Søg
Close this search box.

Brænd ikke huset ned med ukrudtsbrænderen

27. april 2022
PRESSEMEDDELELSE

Vær forsigtig, når du bruger ukrudtsbrænderen. Hvis der først går ild i noget, har ilden det med at sprede sig til bygninger. Sidste år rykkede brandvæsenet ud til mere end 350 brande startet af en ukrudtsbrænder.

Ukrudtet vælter frem i den varme forårssol, og derfor er det oplagt at gå i haven. Ukrudtsbrænderen er et effektivt redskab til at få bugt med ukrudtet i indkørslen eller mellem fliserne på terrassen, men den er grundlæggende en stor lighter og kan derfor være et farligt redskab, hvis ikke den anvendes med omtanke.

Ved de store brande, hvor boligen er overtændt, eller der er brand i flere rum ved brandvæsenets ankomst, er uforsigtig brug af ukrudtsbrændere den hyppigste brandårsag. Uforsigtig brug af ukrudtsbrænderen fører i gennemsnit til over 330 udrykninger til brande om året. De mange brande skyldes den uheldige cocktail af åben ild, letantændelige blade m.v. og den tørre natur i det danske forår.

 Fem gode råd

Her er de fem gode råd til brug af ukrudtsbrænder fra Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber:

🔥 Hold god afstand til bygninger, hække og andet, der kan brænde

🔥 Ukrudtet skal svitses – ikke brændes

🔥 Brug ikke ukrudtsbrænderen, hvis det er tørt eller blæser

🔥 Tjek, at du ikke efterlader gløder, der kan blusse op

🔥 Hav altid vand i nærheden

Sørg for at læse brugsvejledningen

Ukrudtsbrændere er praktiske til havearbejdet, men det er samtidig gasprodukter, der skal være i orden, så du undgår ulykker. Sørg for at læse brugsvejledningen, så ukrudtsbrænderen bliver monteret korrekt, og tjek slanger og samlinger, så der ikke er utætheder, når du går i gang med at bruge ukrudtsbrænderen. I brugsvejledningen kan du også se, hvordan ukrudtsbrænderen skal anvendes korrekt, oplyser Sikkerhedsstyrelsen.

Brandfare.dk

Hvis du gerne vil anvende åben ild i haven eller i naturen, så tjek brandfareindekset på Brandfare.dk og se, om der er forhøjet brandfare eller udstedt afbrændingsforbud. Forholdene kan variere fra dag til dag, så du bør altid tjekke, hvad der gælder, der hvor du er. Du kan også finde andre gode råd om at undgå brand i naturen på Brandfare.dk.

 

Brand eller tilskadekomst

Ring 1-1-2, hvis der opstår brand, som du ikke selv kan slukke. Ved forbrændinger skal du afkøle huden med rindende, lunkent vand og følge de almindelige førstehjælpsråd om, hvornår du bør søge lægehjælp.

For yderligere spørgsmål; kontakt:

Danske Beredskaber: 31 37 88 05.

Beredskabsstyrelsens pressetelefon: 72 85 29 30.

Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51.

Find dit lokale redningsberedskab (brandvæsen).

 

Relaterede nyheder

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Den 12. og 13. juni afholder Danske Beredskaber netværksmøde omkring operative forhold. På førstedagen fortalte delegerede fra Hovedstadens Beredskab omkring kompleksiteten i nutidens byggerier og de udfordringer som Beredskabet møder i forbindelse med indsatser i bygninger, der ofte har helt sin egen risikoprofil. Oplægget følges torsdag op af et oplæg omkring fremtidens byggematerialer fra DTU. […]

Danske Beredskaber sætter på Folkemødet 2024 i et planspil sammen med DMI fokus på fremtidens vejr, og de udfordringer et vildere vejr medfører for beredskabets arbejde. Rasmus Dalberg fra Forsvarsakademiet kontrollerer spillet og deltagerne alt imens vejret udvikler sig på planspilstavlen. Klimahændelser kan til tider kræve, at der bliver indsat måske 100 mand, og det […]

Få nyhedsbrev i indbakken