendigt i bygningen, mens vi afventer at der kommer nogle flere. Vi skaber et overblik, siger Tim Ole Simonsen om de første minutter af indsatsen, der ender med at vare ved i næsten en uge.

Byggeplads og arbejdsplads
Børsen var den 16. april en travl arbejdsplads, både på taget og langs murene hvor et stort restaureringsarbejde var tæt på at være afsluttet, men også i kontorerne inde i selve bygningen var folk på arbejde. Da den automatiske brandalarm lyder tirsdag morgen, bliver mange siddende på deres pladser, for man er vant til, at byggearbejdet sætter ABA’en i gang. Men der opstår hurtigt tumult, for pludselig er der larm og røg – det hele går meget stærkt.

Tim Ole Simonsen beder om at få åbnet stilladset og evakueringen af personalet påbegyndes, men også udenfor Børsen er der meget at tage med i betragtning, for der foregår også byggeri i naboejendommen, der kører busser i gaden og der er parkeret håndværkerbiler omkring bygningen.

-Vi får forstærkning ned, og får det indsat. Vi laver en indsats fra stilladset som består af røgdykkere med slanger, men også indefra. Vi har en gruppe røgdykkere, som søger op i stilladset og sparker et vindue ind og får etableret to C-slanger. De søger frem mod tårnet, hvor de kigger ind i et frådende flammehav, siger Tim Ole Simonsen.

Dele af Børsens 400 år gamle konstruktion i træ, sten, kobber og bly er nu omdannet til et inferno af ild og røg, som brandfolkene trodsigt forsøger at tæmme.

Føring fra front

Ledelsen skulle træffe mange svære beslutninger under indsatsen på Børsen Foto: Hovedstadens Beredskab

Stilladset der omsluttede Børsen bliver i første omgang brugt af brandfolkene til at få adgang til bygningen, men samtidig gør den stærke og brandhæmmende plastikdug udenom stilladset det umuligt at angribe bygningen udefra med vand. To droner er sendt i luften for at hente overbliksbilleder, og dronernes termiske kamera giver for indsatsholdet uvurderlig viden om, hvordan ilden spreder sig under kobbertaget, bag stilladserne og bag de tykke mure, og det bliver tydeligt, at ilden har kurs mod Børsens ikoniske tårn.

-Hurtigt kan jeg se, at branden på taget bevæger sig i den retning. Med dronen kan vi se, at der er ild i Dragespiret. Vi er godt klar over, at går der ild i det, så står vi med en utrolig ustabil bygningsdel, siger Jakob Vedsted Andersen, der havde planlagt en rolig morgen med aflevering af børnene, men som efter et opkald fra operationschefen klokken 7.42 er hastet gennem morgenmyldretiden i København med blå blink, så han er fremme ved sine folk ved Børsen lidt efter klokken 8.00.

Dragespiret vurderes på dette tidspunkt at være ustabilt, så fra indsatslederen besluttes det, at alle folk skal trækkes ud for at undgå personskader, hvis spiret vælter. Men fra holdleder i Specialtjenesten, Thomas Thode, der befinder sig midt inde i bygningen, lyder vurderingen, at trækker Specialtjenesten sig ud, så vil branden sprede sig til resten af Børsen. Det bliver derpå i fællesskab truffet en ny beslutning om, at Specialtjenesten skal blive tilbage for at forsøge at beskytte den indre trækonstruktion.

-Thomas er mester i føring fra front – og han havde styr på sit holds sikkerhed. Hvis Thomas’ vurdering og med Tims beslutning ikke havde været der, så havde vi ikke haft Børsen, siger Jakob Vedsted Andersen.

Spiret styrter kort tid efter ned i Slotsholmsgade, helt som forventet, men til stor overraskelse for brandfolkene udebliver det helt store brag, for flammerne har fået de ni tons bly, som dragerne på spiret bestod af, til at fordampe op i den københavnske morgenhimmel, og beredskabet vejrer også morgenluft, for uden truslen fra tårnet kan indsatsen forstærkes og foregå tættere på bygningen.

Ingen drejebog

Pressenningen gjorde det svært at nå ind til ilden.

Hovedstadens Beredskabs operative ledelsesniveauer er efter engelsk forbillede inddelt i tre kategorier: Bronzeniveau, der består af indsatsledere, holdledere med flere, Sølvniveau, bestående af en operationschef, en indsatschef og en stabschef – og Guldniveau, hvor direktionen understøtter med de strategiske beslutninger.

Ved branden i Børsen besluttede beredskabsdirektør Jakob Vedsted Andersen hurtigt, at direktionen skulle træde i karakter, ikke mindst fordi den operative ledelse ikke skulle stå alene med de mange svære beslutninger, der var nødvendige at træffe, og dermed tog han selv den overordnede strategiske ledelse af branden på sine skuldre, for tidligt på dagen stod det klart, at både organisatorisk, mediemæssigt og politisk var der tale om en indsats langt ud over det sædvanlige. For beredskabsdirektør Jakob Vedsted Andersen var det målet, at man som samlet organisation skulle kunne levere den bedst mulige indsats.

Både politiet og regionen, med sine ambulancer, var til stede med et stort setup, for det var en risikabel indsats – men mange andre bød også ind med hjælp, der ifølge Tim Ole Simonsen viste sig at være uvurderlig for det samlede resultat.

-På et tidspunkt står jeg i den ene ende af Børsen og får af politiets indsatsleder tilbudt 90 gardere til assistance og operation ”Gefion” bliver iværksat. 90 gardere møder klar til kamp mod ilden, og det er vigtigt for værdiredningen, fortæller Tim Ole Simonsen om den garde af soldater, medarbejdere fra Børsen og spontanfrivillige, ”som flår det hele ned fra væggene og op fra gulvet,” som beredskabsinspektøren formulerer det.

Meget bliver båret ud, og faktisk ender det med, at 99 procent af kunsten og de øvrige historiske værdier i bygningen bliver reddet i en aktion, der styres af en skadesstedsleder. Bag ved Børssalen hang mange af de store malerier, og de bliver reddet ned og ud mens branden er på vej ind gennem væggene. Skadesstedslederen siger på et tidspunkt stop – og blandt andet Thorvaldsen statue på kaminhylden i Børssalen bliver stående – og bliver aldrig set igen.

-Den indsats der blev ydet af så mange, er uvurderlig. Det var fantastisk at opleve, at alle arbejdede i den samme retning, siger Jakob Vedsted Andersen som har stor ros til Dansk Erhverv i forbindelse med rømningen, for i Danske Erhverv havde man en værdiredningsplan – og den blev fulgt.

Et par timer henne i indsatsen er omkring 350 personer i gang med arbejdet i og omkring Børsen, og det udvikler sig til, hvad Jakob Vedsted Andersen kalder en ”stor ledelsesmæssig kraftanstrengelse”.

-Sker der noget, skal vi vide, hvordan vi rammer nogen i et givent skadessted. Vi er 130-140 indsatsfolk, livgarden, politiet, håndværkere og stilladsfolk. Vi bygger det hele op på et par timer, på et sted, vi ikke vidste, vi skulle være siger Jakob Vedsted Andersen.

For at kunne servicere og bespise de 350 mand oprettes et servicepunkt så de medvirkende kan få vand, mad, skifte tøj og komme på toilettet – ligesom brandfolkene kan udskifte slanger, for der skal hele tiden røgdykkere ind med vand på slangerne, og det kræver et stort logistisk setup.

-Det var faktisk enormt, og det er et af de helt store læringspunkter, vi tager med fra den hændelse, forklarer Jakob Vedsted Andersen.

Hele indsatsen møder stor politisk opmærksomhed – og pressedækningen var også overvældende i forhold til, hvad Hovedstadens Beredskab før har lagt citater og ansigt til.

-Det kom bag på mig, hvor meget opmærksomhed den her brand fik, siger Jakob Vedsted Andersen, som i samråd med politiet hurtigt får etableret improviserede pressemøder ved skadesstedet.

Hos Hovedstadens Beredskab fik man 250 opkald fra pressen de første timer, og derfor valgte man også at trappe op på mediehåndteringen, hvor én person blev sat af til at tage telefoner fra pressen og én til at håndtere henvendelser fra velmenende borgere.

-Normalt bliver jeg ikke presset, men det blev jeg, da Frank, som har håndteret pressen, siger, at ”CNN gerne vil have dig på live om 10 minutter”, siger Jakob Vedsted Andersen.

Medvind hele vejen
Det tog syv dage inden branden i Børsen var slukket og det sidste mandskab fra Hovedstadens Beredskab kunne forlade Slotsholmen 1. Som noget af det sidste bliver 67 uvurderlige sandstensskulpturer hentet ud, og den sidste ”evakuering” kronede en indsats, der efterlod København med 45 procent af Børsens oprindelige struktur i behold og 99 procent af de uvurderlige kunstskatte, der i flere hundrede år har hvilet trygt bag de tykke mure.

Ombygning på ombygning gennem de seneste 400 år betød, at brandfolkene under efterslukningen skulle på jagt efter ild og gløder i alle revner og sprækker med kædesave og økser – for med etageadskillelser på 85 centimeter var der mange gemmesteder, også for slukningsvandet, så der blev skåret mange drænhuller for at sikre konstruktionen mod ophobning af slukningsvand.

Tilbage står det klart for Tim Ole Simonsen, første mand på brandstedet, at planen blev fulgt; Børsen blev tømt for mennesker og værdier, branden blev slukket – og meget af bygningen blev reddet, og det uden at gå på kompromis med sikkerheden.

-Vores primære mål var, at ingen måtte komme til skade under den omfattende indsats. Jeg har været til indsatser, hvor alt gik i mod en – her havde vi medvind hele vejen, siger Tim Ole Simonsen.

Et helt utroligt godt samarbejde med naboberedskaber og Beredskabsstyrelsen med vandforsyning og lys førte ifølge Jakob Vedsted Andersen til det relativt positive udfald af branden, for imens branden i Børsen rasede var der faktisk også travlt med 156 andre udrykninger i Hovedstadens Beredskabs dækningsområde over de syv dage der gik før branden i Børsen var sikret.

Efter branden var Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv, der ejer brandstedet hvorfra Børsen de kommende år skal rejse sig igen, da heller ikke sen til at komme med ros til det, han efterfølgende har kaldt for ”Verdens sejeste beredskab”.

Læs også artiklen: Vi skal tage ved lære af branden på Børsen

Børsen den 20. september 2024.
Der blev brugt meget spcecialudstyr i forbindelse med slukningen af branden i Børsen.
Der blev brugt meget spcecialudstyr i forbindelse med slukningen af branden i Børsen.

Af Jakob Tilma, Danske Beredskaber

Relaterede nyheder

Netværk Forebyggelse havde ved efterårsmødet i Billund fokus på lovgivningen og fagligheden. Der er stor vilje til at alle gerne vil dygtiggøre sig og ambitioner om at skabe en fælles tilgang til opgaverne når Netværk Forebyggelse under Danske Beredskaber samler kapaciteter fra hele landet for at udveksle erfaringer omkring brandforebyggelse. Og for tovholderen for efterårsmødet […]

Når du ringer 112 for at få hjælp til brand eller redning, så er det altså næsten altid brandfolk fra en af det kommunale beredskabs 29 enheder landet over, der tænder de blå blink og kommer til undsætning. Det gør vi mere end 40.000 gange om året. På landsplan håndterer de kommunale redningsberedskaber samlet i […]

Brandmanden fra Højer Frivillige Brandværn, der døde under indsats den 7. september, blev æret, og otte helte fra brandstationen i Nykøbing Falster blev tildelt Redningsberedskabsprisen af beredskabsministeren, da det civile beredskab den 4. oktober mindedes sine faldne i Holmens Kirke. Den 4. oktober blev den årlige mindehøjtidelighed for faldne brand- og redningsfolk afholdt i Holmens […]

Få nyhedsbrev i indbakken