Søg
Close this search box.

Tjek din røgalarm 1. december – den redder liv

1. december 2023

PRESSEMEDDELELSE. Røgalarmer kan redde liv – når de virker. I dag er det fælles nordisk røgalarmdag, hvor du kan gøre det til en vane at tjekke, om din røgalarm fungerer.

Den 1. december er fælles nordisk røgalarmdag. Afsæt lidt tid i dag til at sætte fokus på din brandsikkerhed derhjemme og tjek, at dine røgalarmer virker.

Når der opstår en brand, spredes røgen hurtigt, og røgen er farlig at indånde. Hvis du har opsat fungerende røgalarmer i dit hjem, øger du dine chancer for at blive advaret, inden branden når at brede sig.

Men det kræver, at røgalarmerne virker, og derfor skal du teste dem.

“Røgalarmer, der ikke virker, er ikke meget værd. Derfor skal du jævnligt tjekke dine røgalarmer. Sørg blandt andet for, at batterierne stadig virker, at alarmerne er rengjorte, og at udløbsdatoen ikke er overskredet”, siger konstitueret sekretariatschef i Danske Beredskaber, Tim Ole Simonsen.

 

Hver femte dansker har ikke en røgalarm

78 pct. af befolkningen siger, at de har en eller flere røgalarmer, og danskerne er generelt positivt indstillede over for røgalarmer. Det viser undersøgelsen ”Brand og røgalarmer i danske hjem” foretaget i år af Epinion for TrygFonden og Beredskabsstyrelsen.

Men hver femte dansker har ikke opsat røgalarmer i hjemmet. For mange er det ikke et bevidst fravalg. Faktisk er den hyppigste årsag, at man ikke har fået sat den røgalarm op, som man allerede har liggende.

“En røgalarm kan være med til at redde liv. Vi vil derfor gerne give det sidste lille skub og opfordre til, at røgalarmen kommer ud af skuffen og op i loftet. Man kan gøre det nemt for sig selv og sætte røgalarmen op med dobbeltklæbende tape, og man kan få røgalarmer med 10-års batteri, så man er fri for at skifte batteri. Man skal dog stadig lige huske at tjekke den jævnligt, mindst én gang om året”, siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, Mads Dalgaard.

FAKTABOKS:

Brande i private hjem

– Brandvæsenet rykker årligt ud ca. 3.000 gange til brande i private hjem. Antallet af udrykninger topper i vintermånederne

– De fleste brande i private hjem, som brandvæsenet rykker ud til, opstår i køkkenet

– Der opstår årligt ca. 41.300 brande i private hjem, som folk selv formår at håndtere uden at tilkalde brandvæsenet

– Mange, der har oplevet en brand i deres hjem, siger, at branden opstod ved brug af levende lys, herunder også på juletræ eller i dekoration

– 78 pct. af befolkningen siger, at de har røgalarmer opsat i deres hjem. Hvis du er blandt dem, der endnu ikke har opsat en røgalarm, så gør det nu og skab tryghed i hjemmet

Kilder: Redningsberedskabets statistikbank samt TrygFonden og Beredskabsstyrelsens befolkningsundersøgelse ”Brand og røgalarmer i danske hjem” 2023 foretaget af Epinion

 

Brandkadetterne banker på

For tredje år i træk kører projektet ”Beredskabet banker på” med opstart på fælles nordisk røgalarmdag. Her banker brandkadetter rundt omkring i landet på dørene i deres lokale boligområder for at få en snak om brandforebyggelse og vigtigheden af at have en røgalarm. Brandkadetterne kan også hjælpe med at sætte røgalarmer op.

Brandkadetter er unge mennesker, der fungerer som ambassadører for det kommunale redningsberedskab, og med projektet ”Beredskabet banker på” er de igen i år med til at sætte fokus på brandsikkerhed og –forebyggelse i private hjem.

”Beredskabet banker på” er udviklet af Unge i Beredskabet i samarbejde med Beredskabsstyrelsen i regi af Brandsikker Bolig med støtte fra TrygFonden. Læs mere om projektet her: Beredskabet banker på.

 

For yderligere information kontakt venligst:

Tim Ole Simonsen, konstitueret sekretariatschef i Danske Beredskaber, tlf. 30 52 82 19

Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, tlf. 20 89 84 71

 

Hent opslag som du kan hænge op i din opgang eller andre steder her. Læs mere om røgalarmer på Beredskabsstyrelsens side om Brandsikker Bolig.

 

Invitation til journalister

‘Beredskabet banker på’ vil gerne invitere journalister med ud, så de kan se, hvordan arbejdet konkret foregår.

Kontakt Line Arnstrup hos Unge i Beredskabet, tlf. 40 22 32 98, og lav en aftale med dine lokale brandkadetter.

 

Relaterede nyheder

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen proklamerede lørdag på Folkemødet, at danskerne skal kunne klare sig selv i tre døgn i forbindelse med en krise. Hos Danske Beredskaber er man tilfredse med, at samfundet har konkrete anvisninger at rette sig efter. Lørdag eftermiddag på Folkemødet i Allinge meldte forsvarsminister Troels Lund Poulsen fra den store scene ud, […]

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Den 12. og 13. juni afholder Danske Beredskaber netværksmøde omkring operative forhold. På førstedagen fortalte delegerede fra Hovedstadens Beredskab omkring kompleksiteten i nutidens byggerier og de udfordringer som Beredskabet møder i forbindelse med indsatser i bygninger, der ofte har helt sin egen risikoprofil. Oplægget følges torsdag op af et oplæg omkring fremtidens byggematerialer fra DTU. […]

Få nyhedsbrev i indbakken