Søg
Close this search box.

En god fest skal også være brandsikker

11. maj 2018

Foråret er over os, sommeren er på vej, og det er efterhånden ved at være højsæson for bryllupsfester, konfirmationer og byfester. Men når festen først er i gang, er det vigtigt, at der er styr på brandsikkerheden, så alle deltagere også kommer sikkert hjem igen – en opgave, beredskaberne, i samarbejde med relevante myndigheder, varetager.

Derfor er der også travlt hos beredskaberne rundt om i landet, der skal stå for at sagsbehandle, gå de nødvendige brandsyn og afpasse en i forvejen travl hverdag med en vis fleksibilitet, så de større arrangementer kan afholdes.

Pia Hamann er beredskabsinspektør ved Sønderborg Brand & Redning, og hun er en af dem, der sørger for, at der er styr på brandsikkerheden. Selvom det er en tidskrævende opgave, er det en nødvendig opgave, lyder det fra hende.

”Vi går jo de her brandsyn for at sikre, at der er mindst mulig risiko for, at der sker borgerne noget. Typisk er det helt klassiske brandsyn, hvor vi sikrer os, at der er ordentlige flugtveje, at dørene virker og sådan. En opgave, vi simpelthen er nødt til at prioritere.”

Faktisk er det sådan, at lokaler der kan rumme mellem 50 og 150 mennesker, ikke nødvendigvis er brandsynspligtige. Derfor er de mange brandsynsopgaver ofte begrænset til lokaler med plads til over 150 mennesker og så de større begivenheder, hvor der eksempelvis ved et marked skal sættes mange telte op.

Men selvom det ikke er alle lokaler, der har brandpligtssyn, så er det ikke nødvendigvis et problem, fortæller Pia Hamann.

”Selvfølgelig er det svært for os at vide, om der i de små forsamlingshuse er fuldstændig styr på brandsikkerheden. Vi ved jo eksempelvis ikke, om arrangørerne sætter gavebordet foran flugtvejene, så der kan være nogle risici. Men heldigvis er det meget sjældent, at vi bliver kaldt ud til brand til sådan nogle steder, så jeg ser heller ikke et stort behov for at syne de mindre forsamlingshuse.”

Store arrangementer er en udfordring

Det er derimod de større arrangementer, der i særdeleshed kræver beredskabernes interesse og tid. Her skal telte, parkeringsforhold og især afstandsforhold testes af.

”Vi kan tydeligt mærke, at når vi forårs- og sommermånederne, så får vi enormt travlt, og så når det sit højdepunkt her i juli, hvor vi i Sønderborg har vores store ringridderfest. Det der giver udfordringer ved at syne sådanne begivenheder, er, at de her festpladser ofte ligger i centrum af byen, og derfor er de begrænset af størrelsen,” fortæller Pia Hamann og uddyber:

”Men alligevel bliver markedsteltene større og større, og der skal også gerne være tivoli og andet, der fylder. Det er der ikke altid plads til, når der samtidig skal være en vis brandsikkerhed.”

Af den grund kommer Pia Hamann også med en opfordring til dem, der har i tanke at holde et større arrangement:

”Hvis man skal til at arrangere en større begivenhed, så kan jeg kun anbefale, at man kontakter de relevante myndigheder i så god tid som overhovedet muligt,” forklarer hun og afslutter:

”Vi, i beredskaberne, vil meget gerne hjælpe med til, at den festlige begivenhed skal afholdes så brandsikkert som muligt, så hvis man betragter os som en medspiller fremfor en modspiller, så kan vi sammen sørge for, at festen bliver god og sikker.”

Relaterede nyheder

Hos TrekantBrand rykker man både ud til komplicerede brande og er via sin fremskudte rolle i akutberedskabet ofte dem, der når først frem, når der ringes efter en ambulance. Fælles for de mange opgaver, der løses af TrekantBrands 15 brandstationer, er, at de skaber tryghed tæt på borgerne. Bilnøglen er blevet væk, og dit lille […]

Roskilde Brandvæsens nye Water Management Center skal hjælpe til at klimasikre byerne, indtil permanente værn mod hyppigere og større klimahændelser er på plads. Som led i et offentligt-privat samarbejde blev Water Management Center hos Roskilde Brandvæsen den 18. juni åbnet af Lars Robétjé, Beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen. Med til åbningen var blandt mange andre også […]

Sankthans er en travl aften for brandvæsenet med mere end dobbelt så mange udrykninger som en normal aften. Følg de gode råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen, hvis du vil undgå, at brandfolkene afbryder Midsommervisen. Brandvæsenet rykker ud til mere end dobbelt så mange 1-1-2 udkald sankthansaften som på en normal aften og nat. Du […]

Få nyhedsbrev i indbakken