Danske Beredskaber forbereder sig på vand i rigelige mængder

22. januar 2024

Oversvømmelser er en reel risiko over det meste af landet, for kraftig vind, store mængder regn og smeltevand giver mandag og de kommende dage store udfordringer i både kystområder og inde i landet, hvor vandmættet jord og overfyldte å-systemer i forvejen har svært ved at følge med.

Den sydvestlige del af Jylland har mandag morgen været præget af den kraftige vind, og Jens Mølgaard, beredskabsdirektør hos Sydvestjysk Brandvæsen, beretter om, at havneområdet på Fanø Havn har stået under vand, og andre steder i regionen har mandskab været ude for at sikre huse inde i landet mod oversvømmelser.

– Overfladevand fra marker løber ned i et boligområde, og der er vi til stede med pumper for at sikre huse. Når jorden stadig er frossen, og man får tø, og der er store arealer med marker, så begynder vandet at rende, siger Jens Mølgaard ifølge en pressemeddelelse fra Danske Beredskaber udsendt mandag formiddag.

Men det er langt fra kun i den syd-vestlige del af landet, at man bør overveje at gardere sig mod vandet, lyder det fra Danske Beredskaber.

Oversvømmelsesrisiko over hele landet
Med en vejrudsigt, der varsler høje plusgrader, masser af regn og kraftig vind de kommende dage forbereder man hos de kommunale beredskaber sig til nogle travle dage, og det er ikke kun i det sydvestjyske område, at der er gang i sikringen af huse. Fx hos Gribskov Beredskab melder beredskabschef Henrik Sass Christensen, at der er opsat en container med sand og sandsække til sikring af flere sommerhusområder, hvor der er mulighed for forhøjet vandstand.

Ifølge Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber, står beredskabet landet over klar til at hjælpe med at løse de udfordringer, de massive vandmængder forventes at skabe de kommende timer og døgn.

-De kommunale beredskaber rundt i landet holder skarpt øje med situationen og sørger for at mandskab og materiel afstemmes efter den udvikling, vejrsituationen tager, siger Bjarne Nigaard.

Bor man et sted med risiko for oversvømmelse, så har Danske Beredskaber en række gode råd til, hvad man selv kan gøre for at gardere sig bedst muligt mod oversvømmelser.

 

Forbered dig til oversvømmelse

· Afblænd ventilationshuller i ydervægge og andre udsatte åbninger

· Hav sandsække parat

· Opbevar dyrebare ejendele i plastbokse og flyt dem væk fra kælderen

· Begræns opstigende kloakvand

 

Forbered dig til stormflod

· Følg med i meldinger fra myndigheder – hold øje med vejrudsigten og tjek løbende myndighedernes udmeldinger i pressen, på hjemmesider, via apps og sociale medier

· Pas på, hvis du skal udenfor – hvis myndighederne fraråder unødig færdsel udendørs, bør du rette dig efter dette.

· Lad telefonen op i tilfælde af strømsvigt – hav gerne en opladet powerbank ved hånden, så du kan klare dig et stykke tid uden adgang til strøm.

· Hjælp dine naboer med at stormsikre – giv en hjælpende hånd til de naboer, der ikke er hjemme eller har svært ved at stormsikre selv.

Læs mere på Danske Beredskabers hjemmeside: Storm og oversvømmelse

Pressemeddelelsen må benyttes frit.
Billeder må benyttes frit ved akkreditering: Foto: Sydvestjysk Brandvæsen

Foto af pumpe-situation fra Sydvestjysk Brandvæsen .jpeg

Foto af Bjarne Nigaard, Sekretariatschef i Danske Beredskaber.

 

Kontakt i forbindelse med pressemeddelelsen kan stiles til, Jakob Tilma, Danske Beredskaber

Mail: jti@danskeberedskaber.dk og telefon: 40896045.

Relaterede nyheder

Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en finanslovsaftale, der ifølge Danske Beredskaber ikke kommer til at levere den nødvendige kapacitet til beredskabet. Verden omkring os er i forandring, og der er derfor behov for at skabe varige forandringer i Danmark, så vi bliver godt rustet til fremtiden. Sådan lyder forordet til […]

Simon Kollerup blev den 10. oktober valgt som ny præsident for flere tusinde frivillig i Beredskabsforbundet – den 13. november blev indsættelsen fejret af ministre og ledere fra beredskabet. Danske Beredskaber var den 16. november med ved den officielle indsættelse af Simon Kollerup som ny præsident for Beredskabsforbundet, for der er en hel del frivillige […]

I vintermånederne vil brandkadetter i alderen 13 til 18 år banke på hos ældre og udsatte borgere for at tilbyde opsætning af gratis røgalarmer. Målet er at mindske antallet af dødsbrande i danske hjem.  Hver fjerde dansker har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, men det forhold arbejder brandkadetter fra Unge i Beredskabet over hele […]

Få nyhedsbrev i indbakken