Fra værnepligtig til robust borger

18. maj 2016

Mange tror, at værnepligten er forbeholdt forsvaret. Men modsat andre lande har vi i Danmark også værnepligtige i det statslige redningsberedskab – bedre kendt som Beredskabsstyrelsen.

Hvert år indkalder Beredskabsstyrelsen 420 værnepligtige, som alle fordeles på beredskabscentrene i Thisted, Herning, Haderslev, Næstved og Allinge på Bornholm.

Og det statslige redningsberedskab kan have gavn af endnu flere værnepligtige, mener Preben Bonnén, der er politisk rådgiver og analytiker fra Forum for Samfundets Beredskab. Ifølge ham vil flere værnepligtige give bedre forudsætning og mulighed for at udvikle beredskabet på de områder, hvor det nuværende statslige redningsberedskab ikke står tilstrækkelig stærkt.

“De områder, som bør styrkes, vil primært være de operative beredskabscentres robusthed og evne til vedholdende indsats efter eksempelvis terror, voldsomt vejr, uheld med kemiske, biologiske eller nukleare stoffer samt ikke mindst den avancerede indsats efter bygningssammenstyrtninger m.m.,” siger han.

Ny kampagne skal skabe interesse

Hos tænketanken Forum for Samfundets Beredskab er ønsket om flere værnepligtige mundet ud i en ny kampagne. Kampagnen, der går under navnet ‘Fra Værnepligt til Robust Borger’, skal være med til at sætte fokus på mulighederne for værnepligtige og skabe større interesse for faget.

Med optaget af flere værnepligtige til det statslige redningsberedskab vil det ikke blot være robustheden i samfundets beredskab, som styrkes, men også robustheden i samfundet generelt.

“Ud over at den værnepligtige i kraft af sin uddannelse vil være at betragte som robust borger, vil den værnepligtige samtidig være at opfatte som rollemodel og ambassadør og således på bedste vis kunne inspirere andre dele af befolkningen til eksempelvis at lære livreddende førstehjælp og andre relevante kurser,” siger Preben Bonnén.

Også for de kommunale beredskaber er kampagnen interessant, mener sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard. Han håber, at værnepligten fremover også kan blive en delvis opgave for de lokale, kommunale beredskaber.

”Det kan eksempelvis ske gennem en periode med praktik i den beredskabsenhed, der er tilknyttet den værnepligtiges hjemkommune,” siger han og fortsætter:

”De værnepligtige kan understøtte den forebyggende indsats ved eksempelvis at være med til at gennemføre hjemmebesøg i ’brandsikker bolig’-regi eller som ’robust borger’. Det vil kunne supplere de mange beredskabsenheder, der ikke har fuldtidsansatte brandmænd, som kan løse den opgave, ligesom det vil give den værnepligtige konkret indblik i og forhåbentlig smag for opgaverne. Og så kan det måske bevirke i langt højere grad end nu, at vi får rekrutteret de værnepligtige til beredskabet efter endt værnepligt, fordi de har fået et bredt og nuanceret indblik i beredskabernes opgaver,” siger Bjarne Nigaard.

På vej til at blive robust borger

En af de 420, som lige nu aftjener sin værnepligt i det statslige redningsberedskab, er 21-årige Jeppe Rasmussen fra Fyn. Han begyndte som værnepligtig den 1. december sidste år ved Beredskabsstyrelsen Sydjylland i Haderslev.

Jeppe Rasmussen har i sin første tid som værnepligtig deltaget aktivt i kampagnen ‘Fra Værnepligtig til Robust Borger’.

”Kendetegnende for den robuste borger er, at man skal være i stand til at agere rationelt og forholdsvis struktureret i tilfælde af en mindre eller større hændelse. Ikke at forstå sådan, at jeg er en brandbil og en enmandshær i mig selv, men at man får udviklet nogle kompetencer til at standse eller begrænse en ulykke,” siger Jeppe Rasmussen.

I næste uge vil Jeppe Rasmussen og Preben Bonnén aflevere deres oplæg på baggrund af kampagnen til forsvarsministeren og Folketingets politiske beredskabs- og forsvarsordførere, ligesom også Haderslevs borgmester tager imod initiativtagerne på Haderslev Rådhus.

Relaterede nyheder

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

Få nyhedsbrev i indbakken