Stigning i antallet af husbrande forårsaget af ukrudtsbrændere

1. august 2024

Brande startet af ukrudtsbrændere er i stigning, og derfor opfordrer Danske Beredskaber og Forsikring & Pension til at få styr på sikkerhed og forsikringer, før ukrudtet svitses af.

157 gange var en ukrudtsbrænder årsag til at de kommunale beredskaber blev kaldt ud til brand i privat beboelse i 2023, og det er en stigning på 8 procent siden året før. Det får nu Danske Beredskaber og Forsikring & Pension til at opfordre haveejerne til at få styr på både ukrudtsbrænderen og indbo- og husforsikringen før der tændes op for flammekasteren hen over sommeren.

Ifølge Beredskabsstyrelsens Brandårsagsrapport fra 2024 skyldtes 99 procent af de 364 ukrudtsbrænderrelaterede brande i 2023 uopmærksomhed i forbindelse med brug af en ukrudtsbrænder, og det kan have store konsekvenser, hvis først gasflammen får fat i tørt ukrudt eller træbeklædningen på skuret. To ud af tre brande, de kommunale beredskaber rykker ud til når nemlig at udvikle sig til reelle bygningsbrande før brandbilen når frem.

-Vi oplever en stigning i antallet af brande forårsaget af ukrudtsbrændere, og brandfolkenes afrapportering fra brandstederne indikerer, at brandene primært opstår fordi sikkerheden omkring brugen af ukrudtsbrænderen ikke har været tilstrækkelig. I Danske Beredskaber opfordrer vi til altid at have vand med sig, når ukrudtsbrænderen er på arbejde, så ulmende gløder kan blive slukket med det samme, lyder det gode råd fra Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber.

Forsikringen dækker
I brancheforeningen Forsikring & Pension har forsikringsselskaberne i foråret og forsommeren 2024 oplevet en række tilfælde, hvor brugen af ukrudtsbrændere har resulteret i at der er anmeldt forsikringsskader i forbindelse med nedbrændte ejendomme, og det på trods af, at de seneste måneder ikke har været specielt tørre.

Den almindelige hus- og indboforsikring dækker som hovedregel skader som følge af brand – også hvis ukrudtsbrænderen brænder mere af end tiltænkt, lyder det fra Anne Garde Slothuus, forsikringsekspert hos Forsikringsoplysningen

-Hvis du er så uheldig, at du får sat ild til haveskuret, når du bruger din ukrudtsbrænder, så vil din indbo- og husforsikring som udgangspunkt dække, medmindre der er tale om grov uagtsomhed eller at du har gjort det med vilje, fortæller Anne Garde Slothuus fra Forsikringsoplysningen og uddyber, at det altid vil være en konkret vurdering i den enkelte sag, om du har handlet groft uagtsomt eller ej.

Når man benytter sig af ukrudtsbrænderen, så er det vigtigt, at man tager nogle forholdsregler, især hvis det har været tørt i en længere periode, men også helt generelt og at man fx har vand i nærheden, så man hurtigt kan få slukket en evt. brand og derved undgå at den breder sig.

Har der været en længere periode uden regn, er det en god idé at tjekke brandfare.dk for at se, om der er udstedt afbrændingsforbud i det område, hvor man bor. Og så er det smart at have styr på, hvordan ukrudtsbrænderen anvendes, hvilken gas der skal benyttes, og hvordan den monteres korrekt.

Hvis der opstår brand som følge af brugen af ukrudtsbrænderen, som du ikke kan slukke selv, så ring 1-1-2 for at tilkalde dit kommunale beredskab.

Skulle ukrudtsbekæmpelsen ende med at du får brændt naboens hæk eller garage af, så kontakt dit forsikringsselskab og lad dem vurdere, om du er ansvarlig eller ej, lyder rådet fra Anne Garde Slothuus.

Ukrudtsbrænderen skal benyttes med fornuft
Ukrudtsbrændere sætter ild til stadig flere huse.

 

Sådan benytter du ukrudtsbrænderen ansvarligt:

  1. Hold god afstand til bygninger, hække og andet, der kan brænde
  2. Tjek, at du ikke efterlader gløder, der kan blusse op
  3. Hav altid vand i nærheden
  4. Ring 1-1-2, hvis der opstår brand, du ikke selv kan slukke

 

Brandfare.dk

Anvender du åben ild i haven eller i naturen, så tjek brandfareindekset på Brandfare.dk og se, om der er forhøjet brandfare eller udstedt afbrændingsforbud. Forholdene kan variere fra dag til dag, så hold dig opdateret på, hvad der gælder lokalt.

Du finder flere gode råd om, hvordan du undgår at starte brande i naturen på Danske Beredskabers hjemmeside via linket her.

 

Af Jakob Tilma, jti@danskeberedskaber.dk

 

Grafik angående ansvarlig brug af ukrudtsbrændere fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen
Grafik angående ansvarlig brug af ukrudtsbrændere fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen

 

Relaterede nyheder

I vintermånederne vil brandkadetter i alderen 13 til 18 år banke på hos ældre og udsatte borgere for at tilbyde opsætning af gratis røgalarmer. Målet er at mindske antallet af dødsbrande i danske hjem.  Hver fjerde dansker har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, men det forhold arbejder brandkadetter fra Unge i Beredskabet over hele […]

Netværk Operativ under Danske Beredskaber afholdt 12. november temaseminar, hvor deltagerne delte erfaringer fra komplicerede indsatser. Ved det Netværk Operativs seminar den 12. november blev der delt erfaringer omkring hændelser forbundet med bla. udrulningen af grøn energi, så kollegaerne over hele landet kunne få inspiration og nye tilgange til løsninger på de nye type dilemmaer, […]

I Danmark er vores krisestyringssystem bygget op om særligt ét væsentligt princip; sektoransvarsprincippet. Princippet indebærer, at den myndighed, der har ansvaret for en opgave til daglig, også har ansvaret for den samme opgave i en krisesituation. Altså at alle myndigheder har ansvaret for kriseberedskabet i deres egen sektor. Alle steder er det kommunernes redningsberedskaber, der etablerer […]

Få nyhedsbrev i indbakken