Danske Beredskaber mødt med forståelse i sag om afskaffelse af afgangstidskrav

19. juni 2024

Claus Bo Nielsen, Beredskabsdirektør i Nordvestjyllands Brandvæsen har været hårdt ramt af afgangstidskravet på fem minutter. 18. juni forklarede han Folketingets forsvarsudvalg, hvorfor en afskaffelse af kravet kan medvirke til at bevare de vigtige lokale stationer rundt i landet.

Hos Danske Beredskaber ser man afskaffelsen af afgangstidskravet som en levetidsforlængelse af deltidsmodellen, og i bestyrelsen frygter man, at andre alternativer bliver ringere og eller dyrere for kommuner, hvor udrykningerne typisk sker fra stationer med frivillige eller deltidsbrandfolk.

Den 18. juni havde Claus Bo Nielsen, bestyrelsesmedlem i Danske Beredskaber og beredskabsdirektør i Nordvestjyllands Brandvæsen, sammen med Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber, foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for at forklare, hvorfor man i Danske Beredskaber bakker op om en afskaffelse af afgangstidskravet på fem minutter, så de lokale krav fremover kan fastsættes i den enkelte beredskabskommission med inddragelse af Beredskabsstyrelsen.

-I forbindelse med lovforslaget om afskaffelse af femminutters-reglen, har vi italesat de udfordringer det vil give, hvis man bevarer femminutters-kravet. Det vil særligt på de mindre stationer give en stor udfordring, for det er der, man er afhængig af, at stationen bliver bevaret, og det vil kun være et deltidssystem, hvor man også overholder loven og kan køre på mere end fem minutter, der på den lange bane vil kunne bevare det – og det har vi fået mulighed for at italesætte overfor forsvarsudvalget, og det blev modtaget rigtig fint, sagde Claus Bo Nielsen umiddelbart efter Danske Beredskabers foretræde.

Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Villa Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes for en afskaffelse af 5-minutters kravet i forbindelse med udrykninger fra brandstationer bemandet med deltidsansatte brandfolk. Og det vil få stor betydning, hvis afgangskravstidskravet på fem minutter ændres – ikke mindst for lokalbefolkningen, for hvem alternativet ville være, at hjælpen vil være længere undervejs.

-Det har den betydning, at man i de tyndt befolkede egne, hvor der ligger stationer i dag, kan bevare dem så man undgår at responstiderne stiger fra godt 20 minutter til godt 40 minutter. Det er helt konkret, hvad det betyder, slutter Claus Bo Nielsen.

Forud for mødet i Folketingets forsvarsudvalg den 18. juni havde forsvarsminister Troels Lund Poulsen kommenteret på regeringens holdning til at afskaffe afgangstidskravet, og fra ministeren er der opbakning til forslaget:

”Jeg støtter grundtanken i forslaget, da det er vigtigere for borgeren, hvornår redningsberedskabet ankommer til skadestedet, fremfor hvornår redningsberedskabet afgår fra stationen. Ligeledes anerkender jeg udfordringerne med den nuværende regulering, hvor det ikke er muligt for de kommunale redningsberedskaber at overholde afgangstidskravet i alle tilfælde. Jeg ser positivt på det overordnede ønske om at afskaffe afgangstidskravet med blik for den aktuelle frisættelsesdagsorden for kommunerne”

Læs Forslag til folketingsbeslutning om ændring af kravene til det kommunale beredskabs reaktionstider fra afgangstider til responstider

Læs Henvendelse af 10/6-24 vedrørende afskaffelse af afgangstidskravet for kommunale beredskaber, fra Danske Beredskaber

Læs forsvarsministerens kommentering til forsvarsudvalget angående forespørgsler fra FOA og Danske Beredskaber i forbindelse med behandling af lovforslag om afskaffelse af afgangstidskravet.

Relaterede nyheder

I vintermånederne vil brandkadetter i alderen 13 til 18 år banke på hos ældre og udsatte borgere for at tilbyde opsætning af gratis røgalarmer. Målet er at mindske antallet af dødsbrande i danske hjem.  Hver fjerde dansker har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, men det forhold arbejder brandkadetter fra Unge i Beredskabet over hele […]

Netværk Operativ under Danske Beredskaber afholdt 12. november temaseminar, hvor deltagerne delte erfaringer fra komplicerede indsatser. Ved det Netværk Operativs seminar den 12. november blev der delt erfaringer omkring hændelser forbundet med bla. udrulningen af grøn energi, så kollegaerne over hele landet kunne få inspiration og nye tilgange til løsninger på de nye type dilemmaer, […]

I Danmark er vores krisestyringssystem bygget op om særligt ét væsentligt princip; sektoransvarsprincippet. Princippet indebærer, at den myndighed, der har ansvaret for en opgave til daglig, også har ansvaret for den samme opgave i en krisesituation. Altså at alle myndigheder har ansvaret for kriseberedskabet i deres egen sektor. Alle steder er det kommunernes redningsberedskaber, der etablerer […]

Få nyhedsbrev i indbakken