Søg
Close this search box.

Hvordan bliver beredskabet mere bæredygtigt?

1. april 2022

Stigende temperaturer, ekstreme mængder af nedbør samt storme og orkaner. Vi kommer nok ikke uden om, at vi skal vænne os til et mere ekstremt vejr fremover. Klimaforandringerne og den globale opvarmning har sat sig sine spor globalt, og det kan især ses på vejret, hvor ekstreme vejrhændelser bliver mere og mere normalt. Ud over at være en trussel for lokalsamfundene rundt omkring i Danmark, hvor dele af landet fx er i fare for at blive oversvømmet, så er det også en udfordring for de kommunale redningsberedskaber, som står over for andre typer af opgaver fremadrettet; nemlig klimahændelserne.

Men hvordan får vi sat en stopper for klimaforandringerne, og kan det overhovedet lade sig gøre?

Et godt sted at starte er at se på, hvordan man kan være en del af løsningen. Det har Netværk Ledelse under Danske Beredskaber sat sig for at finde ud af. Derfor bruger netværket de kommende to dage på strategiseminar i Legoland, hvor grøn omstilling og FN’s Verdensmål er i centrum. Nu skal de se på, hvordan redningsberedskabet kan blive mere bæredytigt fremadrettet.

De kommunale redningsberedskaber er nok ikke den branche, de fleste forbinder med bæredygtighed og grøn omstilling. Ja, lad os være ærlige: En stor del af det arbejde, redningsberedskabet udfører, påvirker det omgivende miljø. Som formand for Danske Beredskaber Jarl Vagn Hansen sagde i sin velkomst:

– Vores indsats er indbegrebet af røg, støj og møg. Vi har dog arbejdet med vores kultur, men vi sviner fortsat under indsats; brandrøgen er beskidt, slukningsvandet er beskidt.

Dette til trods er det målet at finde frem til nogle løsninger, der sikrer, at redningsberedskabet i fremtiden minimerer sit klimaaftryk og trækker i en mere bæredygtig retning. Det er derfor også ambitionen, at læringen fra i dag omsættes til en strategi med konkrete initiativer, der skal bidrage til en mere bæredygtig hverdag på landets brandstationer.

Relaterede nyheder

Roskilde Brandvæsens nye Water Management Center skal hjælpe til at klimasikre byerne, indtil permanente værn mod hyppigere og større klimahændelser er på plads. Som led i et offentligt-privat samarbejde blev Water Management Center hos Roskilde Brandvæsen den 18. juni åbnet af Lars Robétjé, Beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen. Med til åbningen var blandt mange andre også […]

Sankthans er en travl aften for brandvæsenet med mere end dobbelt så mange udrykninger som en normal aften. Følg de gode råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen, hvis du vil undgå, at brandfolkene afbryder Midsommervisen. Brandvæsenet rykker ud til mere end dobbelt så mange 1-1-2 udkald sankthansaften som på en normal aften og nat. Du […]

Claus Bo Nielsen, Beredskabsdirektør i Nordvestjyllands Brandvæsen har været hårdt ramt af afgangstidskravet på fem minutter. 18. juni forklarede han Folketingets forsvarsudvalg, hvorfor en afskaffelse af kravet kan medvirke til at bevare de vigtige lokale stationer rundt i landet. Hos Danske Beredskaber ser man afskaffelsen af afgangstidskravet som en levetidsforlængelse af deltidsmodellen, og i bestyrelsen […]

Få nyhedsbrev i indbakken