Elever landet over bliver brandsmarte i uge 40

25. september 2024

I uge 40 lærer tusindvis af børn landet over om ild, forebyggelse og at gøre det rigtige, hvis der skulle opstå en brand. 

Beredskabsstyrelsen, Danske Beredskaber og TrygFonden sætter i uge 40 fokus på brandforebyggelse på landets skoler og tilbyder gratis undervisningsmaterialer i forbindelse med uge 40-kampagnen ”Lær børn om brand”, og rundt på mange danske brandstationer er brandfolk klar til at gøre børnene mere brandsmarte i løbet af uge 40.

Grundtanken bag uge 40-kampagnen ”Lær børn om brand” er, at brandsikre børn bliver brandsikre voksne, og mange steder følges undervisningen op med et besøg på den lokale brandstation.

Maria Søgaard, koordinator af uge 40-kampagnen for TrekantBrand, der står klar til at rykke ud med brandbilerne i kommunerne Kolding, Fredericia, Middelfart, Billund og Vejen, glæder sig til at tage imod de mange børn, der har meldt sin ankomst på brandstationen i Fredericia i løbet af uge 40.

-Alle skoler i kommunen har fået tilbuddet om at besøge vores brandstation i forbindelse med ”Lær børn om brand”-kampagnen, og det er der heldigvis mange, der har takket ja til, siger Maria Søgaard.

I løbet af uge 40 får Maria og TrekantBrand på brandstationen i Fredericia besøg af seks forskellige skoler og over 300 elever fra 0.-1. klasse og 4.-6. klasse, og de mange børn vil blive modtaget af brandfolk på stationen, som vil lære dem om ild, forebyggelse af brand, og hvordan man skal agere, hvis uheldet er ude.

-Vi har blandt andet planer om at quizze med de ældste elever, mens de yngste skal prøve vores børne-røgdykkerbane. Begge målgrupper får også mulighed for at eksperimentere med at slukke en mindre ’brand’, og så kommer de selvfølgelig også til at høre lidt om, hvad det vil sige at være brandmand, og hvad for noget udstyr, en brandmand bruger i sit arbejde, forklarer Maria Søgaard om initiativet, der skal uddanne ”brandsmarte” børn, så de senere kan blive brandansvarlige voksne.

-Vi har i beredskabet en overbevisning om, at brandsmarte børn er de bedste ambassadører for brandsikkerhed på skolerne og ude i de enkelte hjem. Og jo flere brande, vi kan forebygge, jo bedre.

Digitalt undervisningsmateriale
Parterne bag uge 40-kampagnen har også udviklet to undervisningsmaterialer. ”Brandsmart” er til mellemtrinnet og rettet mod natur/teknologi. Det består primært af dilemmabaserede film, der driver historien fremad på en sjov og lærerig måde, og eleverne får også mulighed for at gå mere undersøgende til værks og opstille hypoteser omkring ild og brandsikkerhed.  ”Lær om brand” er til 0. – 1. klasse og indeholder bl.a. en forsøgsspand med materialer til små brandforsøg.

Begge materialer lægger op til, at eleverne lærer om gode brandvaner og sammen med læreren får kendskab til, hvad man skal gøre i tilfælde af brand.

-Når man lærer om brandsikkerhed, kan det hurtigt blive om regler. I dette materiale bliver eleverne engageret, så deres egne valg og forståelse kommer i centrum, og der er samtidig en naturfaglig dimension koblet på. Det fungerer læringsmæssigt motiverende og bedre end løftede pegefingre, siger Kåre Rasborg, redaktionschef i læringsbureauet Forstå, som har produceret læringsindholdet til ”Brandsmart”.

Hos TrygFonden, Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber opfordrer man så mange som muligt til at deltage, når lærere, elever og brandfolk sætter fokus på brandsikkerhed  i uge 40.

Både Brandsmart og Lær om brand kan bruges helt gratis til undervisningsformål.

Brandsmart tilgås via Forstå.dk, som du skal have adgang til for at kunne anvende materialet.

 

 

Relaterede nyheder

Netværk Forebyggelse havde ved efterårsmødet i Billund fokus på lovgivningen og fagligheden. Der er stor vilje til at alle gerne vil dygtiggøre sig og ambitioner om at skabe en fælles tilgang til opgaverne når Netværk Forebyggelse under Danske Beredskaber samler kapaciteter fra hele landet for at udveksle erfaringer omkring brandforebyggelse. Og for tovholderen for efterårsmødet […]

Når du ringer 112 for at få hjælp til brand eller redning, så er det altså næsten altid brandfolk fra en af det kommunale beredskabs 29 enheder landet over, der tænder de blå blink og kommer til undsætning. Det gør vi mere end 40.000 gange om året. På landsplan håndterer de kommunale redningsberedskaber samlet i […]

Brandmanden fra Højer Frivillige Brandværn, der døde under indsats den 7. september, blev æret, og otte helte fra brandstationen i Nykøbing Falster blev tildelt Redningsberedskabsprisen af beredskabsministeren, da det civile beredskab den 4. oktober mindedes sine faldne i Holmens Kirke. Den 4. oktober blev den årlige mindehøjtidelighed for faldne brand- og redningsfolk afholdt i Holmens […]

Få nyhedsbrev i indbakken