Ny type røgalarm lanceres i Grønland

23. februar 2016

Når der opstår brand i boliger, hvor beboerne er på arbejde eller bortrejst, eller i virksomheder, hvor sidste medarbejder er gået hjem, bliver branden ofte opdaget meget sent – med store røg- og brandskader til følge.

Derfor har man i det kommunale redningsberedskab i Qaasuitsup arbejdet længe på at kunne lancere en ny type røgalarm, som ikke blot alarmerer beboere eller medarbejdere i bygningen ved brand, men også sørger for, at brandvæsnet får besked.

Og den mission er nu lykkedes.

”Det nye system giver mulighed for, at private personer, mindre virksomheder, butikker og institutioner, som ikke er omfattet af kravet om aba-anlæg, kan få en røgalarm, som også sikrer dem, når de ikke er hjemme eller på arbejde,” siger Bjarne Gregersen, der er beredskabschef i Qaasuitsup Kommunale Redningsberedskab.

Et simkort til forskel

Ideen til den nye type røgalarm opstod, da Bjarne Gregersen var i gang med et helt andet projekt, hvor han forsøgte at finde en måde at servicere personer med tale- og hørehandicap.

”Jeg gik i tænkeboks og kom frem til, at vi skulle finde ud af noget, hvor de tale- og hørehæmmede kunne sende en sms til os, hvis der opstod en brand,” siger han.

Bjarne Gregersen mødtes med afdelingslederen for ældre- og handicapområdet, som var meget interesseret i den nye sms-ordning.

Derfor begyndte han at undersøge, hvad der fandtes af udstyr på området, som kunne alarmere døve- og hørehæmmede ved brand. Men Bjarne Gregersen fandt ikke meget andet end et par hjælpemidler på det danske marked – og intet af det var lige det, han søgte.

”Midt i min søgen slog det mig: Hvorfor kan man ikke indbygge et simkort i røgalarmerne, så vi kan komme hurtigt ud til de mennesker, som ikke kan høre røgalarmen? Og derfra var skridtet ikke så langt i forhold til at tænke, at den service da var oplagt at tilbyde alle,” siger beredskabschef Bjarne Gregersen.

Den helt store forskel mellem den nye type røgalarm og dem, vi kender, og som mange har siddende i loftet derhjemme, er derfor et indbygget simkort. Når røgalarmen registrerer røg, får den vagthavende indsatsleder en sms med informationer om, hvem afsenderen er, så brandvæsnet ved, hvor de skal køre hen.

Beboere eller virksomhedsejere får ikke selv en sms om, at alarmen er gået – men når brandvæsnet har overblik over situationen, bliver relevante kontaktpersoner informeret.

Røgalarmer redder liv

Det er en kendsgerning, at røgalarmer er med til at redde liv. Af rapporten ’Brandsikkert Danmark’, som Danske Beredskaber er medforfatter til, fremgår det, at man i cirka 70 procent af de danske boliger har installeret en røgalarm. Alligevel er det kun i 15 procent af de tilfælde, hvor personer omkommer ved brand, at bygningen har været forsynet med en røgalarm.

I Grønland har mange borgere ikke en røgalarm, fortæller beredskabschef Bjarne Gregersen. De grønlandske forsikringsselskaber oplyser desuden, at grønlænderne ofte heller ikke har tegnet en indboforsikring – enten fordi de ikke har råd til det eller ikke synes, det er nødvendigt.

”For os er det vigtigt at slå et slag for, at flere får sat røgalarmer op, for vi ved, at de er med til at redde liv. Og sætter man røgalarmer op, som alarmerer brandvæsnet med det samme, kan det også være med til at redde værdier,” siger Bjarne Gregersen.

Ny røgalarm vækker begejstring

Fredag den 26. februar inviterer Qaasuitsup Kommunale Redningsberedskab interesserede til præsentation af røgalarmen med indbygget simkort.

Men allerede nu vækker den nye type røgalarm stor begejstring hos borgere og virksomheder i Qaasuitsup.

”Jeg var tilfældigt ude for at demonstrere en hjertestarter for syv bankansatte og tænkte, at nu tager jeg lige røgalarmen med. Jeg brugte fem minutter på at demonstrere røgalarmen, og da jeg gik derfra, var der tre af dem, der sagde, at sådan én skal vi have,” siger Bjarne Gregersen.

Derfor har det kommunale redningsberedskab allerede opsat 20 røgalarmer på nuværende tidspunkt. Inden året er omme, er målet at opsætte 100 røgalarmer, fortæller Bjarne Gregersen.

”Vi ser absolut potentiale i det her og oplever, at det bliver taget godt imod. Tanken er, at der både kunne være grundlag for at forsøge sig med de nye røgalarmer i andre grønlandske kommuner og på sigt også i Danmark,” siger han og fortsætter:

”Det her er ikke noget, vi tjener på – det er udelukkende en del af vores forebyggende indsats.”

Læs mere om den nye type røgalarmer og lejepriser her.

 

Relaterede nyheder

Hos Beredskab Øst har man indsat kraner for at få bilisterne frem til arbejdspladsen i rette tid, for uheld på det strategiske vejnet i hovedstadsområdet har store samfundsmæssige konsekvenser. Hos Beredskab Øst, der betjener borgerne i Ballerup, Gentofte, Gladsaxe, Herlev og Lyngby-Taarbæk Kommuner er man meget bevidste om, at uheld – og dermed spærringer – […]

Netværk Forebyggelse havde ved efterårsmødet i Billund fokus på lovgivningen og fagligheden. Der er stor vilje til at alle gerne vil dygtiggøre sig og ambitioner om at skabe en fælles tilgang til opgaverne når Netværk Forebyggelse under Danske Beredskaber samler kapaciteter fra hele landet for at udveksle erfaringer omkring brandforebyggelse. Og for tovholderen for efterårsmødet […]

Når du ringer 112 for at få hjælp til brand eller redning, så er det altså næsten altid brandfolk fra en af det kommunale beredskabs 29 enheder landet over, der tænder de blå blink og kommer til undsætning. Det gør vi mere end 40.000 gange om året. På landsplan håndterer de kommunale redningsberedskaber samlet i […]

Få nyhedsbrev i indbakken