Søg
Close this search box.

Nordjyllands Beredskab deltog i stor terrorøvelse

15. september 2017

Onsdag morgen ramte terroren Nordjylland. Meldingen lød på sprængninger ved sygehuset i Hjørring, der er en af landsdelens større byer med 25.000 indbyggere.

Heldigvis var der blot tale om en øvelse. Helt præcist KRISØV, der er den største krisestyringsøvelse i Danmark. Siden 2003 er KRISØV blevet afholdt hvert andet år.

Under øvelsen træner aktørerne evnen til at håndtere akutte, komplekse eller uforudsigelige hændelser – og i år var der særligt fokus på terrorangreb. For skulle det ske, at Danmark bliver ramt af et terrorangreb, er det afgørende, at myndigheder, departementer, styrelser, medier, virksomheder og ambassader kender deres rolle og kan samarbejde.

Det fortæller beredskabschef i Nordjyllands Beredskab, Per Vedsted, der var placeret i den lokale beredskabsstab under øvelsen.

”Vi træner det her for at være helt sikre på, at alle er fortrolige med planer, roller, ansvar og procedurer, og at vi kan samarbejde på tværs af aktører. For hvis det forfærdelige sker, at vi bliver ramt af terror, så er det altafgørende, at alle er på plads, og vi kan handle hurtigt,” siger han.

Et realistisk setup

Øvelsen i Nordjylland var en såkaldt papirøvelse, som alene blev gennemført på strategisk niveau. Det gjorde dog ikke øvelsen mindre realistisk, at det hele foregik ved skrivebordet, fastslår Per Vedsted.

I den lokale beredskabsstab fik deltagerne nemlig løbende opkald fra indsatsledere, der bad om flere styrker, og fra journalister, som ville have svar på deres spørgsmål med det samme. Samtidig blev deltagerne løbende præsenteret for ændringer i scenariet, der besværliggjorde arbejdet.

Undervejs i øvelsen indløb der blandt andet en melding om, at et køretøj var kørt ind i fodgængere i Skagen. Dermed stod myndighederne med et kontraangreb, som satte alle under stort pres.

”Jeg synes, at øvelsen på alle måder var meget realistisk. Selv da vi gik hjem onsdag aften og kom retur igen torsdag morgen, fortsatte mandskabet på papiret med de opgaver, vi havde bedt dem om at udføre. Det betød, at vi ikke kunne trække på det samme mandskab dagen efter, da de naturligt nok havde behov for hvile. Sådan ville det jo også være i den virkelige verden,” siger Per Vedsted.

Foruden terrorhændelserne stod deltagerne også med udfordringer omkring hackerangreb på IT-systemer. De iscenesatte angreb under øvelsen nåede et omfang, der gjorde det nødvendigt at aktivere alle niveauer af krisestyringssystemet i Danmark.

Samarbejde er nøgleordet

Den komplekse krisestyringsøvelse bekræftede Per Vedsted i, hvor vigtigt det er, at samarbejdet mellem aktørerne fungerer optimalt.

”Det betyder rigtig meget, at vi kan arbejde sammen. I Nordjyllands Beredskab har vi generelt et godt og tæt samarbejde med eksempelvis politiet, og det var tydeligt at mærke, at det var en gevinst for os under øvelsen, at vi kendte hinanden og havde prøvet at arbejde sammen før,” siger han.

Efter KRISØV foretages en evaluering, så alle deltagere kan justere og forbedre planer og procedurer med henblik på at styrke samfundets beredskab mest muligt.

KRISØV planlægges af Beredskabsstyrelsen, Rigspolitiet samt repræsentanter for de deltagende myndigheder og organisationer. Øvelsen gennemføres i regi af Kriseberedskabsgruppen.

Relaterede nyheder

Hos TrekantBrand rykker man både ud til komplicerede brande og er via sin fremskudte rolle i akutberedskabet ofte dem, der når først frem, når der ringes efter en ambulance. Fælles for de mange opgaver, der løses af TrekantBrands 15 brandstationer, er, at de skaber tryghed tæt på borgerne. Bilnøglen er blevet væk, og dit lille […]

Roskilde Brandvæsens nye Water Management Center skal hjælpe til at klimasikre byerne, indtil permanente værn mod hyppigere og større klimahændelser er på plads. Som led i et offentligt-privat samarbejde blev Water Management Center hos Roskilde Brandvæsen den 18. juni åbnet af Lars Robétjé, Beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen. Med til åbningen var blandt mange andre også […]

Sankthans er en travl aften for brandvæsenet med mere end dobbelt så mange udrykninger som en normal aften. Følg de gode råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen, hvis du vil undgå, at brandfolkene afbryder Midsommervisen. Brandvæsenet rykker ud til mere end dobbelt så mange 1-1-2 udkald sankthansaften som på en normal aften og nat. Du […]

Få nyhedsbrev i indbakken