Traditionelt set er nytårsaften- og nat en travl tid for beredskaberne rundtomkring i landet, hvor der rykkes ud til langt flere hændelser end normalt.
De kommunale beredskaber over hele landet har været nødt til at rykke ud 505, og de mange arbejdsopgaver har spændt lige fra større og mindre færdselsuheld til slukning af diverse brande.
”Nytårsaften er for mange mennesker en festlig aften, men for vores brandfolk er det en succes, hvis vi kun skal rykke minimalt ud. Sådan har det desværre heller ikke været i år”, siger Jacob Mouritsen, der er kommunikationsmedarbejder hos Danske Beredskaber.
En ”normal” nytårsaften, består af cirka 400 udrykninger, hvorfor beredskaberne har måtte løbe endnu hurtigere, end hvad de plejer at gøre på en sådan nytårsaften- og nat.
Faktisk har hele 1800 brandfolk været i gang henover aftenen og natten, hvor der har været nok at se til. Alt fra containerbrande til lejlighedsbrande har gjort natten lang for beredskabet.
Derfor mener Jacob Mouritsen også, at en opmuntring til beredskaberne er på sin plads:
”Endnu en gang har beredskaberne vist, at deres robusthed skaber den bedst mulige sikkerhed for borgerne. Derfor håber jeg også, at mange vil sende en dybfølt tak til de mange brandfolk, der har tilsidesat personlige aftaler for at stå klar i samfundets tjeneste”.
Ikke overraskende er det de klassiske brandårsager nytårsaften- og nat, der fylder i statistikken over hændelser nytårsaften. Det er nemlig fyrværkeri, der er den helt store synder, når det kommer til brande, hvor de ofte opstår i skraldespande og containere. Desværre er brandene ofte påsatte, og det ærgrer Jacob Mouritsen:
”Vi forsøger naturligvis altid at forebygge disse hændelser med diverse kampagner, men det er desværre svært at gardere sig imod alt. Derfor er der ikke så meget andet at gøre end at opfordre til rettidig omhu, og at man passer på hinanden”.
Sidste nytår var der meget opmærksomhed om skyderier med raketter mod beredskaberne.
Dette nytår har der dog været en markant nedgang i antallet af angreb mod beredskabet, og det vidner om, at sidste års italesættelse har haft en effekt.
Derfor er håbet også, at man i fremtiden helt kan undgå disse angreb. Faktisk oplever beredskaberne, at nytårsaftener i relation til antallet af aggressive hændelser overfor os er blevet fredeligere hen over de sidste årtier.
Trods et travlt nytår, hvor beredskabet er blevet testet til det yderste, Jacob Mouritsen dog fortrøstningsfuld:
”I beredskabet er der blevet gjort alt, hvad der er i vores magt for at sikre en fornuftig og sikker nytårsaften for alle borgere. Derfor skal vi være taknemmelige for de mange brandfolks flotte og professionelle indsatser landet over, for uden den indsats, havde det været svært at se, hvordan et sikkert nytår skulle være løbet af stablen”.
På trods af at nytåret nu er veloverstået, så står beredskabet fortsat klar med alle 1.800 brandfolk til den varslede storm i Danmark, hvor hverdagens helte endnu engang vil være med til at gøre en forskel.