Efter øvelse kommer virkeligheden

9. marts 2016

En brand i nabobygningen til det gamle hotel forårsager en voldsom røgudvikling gennem et fælles ventilationssystem. Det er ikke til at se en hånd for sig – den hvide røg lægger sig som et slør over hotellets mange rum. Heldigvis er hotellets personale og gæster allerede blevet evakueret, så nu handler det om at ventilere bygningen for at få røgen til at forsvinde.

Det er netop det scenarie, der mandag morgen møder fem røgdykkere fra Hovedstadens Beredskab. Til alles held er det dog kun en øvelse, som overbrandmester og instruktør Thomas Sylvest har planlagt for deltagerne.

Virkelighedsnære øvelser

Alle danske brandmænd deltager i mindst 12 øvelser årligt som en del af deres træning og vedligeholdelse. For brandmændene er øvelserne en afgørende del af beredskabsarbejdet, som behandles med stor respekt.DSC_0337

”Det er vigtigt, at øvelserne ligger så tæt op ad virkeligheden som overhovedet muligt. ’Train as you fight’, det har politiet og forsvaret gjort i mange år, og det er også det, vi skal,” siger Thomas Sylvest, der til daglig er ansat hos Hovedstadens Beredskab.

Mandagens øvelser foregår på Beredskabsstyrelsens Center i Hedehusene. Her er faciliteterne gode til netop at afholde de øvelser, som skal være så virkelighedsnære som overhovedet muligt, fortæller Thomas Sylvest.

Det er dog ikke alle elementer, der er lige nemme at gøre virkelighedstro. Teaterrøgen, som bliver brugt under ventilationsøvelsen, opfører sig eksempelvis ikke på samme måde som den varme røg, brandmændene oplever, når de er ude på en røgdykkeropgave.

Til gengæld fungerer teaterrøgen fint i forhold til at træne røgdykkernes evne til at bevare overblikket, når man ikke kan se en hånd for sig.

DSC_0286Holdlederen i fokus

I dagens første øvelse, ventilationsøvelsen, er det særligt holdlederens indsats, der er i fokus. Overblik, befaling og samarbejde er et par af de ting, som instruktør Thomas Sylvest holder særligt øje med.

”Det er vigtigt, at holdlederen laver en rekognoscering, fordi huset er lidt specielt, og derfor bliver han nødt til at gå hele vejen rundt. Gør han ikke det, bliver han fanget på et tidspunkt. Derudover kigger vi på hans befaling og på samarbejdet mellem holdlederen og de røgdykkere, der er indenfor. De er utrolig afhængige af hinanden i den øvelse her, hvor røgdykkerne fortæller, hvad de ser indenfor, og holdlederen reagerer på de informationer udefra,” siger Thomas Sylvest.

Holdlederen kalder sit mandskab sammen. Med en lamineret plantegning i hånden viser han røgdykkerne, hvordan hotellet er indrettet, og røgdykkerne byder ind med forslag til, hvordan opgaven løses bedst. Efter et par minutter er røgdykkerne parate til at gå ind i bygningen.

”Der, hvor vi typisk ser denne type opgaver, er i en etageejendom, hvor der har været ild i en lejlighed, og hvor røgen så har spredt sig. Det kunne også være i et kontorkompleks, hvor det har brændt i dele af ejendommen. I de situationer er det vigtigt, at vi får isoleret røgen, så den ikke ødelægger inventaret i resten af bygningen,” siger Thomas Sylvest.

Vejret – den vigtige sjette mandDSC_0362

Den måske vigtigste lærdom i dagens øvelse er at gøre brug af vindforholdene på stedet, som sikrer en naturlig ventilation. Det står hurtigt klart, at vinden arbejder mod røgdykkerne, da holdlederen sender dem ind i bygningen med dessiner om at begynde ventilationsøvelsen mod vindretningen.

Det betyder, at vinden trykker røgen tilbage i de netop tømte rum, forklarer Thomas Sylvest.

”Holdlederen udnytter ikke den naturlige ventilation. Havde han gjort det, havde han fået al den hjælp, han havde haft behov for til at tømme ejendommen for røg. Han påstår, at det ikke blæser ret meget, og det gør det måske heller ikke, men det er rigeligt til at hjælpe ham. Nu arbejder han mod vinden derinde, og det gør, at det bliver rigtig svært.”

Heldigvis opdager holdlederen hurtigt, at han ikke udnytter den naturlige ventilation til sin fordel – og så ændrer han kurs.

”Det er lige præcis det, vi gerne vil se. Han erkender, at det ikke er den rigtige måde at løse opgaven på, og så handler han på det,” siger Thomas Sylvest.

Med vinden i ryggen er røgen så godt som forsvundet fra bygningen efter ganske kort tid.

DSC_0543Eftersøgning i flammehav

Den udfordrende ventilationsøvelse sætter langt fra punktum for dagens øvelser på Beredskabsstyrelsens Center i Hedehusene. For røgdykkerne gælder det nu om at klare sig godt igennem en eftersøgningsøvelse i et brændende hus.

”Røgdykkerne har fået at vide, at der mangler to personer, og dem skal de finde,” siger Thomas Sylvest og peger på et par metalkasser og rør, som er sat sammen, så de minder lidt om formen på et menneske.

Øvelsen er så virkelighedsnær, som det er muligt at lave den. Når et hus eller en lejlighed brænder i virkeligheden, vil alt fra loft og vægge til møbler og andet inventar stå i flammer.  I murstenshuset, hvor røgdykkerne træner, er der intet loft, der kan brænde, og væggene er helt bare. Det eneste, der brænder, er nogle paller i hjørnerne.

”Så allerede der er det meget kunstigt, men det er det bedste, vi kan lave,” siger Thomas Sylvest.

Efter en kort introduktion sætter han røgdykkerne fra Hovedstadens Beredskab i gang med dagens anden øvelse. De specialtrænede røgdykkere går ind i huset, der står i flammer fra kælder til kvist. Den høje temperatur i bygningen er en af røgdykkernes store udfordringer, fortæller Thomas Sylvest.DSC_0561

Under øvelsen søger røgdykkerne efter de to personer i både stueetagen og på førstesal, hvor flammerne slikker op ad væggene. Og der går ikke lang tid, før de har reddet begge personer ud af den brændende ejendom.

Træning, træning og atter træning

Blandt røgdykkerne er den alvorlige mine skiftet ud med både grin og interne jokes, da dagens to store øvelser er overstået.

Tilbage venter nu rengøringsarbejdet for røgdykkerne. Med mundbind og handsker på renser de både hjelme og støvler for snavs og fordeler branddragterne i poser, der kan ryge direkte i vaskemaskinen. Denne øvelse er en del af den daglige procedure i Hovedstadens Beredskab, efter de københavnske brandmænd startede forebyggelsesprojektet ’Rene Branddragter’ tilbage i 2011.

DSC_0628Thomas Sylvest gør klar til at evaluere dagens indsats. Der er først og fremmest masser af ros til røgdykkerne, ikke mindst for eftersøgningsøvelsen i det brændende hus. Og så er der læringspunkterne, som han kalder dem. De steder, hvor røgdykkerne kan blive endnu bedre og skarpere til deres arbejde.

”Når de er så gode, som de er her, skal vi naturligvis ind og ’feinsmecke’, så jeg har et par småting, jeg vil vise dem, som kan gøre arbejdet nemmere.”

Han byder røgdykkerne på en tår kaffe, mens bilerne bliver pakket med det sidste snavsetøj og udstyr, der skal med tilbage på brandstationen. Tilbage til den virkelige verden, hvor træningen og øvelserne skal stå den helt store prøve. Hver dag. Året rundt.

Relaterede nyheder

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

Få nyhedsbrev i indbakken