Søg
Close this search box.

Brandkadetter bliver frivillige i beredskabet

19. oktober 2016

Der er udsigt til flere unge ildsjæle blandt de frivillige i beredskaberne. I dette efterår kan både Brand & Redning MidtVest og Midt- og Sydsjællands Brand & Redning sende brandkadetter videre til det frivillige beredskab.

Det sker, efter kadetterne har gennemgået et uddannelsesforløb under Brandkadetter i Danmark.

”Vi er rigtig glade for, at der er færdiguddannede brandkadetter, som nu kan indgå som en reel ressource hos beredskaberne. Det har både betydning for kadetterne, der får en stor succesoplevelse, og for beredskabsenhederne, som kan se, at brandkadetprojektet også kan generere flere frivillige brandmænd,” siger projektchef i Brandkadetter i Danmark, Maria Wiktoria Karolini.

2015_11_02_bid_helsingr_062Fra brandkadet til frivillig

16-årige Anders Lauritzen fra Herning begyndte som brandkadet hos Brand & Redning MidtVest tilbage i januar måned. Dengang var han slet ikke sikker på, at livet på brandstationen var noget for ham. Men efter kort tid i brandmandsdragten ændrede han mening.

”En af de første gange var vi ude og lave opvisninger, hvor folk stod og kiggede på, og vi var på rundvisning på brandgården. Det hele var meget vildere end forventet, og jeg er virkelig positiv over, at vi fik mulighed for at deltage i så mange ting,” siger han.

Derfor blev brandkadetundervisningen også hurtigt ugens højdepunkt for Anders Lauritzen. Han fortsatte i beredskabets ungdomsbrandkorps, efter han blev færdiguddannet som brandkadet, og nu står han på tærsklen til at blive optaget i det frivillige beredskab hos Brand & Redning MidtVest.

”Det har helt klart været en fordel for mig, at jeg har været brandkadet, før jeg søgte om at blive optaget som frivillig. Jeg kender udstyret og har forståelse for det arbejde, de frivillige laver. Det virker, som om de andre frivillige er ret imponerede over, hvad vi har lært under brandkadetuddannelsen,” siger Anders Lauritzen.

Instruktørholdet på brandkadetuddannelsen hos Brand & Redning MidtVest arbejder ihærdigt for at motivere de unge til at blive en del af det frivillige beredskab. Det fortæller projektleder Morten Kongsgaard-Sørensen.

”Brandkadetterne har et kendskab og en forståelse for arbejdsgangene, som gør, at de er meget attraktive for det frivillige beredskab. Derfor gør vi naturligvis også meget for at holde de unge til ilden og bygge bro mellem uddannelsen som brandkadet og arbejdet som frivillig brandmand.”

2015_11_02_bid_helsingr_053Alder er en udfordring

Når de unge begynder som brandkadetter, er de mellem 13 og 16 år gamle. Det betyder, at mange af dem afslutter uddannelsen som brandkadet, længe før de kan blive optaget i det frivillige beredskab. Her er aldersgrænsen nemlig som udgangspunkt 18 år i mange beredskaber.

Hos Brand & Redning MidtVest har man lige nu fire brandkadetter, som venter på at blive gamle nok til det frivillige beredskab. Det er en udfordring at fastholde interessen for brandmandsfaget hos kadetterne i så lang tid, erkender Morten Kongsgaard-Sørensen, men ved at tilbyde dem en rolle som hjælpeinstruktører for nye brandkadetter er det lykkedes at holde fast i de færdiguddannede kadetter.

”Vi har givet dem nye opgaver og mere ansvar, og det har de taget rigtig godt imod. Vi forsøger også at give dem en endnu større ballast ved at afholde kursus- og inspirationsdage for dem,” siger han.

Hos Midt- og Sydsjællands Brand & Redning har man taget en beslutning om at optage de unge som 16-årige, såfremt de har gennemført brandkadetuddannelsen. På den baggrund er fire kadetter fra Næstved klar til at blive en del af det frivillige beredskab allerede nu.

”Vi kan se, at den erfaring, de har fået under brandkadetuddannelsen, sagtens kan opveje, at de er lidt yngre end de frivillige, der kommer udefra. Brandkadetterne har stor forståelse for faget og ved, hvordan udstyret skal bruges. Derfor er jeg heller ikke nervøs for at sende dem videre,” siger koordinator for brandkadetterne i Næstved, Peter Weisbjerg.

Spændende udfordringer venter

En af de brandkadetter, der er på vej til at blive frivillig i Midt- og Sydsjællands Brand & Redning, er 15-årige Patrick Søholt Petersen. Han har siden barnsben været interesseret i beredskabet og haft et ønske om at blive frivillig brandmand.

Derfor er han også glad for, at han allerede kan blive optaget som 16-årig, fordi han har gennemført brandkadetuddannelsen.

”Jeg har altid haft lyst til at være frivillig i beredskabet. Brandmændene laver nogle spændende ting, også selv om det ikke altid handler om at slukke brand. De frivillige sørger også for mad og drikke til arrangementer og lys til festivaller. Der er mange forskellige ting, man kan være med til som frivillig,” siger Patrick Søholt Petersen.

Han ser frem til de spændende udfordringer, der venter i det frivillige beredskab.

”Jeg kan helt sikkert tage meget med fra min tid som brandkadet, når jeg skal være frivillig. Men jeg tror også, det bliver anderledes at være frivillig, og jeg er sikker på, jeg bliver udfordret på en måde, som jeg aldrig har prøvet før,” siger han.

En god udvikling for faget

I Danmark er der en lang tradition for frivillige i beredskabet. I det samlede redningsberedskab i stat og kommuner indgår omkring 3.000 frivillige i den daglige opgaveløsning eller ved større hændelser. Med andre ord er frivillige en yderst vigtig ressource for hele redningsberedskabet.

Derfor er det en glædelig udvikling for brandmandsfaget, at brandkadetprojektet er blevet en reel rekrutteringskanal for beredskaberne. Det mener Jens Bredager, der er konsulent hos de frivillige brandmænds organisation, Beredskabsforbundet.

”Det er generelt blevet sværere at fastholde unge i det frivillige arbejde. Den udfordring har Beredskabsforbundet på lige fod med andre frivillige organisationer. Derfor gør det mig meget glad, når jeg hører, at uddannelsen som brandkadet kan få de unges øjne op for livet som frivillig brandmand. Det åbner jo nye muligheder for rekruttering til beredskaberne. Samtidig giver det også Beredskabsforbundet endnu mere blod på tanden til at udvikle os og skabe tidssvarende rammer for de unge.”

Også beredskabschefen hos Brand & Redning MidtVest glæder sig over, at beredskabets brandkadetkorps er blevet så stor en succes.

”Jeg er rigtig glad for, at det er lykkedes os at lave en kobling mellem det gode brandkadetprojekt og vores frivillige beredskab. Når jeg kigger på de unge, så gennemgår de en enorm udvikling fra uddannelsens start, og til de er færdige som brandkadetter, og derfor er det så positivt, at vi kan høste frugterne af det arbejde senere ved at optage brandkadetterne som frivillige,” siger Kim Bjerg Wemmelund.

I perioden fra 2014 til 2017 er Brandkadetter i Danmark støttet af TrygFonden og VELUX FONDEN.

Relaterede nyheder

I forbindelse med bisættelsen af den frivillige brandmand, der 7. september omkom under en indsats nær Højer, vil landets beredskaber og brandstationer mindes deres kollega fra Brand & Redning Sønderjylland, station Højer, i forbindelse med bisættelsen, der finder sted den 17. april, ved at flage på halv stang på dagen frem til bisættelsen. Derefter vil […]

Beretning om foreningens virksomhed i beretningsåret 2023-2024 afgivet af formand i Danske Beredskaber Jarl Vagn Hansen i Aalborg den 12. september 2024. Kære alle Velkommen til den årlige generalforsamling i Danske Beredskaber. Den seneste generalforsamling blev afholdt i Odense, hvorefter bestyrelsen fik følgende sammensætning: -Formand Jarl V. Hansen -Næstformand Lars Robétjé -Sekretær Claus Bo Nielsen […]

Selvom ministeriet kun er to uger gammelt, så er det et område og nogle tanker, som har været undervejs længe. Det er et ministerie, der er kommet til efter et ganske stort og grundigt forarbejde af dygtige og indsigtsfulde folk. Folk som har analyseret udfordringer og behov, og som har haft visionerne for, hvordan vi […]

Få nyhedsbrev i indbakken