Opdatering klokken 16.00:
“Man vurderer ikke, at der er den helt store fare for, at der sker en olieforurening, som tingene er nu,” siger beredskabschef i Brand & Redning MidtVest, Kim Bjerg Wemmelund.
Han oplyser, at de vragdele, der er drevet i land, ligger spredt over mange kilometers kyststrækning. Det gør det svært for beredskabet at overvåge området.
“Vi har været nødt til at bede hjemmeværnet om hjælp til at bevogte stranden, fordi der er enkelte personer herude, som ikke er klar over, at man ikke må tage vraggods,” siger Kim Bjerg Wemmelund.
Opdatering klokken 14:45:
På stranden er udstyr fra vindmølleprammen begyndt at drive ind på land. Beredskabsstyrelsen går langs stranden og samler udstyret sammen.
Det oplyser indsatsleder fra Brand & Redning MidtVest, Henning Olesen, onsdag eftermiddag.
Politiet har sat hjemmeværnsfolk ind langs stranden til at holde nysgerrige borgere væk fra de ting, der driver ind på land.
“Det kunne godt tyde på, at der er nogen, der går og kigger på udstyret, og det må de naturligvis ikke. Det er privat ejendom,” siger indsatsleder Henning Olesen.
En vindmøllepram ud for kysten i Hvide Sande er væltet som følge af det voldsomme blæsevejr.
Den 27. januar forsøgte man at bugsere vindmølleprammen fra Frederikshavn til Esbjerg, men på grund af uvejr sprang trosserne, hvorefter man evakuerede mændene ombord og lod prammen gå på grund.
Der har vindmølleprammen, der går under navnet Sea Worker, stået under observation indtil nu – men onsdag fik den hårde blæst væltet den omkuld.
Mange tusind liter olie ombord
”Problemet er, at der er 178.000 liter diesel ombord, og vi er meget bekymrede for, om der går hul på det,” siger beredskabschef i Brand og Redning MidtVest, Kim Bjerg Wemmelund.
Derfor har beredskabet indkaldt den lokale beredskabsstab på politigården i Holstebro, og både Beredskabsstyrelsen og et miljøskib fra Esbjerg er på vej. Derudover er et miljøskib, som har overvåget vindmølleprammen de seneste dage, også tilstede.
”Vi har allerede sendt en mand af sted, og jeg kører selv derop over middag,” siger Kim Bjerg Wemmelund.
Vindmølleprammen ligger meget tæt på kysten og kan ses fra land. Men på grund af det voldsomme vejr kan det blive en meget svær opgave at løse for beredskabet, hvis der går hul på olietankene ombord.
”Vores udfordring er, at vejret lige nu fortsat er meget blæsende, og det betyder, at det bliver meget svært at samle olien op, hvis der først går hul på det. Der ligger en bjærgningsplan, men vi afventer, at det bliver bedre vejr, for det kan simpelthen ikke lade sig gøre at komme til derude på grund af vejret,” siger beredskabschef Kim Bjerg Wemmelund.
Beredskabet observerer
Indsatsleder Henning Olesen fra Brand & Redning MidtVest er på stranden i Hvide Sande og holder øje med udviklingen.
”Vi holder ved stranden og observerer vindmølleprammen i øjeblikket. Der ligger et miljøskib i området derude for at observere den fra havsiden. Det er det, vi har iværksat indtil nu,” siger han.
Han oplyser desuden, at prammen er på vej rundt og ligger næsten på hovedet, som det ser ud nu.