Søg
Close this search box.

Over 2.000 hjem fik tjekket brandsikkerheden

6. december 2017

”Goddag, vi er RøgalarmPatruljen og vil gerne have lov at tjekke din røgalarm. Og har du ingen røgalarm, vil vi gerne sætte en op.” Den besked lukkede over 2.000 borgere døren op til, da RøgalarmPatruljen i en weekend i november tog på rundtur i henholdsvis Hobro, Thy, Kjellerup, Sønderborg, Næstved, Glostrup og Roskilde.

Hvert år oplever tusindvis af danskere at have brand i eget hjem, og alene i 2016 omkom 52 personer som følge af brand. Langt de fleste dødsbrande sker i boliger uden røgalarm, og særligt ældre er en udsat gruppe.

“Det skyldes blandt andet, at de ofte har svært ved selv at opsætte røgalarmer – og ikke mindst at vedligeholde dem. Så hos en del af de ældre, der faktisk har en røgalarm, virker alarmen ikke, men de ældre er ikke altid selv klar over det. En røgalarm, der ikke virker, giver falsk tryghed og redder ingen liv. Derfor har vi taget initiativ til RøgalarmPatruljen, hvor unge lokale spejdere tjekker ældres røgalarmer. Og har et hjem ingen røgalarm, så er der sat én op, når RøgalarmPatruljen har været på besøg,” siger Peter Hofman-Bang, der er overingeniør i BrandBevægelsen, og fortsætter:

“Vores håb med kampagnen er også at inspirere andre til at tjekke, at de – og ikke mindst familiens ældre – har en virksom røgalarm i hjemmet, siger Peter Hofman-Bang, som opfordrer alle til at rengøre deres røgalarm et par gange om året ved at tørre den af med en fugtig klud og støvsuge den på ydersiden.”

Øger brandsikkerheden i private hjem

Initiativet til RøgalarmPatruljen udspringer af, at cirka 360.000 danskere har haft brand i eget hjem inden for de seneste fem år. Hovedparten af de brande, hvor mennesker mister livet eller kommer alvorligt til skade, sker i boliger, hvor der ikke er en røgalarm.

Siden 2007 har BrandBevægelsen og TrygFonden samarbejdet med en lang række kommuner og beredskaber om at sætte fokus på brandsikkerhed for ældre. RøgalarmPatruljen er det centrale omdrejningspunkt for kampagnen ”Tjek på røgalarmen”, der blev iværksat sidste år, og som giver op til ti kommuner mulighed for at være med.

Syv kommuner fordelt over hele landet valgte at springe til, og derfor tog spejdere og professionelle brandfolk fra de pågældende lokalområder på patrulje i november for at tjekke røgalarmer. Patruljerne gik fra dør til dør i boligområder, som kommunerne havde udpeget, med mange ældre borgere. Hver patrulje bestod af én brandmand og to unge spejdere, der forud for indsatsen havde været til træningsmøde hos det lokale beredskab for at blive oplært i brandsikkerhed og røgalarmer.

Og RøgalarmPatruljen blev godt modtaget alle steder. I alt fik patruljerne opsat mere end 1.000 røgalarmer samt udskiftet omkring 500 batterier i eksisterende røgalarmer.

“Vi arbejder for, at færre skal dø eller komme alvorligt til skade ved brand, og derfor har vi været utroligt glade for det store engagement, vi har mødt hos både spejdere, beredskaber og kommuner. Forhåbentligt har borgerne, der fik besøg, været lige så glade for initiativet. I hvert fald er brandsikkerheden i de udvalgte boligområder nu øget,” siger René Højer, der er programchef i TrygFonden.

Alle de deltagende spejdere modtog efter endt aktion et uniformsmærke, der viser, at de nu har ”Tjek på røgalarmen”.

“Det har endnu en gang været en stor fornøjelse at gennemføre RøgalarmPatruljen og samarbejde med så mange engagerede og kompetente mennesker i både kommunerne, spejdergrupperne og beredskaberne. Især har alle de kvikke, glade og søde unge spejdere imponeret, så jeg glæder mig allerede til næste års røgalarmindsats,” siger Peter Hofman-Bang fra BrandBevægelsen.

Relaterede nyheder

Roskilde Brandvæsens nye Water Management Center skal hjælpe til at klimasikre byerne, indtil permanente værn mod hyppigere og større klimahændelser er på plads. Som led i et offentligt-privat samarbejde blev Water Management Center hos Roskilde Brandvæsen den 18. juni åbnet af Lars Robétjé, Beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen. Med til åbningen var blandt mange andre også […]

Sankthans er en travl aften for brandvæsenet med mere end dobbelt så mange udrykninger som en normal aften. Følg de gode råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen, hvis du vil undgå, at brandfolkene afbryder Midsommervisen. Brandvæsenet rykker ud til mere end dobbelt så mange 1-1-2 udkald sankthansaften som på en normal aften og nat. Du […]

Claus Bo Nielsen, Beredskabsdirektør i Nordvestjyllands Brandvæsen har været hårdt ramt af afgangstidskravet på fem minutter. 18. juni forklarede han Folketingets forsvarsudvalg, hvorfor en afskaffelse af kravet kan medvirke til at bevare de vigtige lokale stationer rundt i landet. Hos Danske Beredskaber ser man afskaffelsen af afgangstidskravet som en levetidsforlængelse af deltidsmodellen, og i bestyrelsen […]

Få nyhedsbrev i indbakken