Søg
Close this search box.

Fem gode råd om brug af ukrudtsbrænderen

25. marts 2021

Brandvæsenet rykkede i 2020 ud til over 370 brande forårsaget af ukrudtsbrændere. Her er fem gode råd til at bruge din ukrudtsbrænder korrekt.

Med påskeferie og forhåbentlig forårsvejr lige om hjørnet er det oplagt at gå i haven. Ukrudtsbrænderen kan få bugt med ukrudtet i indkørslen eller mellem fliserne på terrassen. Men ukrudtsbrænderen er grundlæggende en stor lighter og kan derfor være et farligt redskab, hvis ikke den anvendes korrekt.

Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen har derfor disse fem råd til at undgå brand, når du bruger din ukrudtsbrænder:

Fem gode råd
• Hold god afstand til bygninger, hække og andet, der kan brænde
• Ukrudtet skal svitses – ikke brændes
• Brug ikke ukrudtsbrænderen, hvis det er tørt eller blæser
• Tjek, at du ikke efterlader gløder, der kan blusse op
• Hav altid vand i nærheden.

Tør natur – hold afstand
De mange brande skyldes den uheldige cocktail med åben ild og tør natur i det danske forår.

“På denne tid af året er planter, buske og træer ikke i fuld vækst, og derfor er der ikke så meget fugtighed og vand i planterne, ligesom jorden kan være tør. Det er derfor vigtigt at holde afstand til alt fra hække og tørre blade til plankeværker og andet brændbart materiale, hvor ilden kan få fat. Antallet af udrykninger til brande forårsaget
af ukrudtsbrændere topper typisk i maj, hvor brandvæsenet rykker ud omkring 80 gange” forklarer Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber.

”Vi ser desværre ofte, at en ukrudtsbrænder efterlader en glød, eller at flammen får fat i blade, buskads eller lignende. Uforsigtig brug af ukrudtsbrænderen fører i snit til over 300 udrykninger til brande om året, og sidste år var det tal endda over 370 udrykninger” uddyber forebyggelsesekspert Mads Dalgaard fra Beredskabsstyrelsen.

Vedhæftet findes infografik med de fem råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen samt statistik over udrykninger til brande forårsaget af ukrudtsbrænder.

For yderligere kommentarer; kontakt:
Det kommunale redningsberedskab: https://danskeberedskaber.dk/beredskaber/

Forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard, 20 89 84 71
Sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard, 31 37 88 05

Relaterede nyheder

Tårnby Kommunes grønne ambitioner føres an af en eldrevet rød Mercedes, der lynhurtigt kan omdannes til et kommandostade for brandvæsen, politiet og sundhedsmyndighederne. Optrækket er ikke til at tage fejl af men brølet fra motoren mangler, når indsatsleder Ole Mebus svinger sin røde Mercedes ud fra Tårnby Brandstation i Kastrup for som første mand på […]

Når du ringer 112 for at få hjælp til brand eller redning, så er det brandfolk fra en af det kommunale beredskabs 29 enheder landet over, der tænder de blå blink og kommer til undsætning. Det viser den netop offentliggjorte rapport ”Redningsberedskabet i tal 2023” at det kommunale beredskab gjorde 39.921 gange i 2023. Til […]

Gnister fra mejetærskere og andre maskiner er blandt de hyppigste årsager til markbrande i høstmånederne. SEGES Innovation, Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber opfordrer til jævnlig rengøring af høstmaskinerne.  Mange markbrande startes af en gnist fra høstmaskinerne, eller når maskinerne bliver for varme og antænder støv eller andet tørt materiale. Med en ny høstsæson for døren opfordrer […]

Få nyhedsbrev i indbakken