Tid til fornyet omtanke

8. april 2022
Af Jarl Vagn Hansen, formand for Danske Beredskaber
– kronik bragt i Jyllands-Posten den 8. april 20022

Havde man ved familiens julebord i 2019 i ramme alvor foreslået, at vi i Danmark burde afsætte et milliardbeløb for at se på forsyningssikkerhed og civil beskyttelse, så var der nok blevet lukket for mere portvin til den dessert.

Men de sidste par år har vist os, at vi i stigende grad skal være parate til det ikke forventede. Civilbefolkningen har behov for tryghed og sikkerhed, også i situationer ingen havde forudset, men hvor konsekvenserne for den enkelte og for samfundet kan være fatale.

Den seneste tid har sat krisestyring på dagsordenen med Covid-19, klimarelaterede hændelser, flygtningestrømme, og senest krig i vort nærområde. Uanset den enkelte krises form, så kan der kun leveres kvalificeret krisestyring, hvis der er plads til fokus, tilstrækkelige ressourcer og en pulje af opbygget viden fra konkret og relevant erfaring, uddannelse, træning og evaluering.

Men evnen til at forberede samfundets kritiske funktioners fortsatte drift, evnen til at planlægge et fortsat beredskab under pres eller ekstreme forhold, og evnen til at håndtere en krise og de afledte konsekvenser, er en desværre længe nedprioriteret disciplin.

Årsagen til, at en krise opstår, er egentlig ikke afgørende. Om elektriciteten i et større område forsvinder i flere døgn som følge af et stormvejr, et cyberangreb, mangel på raske folk på elværket, eller af en helt fjerde årsag, ændrer ikke på, at civilbefolkningen vil have en række fortsatte og basale behov, der skal sikres.

Selv når de normale forhold ikke gælder, skal der sørges for mad og pleje til ældre og indlagte borgere, der skal sikres varme, mad og rent vand til alle, der skal sikres pasning af børn, så forældre kan passe deres arbejde med fx at pleje ældre eller sørge for drift af infrastruktur, osv., osv.

Hvis driften af kritiske funktioner svigter, er det vigtigt at der er ressourcer og videnpersoner, der har lavet en plan for, hvad der skal ske, og hvem der udtænker, hvordan man i den konkrete hændelse gør det, og eksekverer det, så samfundet kan sikres fortsat at kunne køre videre i op til syv døgn under en given hændelse.

Fokus skal være på løsningen af de fortsat kritiske opgaver såsom forplejning, pasning, pleje, kommunikation mv., og knap så meget på hvad årsagen måtte være til en hændelse.

Indsigt i lokale forhold er afgørende for en effektiv planlægning. En løsning, der er gangbar i ét lokalsamfund, kan af geografiske, demografiske eller logistiske årsager være umulig i et andet lokalsamfund.

Planlægning og ressourceprioritering skal derfor ske lokalt, med indsigt og viden om netop det specifikke lokalområdes behov og særkender. Og det passer heldigvis med, at man har det kommunale beredskab til at hjælpe med opgaven – og til at genskabe tryghed tæt på borgerne.

Svenskerne har netop fra statslig side spillet ud med et initiativ, hvor man investerer 1,8 milliarder svenske kroner i civil beskyttelse og sikkerhed.

I Danmark er vi bagud – både civilbeskyttelseskontoen og den økonomiske konto. Det foreslår vi i Danske Beredskaber, at vi får gjort op med. Vi foreslår, at også den civile beskyttelse, trygheden for borgeren, og behovet for fortsat drift af de kritiske funktioner skal prioriteres, når vi i øvrigt er kommet i en situation, hvor der skal investeres bredt i Danmarks sikkerhed.

Selvom debatten visse steder har drejet sig om antal beskyttelsesrum og pladser i sikringsrum, så har jeg svært ved at forestille mig en situation i det nuværende verdensbillede, hvor vi vil sende hele befolkningen under jorden. Der er ganske enkelt ikke en militær trussel mod Danmark, så med de aktuelle trusler er det mere opdaterede og moderne tiltag, der er behov for.

Konkret ser vi gerne, at der fx afsættes ressourcer til at genopfriske og opdatere den kommunale beredskabsplanlægning, planerne for fortsat drift og kommunal/lokal krisestyring, i samarbejde med kommunerne og de lokale institutioner, større virksomheder mv.

Der skal vægtes multifunktionalitet i beredskabsplanlægningen, så en indsats kan benyttes og gennemføres, uanset årsag og bagvedliggende hændelse.

Vi vil også gerne klæde nøglepersoner på til at agere, hvis krisen indtræder. Det kan fx gøres ved at uddanne den beredskabsansvarlige i enhver myndighed, kommune, forsyningsselskab, infrastrukturvirksomhed mv. til at indgå i beredskabsplaner, koordinere på tværs under alle forhold og i øvrigt skabe bedst mulige forhold for at opretholde driften.

Det vil ud over teorien også kræve lokale øvelser på strategisk og taktisk niveau – koordineret af det lokale redningsberedskab. Kompetenceopbygning er vigtig, hvis krisestyring skal fungere. Det er dem, der har prøvet og øvet, der kan, ikke nødvendigvis dem, der har de mange detailorienterede planer.

Vi kommer nok heller ikke uden om noget så gammeldags som lokale lagre af forskelligt materiel og kapaciteter. Inaktive værdier i en normal hverdag – men evt. forskel på succes og fiasko i en krise.

Det kan fx være (gen)opbygning af et passende antal indkvarteringseffekter i form af telte, senge, madrasser mv. Det kan være lagre af langtidsholdbar forplejning, vand, basale hygiejniske artikler mv., ligesom det bør være sikrede faciliteter til fortsat ledelsesdrift, dvs. en lokation, der er sikret fysisk, og hvis egen drift er sikret, fx ved generatorer, forplejning mv. Her kan de lokale/kommunale folk med ledelse af de kritiske funktioner fortsætte drift, koordination og krisestyring, selv under ekstreme forhold.

Indkøb af separat fungerende kommunikationssystemer bør også være på listen, så der kan uddeles kommunikationsværktøjer til de relevante kommunale/lokale folk med kritiske funktioner for på den måde at sikre fortsat koordinering og ledelse, selv om vanlige netværk og systemer måtte være sat ud af spillet, uanset om det er af tekniske eller fysiske årsager.

Vigtigheden af krisestyring, beredskabsplanlægning og planer for fortsat drift kan – desværre – ikke undervurderes, når det gælder befolkningens tryghed og sikkerhed. Det har de seneste par år vist os. Derfor bør der i de kommende år afsættes fornyede ressourcer til at (r)etablere de fornødne planer og kapaciteter.

For med hånden på hjertet må vi erkende, at der siden begyndelsen af 1990’erne ikke er tænkt i ressourcer til disse discipliner. Vi håbede og troede – måske naivt – at de ikke længere nogensinde skulle blive nødvendige i et moderne samfund.

Nu må vi nok erkende, at det også på den front er blevet tid til fornyet omtanke.

Relaterede nyheder

Danske Beredskaber ser frem til samarbejdet med Styrelsen for Samfundssikkerhed og Beredskabsstyrelsen, der fremadrettet udgør myndighederne under Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab. Torsten Schack Pedersen, minister for samfundssikkerhed og beredskab i SMV-regeringen annoncerede den 29. januar en ny organisering, hvor Beredskabsstyrelsens funktion styrkes og hvor der tilføjes en ny styrelse, der skal have fokus på specielt […]

FireFit 2025 Odense løber af stablen d. 3.-4. juni – i forbindelse med Danske Beredskabers Årsmøde2025. Til FireFit dyster brandfolk fra hele Europa om at være den hurtigste og den stærkeste. Ansatte i det danske redningsberedskab kan deltage i FireFit, både i de internationale konkurrencer og i det danske mesterskab. FireFit Championships er en international […]

Justitsminister Peter Hummelgaard støtter projektet Brandkadet Randers med 300.000 kr. i perioden 2025-2027. Målgruppen for projektet er børn og unge i 7.-9. klasse med særligt fokus på at tiltrække børn og unge i udsatte positioner. Formålet med Brandkadet Randers er at give børn og unge en brandkadetuddannelse, hvor de får lov at prøve kræfter med […]

Hos Danske Beredskaber konstaterer formand Jarl Vagn Hansen, at der ikke i denne omgang er blevet plads til en opgradering af det kommunale beredskab, imens han imødeser at en faglig analyse skal danne grundlaget for udbygningen af fremtidens beredskab.  -Det er godt, at der nu også politisk er kommet fokus på beredskab i Danmark – for […]

Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab holder doorstep om en ny aftale på beredskabsområdet onsdag d. 15. januar 2025 kl. 09.00. Præsentationen af beredskabsaftalen foregår som en såkaldt doorstep i Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab i forbindelse med indgåelsen af politisk aftale på beredskabsområdet. Minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen vil sammen med aftalepartierne […]

Hvis vi skal sikre borgernes tryghed i fremtiden, så er en opgradering af primærberedskabet ikke ”nice to have” – det er ”need to have”. Af Bjarne Nigaard, sekretariatschef, Danske Beredskaber (Artiklen har i forkortet form været bragt som debatindlæg i Jyllands-Posten 5. januar) Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde […]

Den blæsende og regnvåde nytårsaften lagde de fleste steder i landet en dæmper på nytårsløjerne, men flere steder, blandt andet i København, blev tililende brandfolk beskudt med fyrværkeri. De kommunale beredskaber rykkede ud med brandbilerne ca. 343 gange i løbet af nytårsaften. Nytåret 2024/2025 blev derfor for andet år i træk relativt roligt for beredskaberne. […]

Hvis du følger fem gode råd fra Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber, kan du medvirke til at reducere risikoen for brand i din bolig og dermed gøre nytårsdøgnet roligere for landets brandfolk. Nytårsdøgnet er årets travleste døgn for de kommunale beredskaber, for her er man i gennemsnit over de sidste fem år rykket ud for at […]

Hos Danske Beredskaber håber sekretariatschef Bjarne Nigaard at et beredskabsforlig lander først i det nye år, og at det bliver en aftale med fokus på at opgradere både primærberedskabet i kommunerne og det statslige assistanceberedskab. Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde en løsning på sikringen af det civile Danmark […]

Brandfolk træner benhårdt for at være klar til at rykke ud, når ulykker rammer, og de stærkeste i Europa mødes i Odense den 3. og 4. juni for at kæmpe om titlen som de bedste på FireFit-banen.   Tiden er altafgørende, når beredskabet rykker ud for at redde folk i nød, og derfor træner brandfolk […]

Torsten Schack Pedersen har den 13. december i et svar til løsgængeren Mike Villa Fonseca fortalt, at den ventede afskaffelse af afgangstidskravet på 5 minutter er udsat, og at der skal nye politiske drøftelser til, før en afskaffelse af kravet bliver en realitet. To dage før Torsten Schack Pedersen tiltrådte som minister i Ministeriet for […]

10. december sætter minister for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen, omsider gang i forhandlingerne frem mod det beredskabsforlig, ministeren har bebudet, skal ligge klar før jul, men i Danske Beredskaber bliver ministerens prioriteringer mødt med skepsis og forundring. Klimaøvelser og klimasikring af en ikke defineret størrelse, og så en bunke udstyr som watertubes og […]

Det er det kommunale beredskab der står med ansvaret, og det er det kommunale beredskab der har behov for politisk og økonomisk opbakning i et beredskabsforlig. Bragt med tilladelse fra magasinet Teknik & Miljø, hvor artiklen findes i udgivelsen for december 2024. 100-års hændelser forekommer årligt og 20-årshændelser kommer næsten månedligt, og det presser beredskabet […]

Den 28. november afholdt den Lokale Beredskabsstab (LBS) i Nordsjællands Politikreds temadag omkring de opgaver, man rundt i kommunerne skal kunne håndtere i en verden i hastig forandring. Et hold af yderst kompetente eksperter fra DMI, Københavns Universitet og DTU Space kridtede den 28. november på DTU i Lyngby banen op omkring de vejr- og […]

Firefighters train intensely to always be ready to respond when disasters strike. The strongest among them will gather in Odense this June to compete for the titles of the fastest firefighter on the FireFit course in Denmark. Time is critical when emergency services race to rescue those in need. This is why firefighters around the […]

Den 1. december er nordisk røgalarmdag, hvor du kan gøre det til en vane at tjekke, om din røgalarm fungerer. Søndag den 1. december er det nordisk røgalarmdag. Det er dagen, hvor du på en enkel måde kan sikre brandsikkerheden derhjemme ved at tjekke, om røgalarmerne virker, som de skal. Brandvæsenet rykker årligt ud til […]

Beredskabsforliget skal dække hele redningsberedskabet, for ellers kan vi ikke passe på hele Danmark, lyder det fra Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber. Lige om lidt får vi et beredskabsforlig i Danmark, og hos Danske Beredskaber ønsker man sig mere end noget andet, at forliget kommer til at tage hensyn til hele redningsberedskabets behov. -Den […]

Julen nærmer sig, men årets kolde måneder er højsæson for brande. Gå derfor aldrig fra levende lys og vær opmærksom i køkkenet, når du tilbereder mad. En røgalarm i julestrømpen den 1. søndag i advent kan være med til at sikre julen, for når der skrues op for brugen af levende lys, og julemaden skal […]

Den 29. januar kan du som aktør i beredskabet lære at tiltrække og fastholde medarbejdere fra generation Z. Genereation Z, der er betegnelsen for unge født i årene mellem 1995 og 2012, har en klar forventning til, at deres arbejdsgivere og øvrige omverden kommunikerer klart med dem og at de modtager regelmæssig feedback på deres […]

Den 9. december afholder Danske Beredskaber workshop om opbygning af undervisning og præsentationer – du kan stadig nå at melde dig til. Vil du gerne forbedre dine undervisnings- og formidlingsevner på en nem og simpel måde? Er du underviser, instruktør, oplægsholder, ansat i en uddannelsesafdeling, AMR, TR eller noget helt tredje i beredskabet, hvor formidling […]

Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en finanslovsaftale, der ifølge Danske Beredskaber ikke kommer til at levere den nødvendige kapacitet til beredskabet. Verden omkring os er i forandring, og der er derfor behov for at skabe varige forandringer i Danmark, så vi bliver godt rustet til fremtiden. Sådan lyder forordet til […]

Simon Kollerup blev den 10. oktober valgt som ny præsident for flere tusinde frivillig i Beredskabsforbundet – den 13. november blev indsættelsen fejret af ministre og ledere fra beredskabet. Danske Beredskaber var den 16. november med ved den officielle indsættelse af Simon Kollerup som ny præsident for Beredskabsforbundet, for der er en hel del frivillige […]

I vintermånederne vil brandkadetter i alderen 13 til 18 år banke på hos ældre og udsatte borgere for at tilbyde opsætning af gratis røgalarmer. Målet er at mindske antallet af dødsbrande i danske hjem.  Hver fjerde dansker har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, men det forhold arbejder brandkadetter fra Unge i Beredskabet over hele […]

Netværk Operativ under Danske Beredskaber afholdt 12. november temaseminar, hvor deltagerne delte erfaringer fra komplicerede indsatser. Ved det Netværk Operativs seminar den 12. november blev der delt erfaringer omkring hændelser forbundet med bla. udrulningen af grøn energi, så kollegaerne over hele landet kunne få inspiration og nye tilgange til løsninger på de nye type dilemmaer, […]

Få nyhedsbrev i indbakken