I praktik som landevejsridder

21. juni 2016

Artiklen er skrevet af Rickie Robert, der er studerende på katastrofe- og risikomanageruddannelsen på Metropol, og redigeret af Danske Beredskabers redaktion.

”I Danmark er jeg født, dér har jeg hjemme, der har jeg rod, derfra min verden går.”

Melodien starter helt ubevidst i mit hoved, da jeg kører gennem den lille by Tinglev mod hovedkontoret for Brand og Redning Sønderjylland. Små huse med haver, hvor blomsterne står i fuldt flor, bierne summer og termometeret viser tæt på de 30 grader.

Midt i byen er den store beredskabsskole, og ved siden af ligger hovedkontoret for Brand og Redning Sønderjylland placeret i nye fleksible lokaler med et moderne udseende. De står så fint i kontrast til hinanden ‐ den gamle beredskabsskole med røde mur‐ og teglsten og den kun et halvt år gamle enhed; Brand og Redning Sønderjylland forkortet BRSJ. Denne nye enhed har jeg besøgt og været i praktik hos i to uger som en del af min uddannelse.

Jeg læser til katastrofe – og risikomanager på Metropol i København. Her tænker du nok… ”Katastrofe og hva’ for en?!”, og det kan jeg godt forstå. Alle ved, hvad en tømrer og frisør laver – men hvad laver sådan en katastrofe- og risikomanager? Eftersom det er en forholdsvis ny uddannelse, og den kun findes i København, har jeg lige tilladt mig kort at fortælle, hvad det går ud på.

Katastrofe‐ og risikomanagement handler om at forebygge og begrænse ulykker og katastrofer i samfundet. Det kan både være nationalt og internationalt. Vi skal igennem mange forskellige områder for at få en bred forståelse og viden. Uddannelsen retter sig mod planlægnings‐ og ledelsesopgaver i forbindelse med katastrofeberedskab, ‐indsats og ‐forebyggelse. Formålet er at sørge for samfundets og borgernes sikkerhed i katastrofesituationer.

Universitetet Metropol er en professionshøjskole, som betyder, at man kommer ud i praktik, og man har efter endt uddannelse mulighed for af komme direkte ud på arbejdsmarkedet. Det så jeg som en stor fordel, da jeg valgte denne uddannelse. Min klasse består af 33 vidt forskellige elever med hver deres erfaring. Vores aldersgennemsnit er noget højere end på mange andre uddannelser, da vi alle har haft berøring med enten Forsvaret, Brand og Redning, NGO og/eller udland, inden vi søgte denne uddannelse. Samlet set som klasse har vi en bred viden, som vi alle drager stor nytte af i den daglige undervisning ved at kunne tilføje eksempler og gode diskussioner. Katastrofe‐ og risikomanageruddannelsen varer i alt 3,5 år, og vi skal i praktik i 12 måneder af denne tid.

rickie2En af medarbejderne fra BRSJ tog mig under sine vinger og lavede et udførligt skema omkring, hvem jeg skulle følge de enkelte dage, og i hvilke områder vi skulle være. Det er jo således, at fra d. 1. januar 2016 er Aabenraa, Haderslev og Tønders Brand og Rednings afdelinger slået sammen. Derfor er dette stadig en ny afdeling, og implementeringen af procedurer, eftersyn og rytmer er stadig i gang. Inspektørerne arbejder på højtryk og gør deres bedste for at kunne følge med. De har med fordel valgt at udnytte hinandens viden fra den kommune, hvor de tidligere var tilknyttet, og har derfor hver deres faste område. De er kun få medarbejdere, som skal dække hele Sønderjylland, og der er mange brandeftersyn, som skal foretages.

De har travlt, og det mærkede jeg tydeligt fra den første dag, jeg trådte ind på hovedkontoret. Den første dag varede 13 timer, og jeg havde fået så mange indtryk, at jeg bare gik hjem og sov. Vi var så mange steder og mødte så mange søde mennesker, at jeg simpelthen ikke kunne rumme flere indtryk. Det var meget klart for mig allerede ved første brandeftersyn, at den fornemmeste opgave som inspektør er at skabe et trygt miljø og gode rammer for hvert enkelt besøg. Mange mennesker, som skal have besøg af en brandinspektør, bliver ofte nervøse og føler, at de skal til eksamen. Det er slet ikke formålet med besøget, og det gør alle inspektørerne et ihærdigt forsøg på at undgå.

Besøget er til for at sikre omgivelserne på den arbejdsplads, de er på, og for at skabe en dialog og vejlede om sikkerheden. Hver inspektør, jeg har fulgt, har formået at gøre det på sin egen unikke måde. Det har været en fornøjelse at følge deres fremgangsmåder og se, hvor hurtigt de får beroliget dem, de besøger, samt forholdet mellem inspektør og tekniske ansvarlige på stederne, som er et fint samspil bundet op på mange års erfaringer, tillid, samarbejde og dialog.

Inden jeg startede på bygningskendskabundervisningen på min uddannelse, kendte jeg ikke til den store maskine, som byg- og miljøafdelingerne i kommunerne er. Her sidder virkelig mange mennesker, der dagligt hjælper, vejleder og behandler byggesager. De sidder gemt bag store bunker af sager, som man ser i tegnefilm. Mange sager tager lang tid og kan være under komplicerede forhold som eksempelvis fredede dele af en bygning, gamle servitutter, forskelle på ting, som for mange år siden er besluttet som krav og ikke per lovgivning med mere. Her sidder brandinspektørerne minimum en dag om ugen ved hver kommune, hvor de fungerer som rådgiver for kommunen og samtidig også tager ud og undersøger komplekse sager.

rickie3Jeg blev meget imponeret over denne form for detaljeret sagsgennemgang og alle de kompleksiteter, disse medarbejder prøver at løse dagligt. Jeg har allerede et par gange nævnt, at jeg er imponeret, og det er mig uundgåeligt ikke at nævne det igen. For jeg er vitterligt imponeret over disse brandinspektører, landevejsriddere, by‐ og bygningseksperter – kært barn har mange navne ‐ som har en dagligdag, der spænder vidt fra masser af brandeftersyn, rådgiver på kommunen, og oveni dette er de også indsatsledere i beredskabet. Foruden deres ”almindelige” opgaver skal de også op om natten, når de blive kaldt ud til brand ved hr. og fru Jensen, som har ildebrand i deres hus. Her skal indsatslederen styre slagets gang på stedet i samarbejde med indsatslederen fra politiet. De har mange opgaver og skal have det store overblik, rekvirere hjælp, materialer, mandskab, skadeservice og melde til mange forskellige instanser for at kunne få den enkelte opgave udført.

Jeg havde i to dage været på kald med to forskellige indsatsledere ved BRSJ, og ingen af dagene blev de kaldt ud til større ulykker eller brande. Brandinspektørerne har en lang uddannelse og meget erhvervserfaring, og deres netværk er meget stort og bredt. Grundet nætter uden alarmer besluttede BRSJ i samråd at trække i nogle tråde og sende mig hen til en Falckstation og følge fuldtidsbrandmændene i en aften og nat. Det blev en lang nat. Jeg fik benyttet brandstangen hele tre gange denne nat. To påsatte brande og brand i et parcelhus.

Efter denne nat var jeg meget begejstret over det, jeg havde oplevet. Et er at se en brand og se de blå blink og udstyret, men det, der gjorde størst indtryk på mig, var at se, hvor struktureret og dygtige brandfolkene var. Jeg takker for at have fået et lille indblik i den travle hverdag, som Brand og Redning Sønderjylland har, og de oplevelser jeg har fået med.

I teksten til sangen ”I Danmark er jeg født” skriver H.C. Andersen:

”Engang du herre var i hele Norden, bød over England – nu du kaldes svag; et lille land og dog så vidt om jorden end høres danskens sang og mejseslag. Du danske, friske strand, plovjernet guldhorn finder – Gud giv dig fremtid, som han gav dig minder! Dig elsker jer! – Danmark, mit fædreland!”

rickie4Praktikken var for mig en påmindelse om, at vi i lille Danmark kan bo og leve sikkert samt sove roligt om natten. For vi har mange dygtige og veluddannede folk, som hele døgnet og året rundt passer på os og sørger for at forebygge og forhindre brandfarer samt andre ulykker. Sangens vers minder mig om, at samarbejde og forebyggelse er vigtigt for at kunne få Danmark til at fungere og være et land med en sikkerhedskultur, der er med til at skabe tryghed.

Denne praktik har været med til at give mig et større indblik i Danmarks mange instanser, og hvor omfattende et arbejde det er at sørge for sikkerheden. Stor tak til alle, jeg har mødt på min vej disse to uger. Tak for at tage jer tid til at svare på mine mange spørgsmål og vise mig en lille del af jeres liv og arbejdsplads.

Mange hilsner fra en meget træt, men yderst beriget katastrofe‐ og risikomanagerstuderende.

Det har Rickie været en del af i løbet af to ugers praktik:

Aabenraa Brandstation
Aabenraa Rådhus (byggeteknisk afd.)
Brand og Redning Sønderjylland
Falck Brandstation Haderslev
Falck Brandstation Kolding
Haderslev Brandstation
Tønder Rådhus

Brandsyn:

1 x Bodega
1 x Bofællesskab for sindslidende

2 x Brandfarlige industribygning
5 x Børnehave

1 x Efterskole
3 x Folkeskole

1 x Forsikringsselskab
1 x Hotel

3 x Idrætshal
3 x Integrerede institution

3 x Kirke
1 x Lagerhal

1 x Nyt firma med nye lokaler
2 x Plejehjem

1 x Videregående uddannelsesinstitution

Opdatering og koordinerende tjek:

Diskotek/spillested om nøglebokse
Ny erhvervsskole – spørgsmål om hulrum i taget
Forsikringsselskab om fjernelse af branddør
Ishockeyhal om instruks af nye pladsfordelingsplaner
Mølle samt selskabslokalers evakueringsplan til godkendelse
Slot og eventfirmas godkendelse af pladsfordelingsplaner inden koncert

Sikkerhedsmøder:

SønderjyskE fodbold grundet UEFA
Brandsikker Bolig-projekt i Tønder
Flyvestation Skrydstrup grundet AirShow
Uddannelse til boligforening af ny 112 slukker
Arbejde på sankthansbål kampagne

Relaterede nyheder

I uge 20 var Danske Beredskaber til Council meeting i FEU og efter tre dage med drøftelser om ledelse og strategi er det besluttet at øge interessevaretagelsen i forhold til EU. Der blev fra den 14. til den 16. maj afholdt Council meeting i Federation of European Fire Officers i Prag med deltagelse af det […]

Saftspændte grønne blade og roligt vejr betyder at brandfaren er begrænset selvom tørkeindekset er højt. Det er altså ifølge Danske Beredskaber helt okay at tænde op i grillen. Selvom DMI melder at Tørkeindekset viser risiko for høj tørke eller forhøjet tørke rundt i landet, så er det ifølge Danske Beredskaber ikke ensbetydende med, at der […]

Den 3. og 4. juni samler Danske Beredskaber de største aktører i det civile beredskab i Odense, for kun gennem dialog og samarbejde kan vi sikre trygheden tæt på danskerne. Årsmødet i Danske Beredskaber er et samlingssted for hele det danske redningsberedskab, og den 3. og 4. juni 2025 vil der være fokus på alle […]

Enhver hændelse starter og slutter lokalt i kommunerne, så skal civilsamfundets organisationer integreres i krisestyringen, så kræver det koordinering med det kommunale redningsberedskab. Hvor ringer du hen, hvis ulykken rammer, eller der opstår tvivl om, hvem der kan hjælpe? I Danmark ringer nødstedte i første omgang til 1-1-2, og det vil i næsten alle tilfælde […]

Sirenen! – både den fysiske og den på din telefon – er et varslingssystem, der betyder, at du skal gå indenfor og søge information hos DR og TV 2. Men ikke den 7. maj – her er det bare en øvelse. Det er det statslige beredskab, Beredskabsstyrelsen, der vedligeholder og kontrollerer sirenevarslingssystemet i Danmark. Sirenerne […]

Siden 2016 er antallet af udrykninger til brand og situationer med overhængende fare for brand i private boliger faldet med 23 procent, og nu skal en analyse af brandårsagerne få tallet endnu længere ned. I 2024 rykkede de kommunale redningsberedskaber 3.076 gange ud til brand eller fare for brand i private boliger, og det er […]

Det voldsomme strømnedbrud i store dele af Spanien og Portugal, og dele af Frankrig har store konsekvenser. Mister vi på tilsvarende vis strømmen i Danmark frygter man hos Danske Beredskaber, at det vil kortslutte sikringen på sektoransvaret. Forestil dig, at al strømmen forsvinder så du ikke kan få kontakt til din familie, vandhanen løber tør, […]

Afskaffelsen af afgangstidskravet er en håndsrækning til beredskaberne og befolkningen i tyndt befolkede områder, da reglerne letter rekrutteringen af deltidsbrandmænd og frivillige brandfolk. Hos Danske Beredskaber kalder man det en reel håndsrækning til at sikre trygheden tæt på borgerne, så her er man meget tilfredse med, at Torsten Schack Pedersen, minister for Samfundssikkerhed og Beredskab, […]

Danske Beredskaber er den 23. og 24. april vært for Nordisk møde, hvor de nordiske landes foreninger for beredskaber udveksler erfaringer og viden om beredskab. Der udveksles i disse dage på Hovedbrandstationen i København erfaringer og aktuel viden på en lang række strategiske og taktiske områder i relation til det borgernære beredskab, ligesom nye fælles […]

Der er ifølge Danske Beredskaber et klart forbedringspotentiale når det kommer til at brandsikre vores fælles kulturarv, for vi er langt efter vores nordiske naboer i Norge og Sverige. Den 16. april er det ét år siden at Hovedstadens Beredskab gik forrest for at redde Danmarks første fredede bygning, Børsen. En bygning, hvis grundsten blev […]

Danmark står ifølge Torsten Schack Pedersen, minister for samfundssikkerhed og beredskab overfor “det mest alvorlige risiko- og trusselsbillede siden anden verdenskrig”, det var konklusionen efter præsentationen af Nationalt Risikobillede 2025, men hvordan der skal dæmmes op for truslerne ude hos borgerne, gav ministeren og et hyrdebrev til kommunerne ikke svar på. Nationalt Risikobillede 2025 (NRB […]

Minister for Samfundssikkerhed og Beredskab, Torsten Schack Pedersen (V), har 23. april indkaldt Folketingets partier til en drøftelse af afgangstidskravets endeligt og indførelsen af lokale vurderinger som et formaliseret krav. Nu er det snart fem minutter i lukketid for afgangstidskravet på fem minutter, for i et Folketingssvar til Mike Villa Fonseca skriver Torsten Schack Pedersen […]

Brande forårsaget af ukrudtsbrændere var sidste år årsag til over 400 udrykninger. Vær opmærksom og følg tre råd, når du bruger ukrudtsbrænderen. Sidste år rykkede brandvæsenet ud til 402 brande forårsaget af ukrudtsbrændere, hvilket er det højeste antal i fem år. I maj måned toppede antallet med over tre brande om dagen i gennemsnit. – […]

Østjyllands Brandvæsen og Slagelse Brand og Redning rykker ud til brandslukning på skibe til søs i dansk territorialfarvand og tilgrænsende farvande, og det kræver store kapaciteter til vands, til lands og i luften. Beredskabsstyrelsen har indgået en aftale om brandslukning på skibe til søs for de kommende otte år, og opgaven skal som de foregående […]

Danske Beredskabers Netværk Ledelse var i uge 13 samlet i Fredericia til temaseminar, hvor netværksstrukturen fik et servicetjek ligesom også de strategiske sigtepunkter blev opdateret. Der skal ifølge Aftale om beredskabsområdet 2025-2026 iværksættes en “analyse af samspillet mellem det statslige og de kommunale redningsberedskaber for at understøtte fremtidige behov i lyset af de ændrede udfordringer”, […]

’Mød os i uniform’ samlede 29. marts tusinder af voksne og børn på havnen i Kalundborg, da brandvæsenet, politiet, forsvaret, hjemmeværnet og ambulancetjenesten viste, hvem der passer på os.   Vestsjællands Brandvæsen var rigt repræsenteret på arrangementet ’Mød os i uniform’ den 29. marts på havnen i Kalundborg, hvor Forsvar & Beredskab havde samlet repræsentanter […]

Brandfaren er relativt høj over det meste af landet, for selvom det har været koldt i længere tid, så har 178 brande i den knastørre vegetation sat brandvæsenet på hårdt arbejde i marts måned.   Hvis man har planer om at tage ud i naturen de kommende dage, skal man være opmærksom på, at åben […]

Mere præcise vejrvarslinger fra DMI gør det lettere for beredskaberne at prioritere, hvor udstyr og mandskab kan gøre den største forskel for at sikre borgerne og vigtig infrastruktur. Danmarks Metrologiske Institut har udviklet en ny Ai-vejrmodel, som kan blive banebrydende for vores vejrudsigter, for det har stor betydning for beredskabet, at vejrprognoserne er retvisende, så indsatsen […]

Beredskabskommissionen for Lolland Kommune og Guldborgsund Kommune har ansat Morten Enevoldsen Lykkeberg som ny direktør for Lolland-Falster Brandvæsen, og direktøren har en plan klar for udviklingen af beredskabet. Morten Enevoldsen Lykkeberg bliver pr. 1. april 2025 direktør i det fælles brandvæsen på tværs af Guldborgsund og Lolland kommuner efter at have været konstitueret i stillingen […]

Prisen som Årets Forebygger i Danske Beredskaber 2025 blev den 6. marts uddelt til Lars Bønding fra Sydøstjyllands Brandvæsen, og den beskedne prisvinder dedikerede straks prisen til sin kolleger landet over. Årets Forebygger i Danske Beredskaber blev torsdag under Forebyggelseskonferencen på Hotel Munkebjerg hyldet for igennem 20 år at have dedikeret sit professionelle liv til […]

Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen gik på Forebyggelseskonferencen sammen på scenen, og fra styrelsen lød det, at der er en stor del praktisk erfaring i det kommunale beredskab, som staten skal trække med ind i arbejdet, når det civile beredskab skal udvikles. Forebyggelseskonferencen i Danske Beredskaber 2025 trak den 6. marts fulde huse på Hotel Munkebjerg […]

Det er ifølge et folketingssvar fra Torsten Schack Pedersen op til kommunerne selv at prioritere de kommunale opgaver, herunder redningsberedskabet, men det er ikke holdbart, lyder det fra Mike Villa Fonseca, som savner øremærkede midler til en robustgørelse af det civile beredskab. Mike Villa Fonseca, løsgænger i Folketinget, skrev den 27. januar et §20-spørgsmål til […]

Danske Beredskaber og DTU Construct’s Brandgruppe afholdt den 18. februar dialogmøde omkring udfordringerne ved moderne byggematerialer og byggeformer. Den 18. februar var der på DTU Byg i Lyngby indkaldt til møde mellem beredskaber under Danske Beredskaber og DTU Construct’s Brandgruppe for at højne fagligheden omkring konstruktioner og brand, og de udfordringer og farer emnet kan […]

Nordsjællands Brandskole er det eneste sted i Danmark, der uddanner redningsdykkere til de kommunale beredskaber, og efterspørgslen efter at få uddannet brandfolk til redningsdykkere stiger i takt med vandhændelserne ude i kommunerne. To redningsdykkerhold er blevet uddannet på Nordsjællands Brandskole i 2024, og interessen for uddannelsen er stigende. Det er op til beredskaberne selv om […]

Få nyhedsbrev i indbakken

Tilmeld dig Danske Beredskabers nyhedsbrev
0U2A0104