De store mængder regn har skabt store problemer i Sønderjylland. Selv om det lokale beredskab i de sønderjyske kommuner har gjort hvad de kunne, er der behov for fortsat assistance.
”I sådan en situation er det netop vigtigt, at vi i Danmark har et samlet beredskab, der er klar til at bakke op, når situationen kræver det”, fortæller beredskabsdirektør Rasmus Storgaard, Beredskab Øst. Beredskab Øst er dannet af kommunerne Ballerup, Gentofte, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk og Herlev.
”Vi har behov for yderligere pumpematerial og mandskab til at supplere Sønderborgs Beredskab, og har fundet det naturligt at bede om assistance hos vores kolleger hos andre kommunale beredskaber. Derfor har vi spurgt efter hjælp i de egne, hvor regnen ikke har skabt problemer. Og vi er glade for at vi på den måde kan hjælpe hinanden i ekstraordinære situationer”, fortæller Bjarne Neermann, beredskabschef i Sønderborg.
”Selv om der er langt til Sønderjylland, så handler det danske beredskab om, at vi kan understøtte hinanden, når der er behov. Og da det ikke regner så voldsomt hos os, så sender vi selvfølgelig ekstra ressourcer til Sønderjylland. Det er fordelen ved at have et fælles overblik, og skabe koordinering af ressourcerne, som vi gør hos Danske Beredskaber.”
Rasmus Storgaard har brugt store dele af Anden juledag på at få sendt forstærkninger til Sønderjylland. ”Sådan er det selvfølgelig. For næste gang kan det være, at det er os der har behov for opbakning. Her er det betryggende at være en del af et altid beredt fællesskab”, siger Rasmus Storgaard.
Efter anmodning fra Sønderborg Kommune afsendes søndag morgen tidlig pumpeenheder fra Nordsjællands Brandvæsen, Østsjællands Beredskab, Hovedstadens Beredskab, Beredskab Øst og Frederiksborg Brand og Redning.
Enhederne samles kl. 07:00 på rasteplads Tuelsø v. Ringsted. Forventet ankomst Sønderborg, senest kl. 9:30. Kolonnen passerer ved bommene på Storebælt kl. ca. 07.45, hvor bommene forventes åbnet for dem.
Fra Hovedstadens Beredskab; to holdledere og fire mand. Pumpekapacitet på 18.000 liter/minut, (3 stk. a 6.000 liter) inkl. slanger og generator. Lastvogn med container og minibus
Beredskab Øst; to holdledere og to mand. Pumpekapacitet på ca. 8.000 liter/minut, (9 stk. af 900 liter) inkl. generator og 450 m. A-slange. Følgeskadevogn og slangetender.
Østsjællands Beredskab; en holdleder og seks mand. Pumpekapacitet 14.000 liter/minut (sprøjte med lænsepumpe på 5000 liter samt 5 stk. mindre på 1500 liter), inkl. slanger og generator. Autosprøjte, to busser og to trailere.
Nordsjællands Brandvæsen; en holdleder og fem mand. Pumpekapacitet 12.000 liter/minut. Tanksprøjte og et større antal mindre dykpumper på trailer (300-1200 liter).
Frederiksborg Brand og Redning; to holdledere og syv mand. Pumpekapacitet og køretøjer ikke endelig tilbagemelding endnu.
”Alt i alt sender vi 24 mand og en anslået pumpekapacitet 70.000 liter/min., samt mere end 12 køretøjer. Og det kan jo lige passe andet. Selvfølgelig skal vi koordinere indsatserne i Danmark. Det sørger vi for hos Danske Beredskaber”, forklarer Rasmus Storgaard.
Du kan se fortroppens afgang her: https://youtu.be/mCAfFWMpggA
Kontaktoplysninger i Sønderjylland, Søren Simonsen tlf. 21408109 eller Bjarne Neermann, 40371792.
Om indsatsstyrken fra Sjælland: Rasmus Storgaard, tlf. 29325099.