Søg
Close this search box.

Sådan får du en sikker nytårsaften

7. december 2017

Et brag og et lysglimt i det fjerne, der vidner om det fyrværkeribrug, som desværre allerede er gået i gang. Noget, der er strengt ulovligt, da lovgivningen først tillader, at man fyrer fyrværkeri af mellem den 27. december og den 1. januar.

Selvom fyrværkeriet kan være en fryd for øjet, er der, Ifølge Anders H. Jensen, beredskabsinspektør ved Østjyllands Brandvæsen, slet ingen tvivl om, at fyrværkeri er noget, der skal bruges med stor omtanke. For ellers kan det nemlig gå grueligt galt.

I 2015 kørte de kommunale beredskaber til cirka 350 hændelser i forbindelse med nytåret, mens det tal steg til cirka 500 hændelser i 2016.

”Det er helt sikkert, at vi kører til mange hændelser nytårsaften, der relaterer sig til fyrværkeri. I Østjyllands Brandvæsen brugte vi eksempelvis ved sidste nytår det halve døgn på en lade, der brød i brand, formentligt på grund af fyrværkeri.”

Hav respekt for fyrværkeri

Der dog en masse gode råd at hente, som kan gøre din nytårsaften mere sikker. Ifølge Anders H. Jensen handler det om at tage de nødvendige forbehold – fyrværkeri er krudt, og det ér farligt.

”Med lidt sund fornuft kan man komme langt. Man skal tænke over, hvad det er for noget fyrværkeri, man bruger, og hvor lang sikkerhedsafstand der skal være til det pågældende fyrværkeri. Men man skal selvfølgelig have vejrforholdene med i tankerne. Hvis det eksempelvis blæser meget i én retning, så bør man nok overveje en noget større sikkerhedsafstand til mennesker og bygninger i den retning.”

Ifølge Anders H. Jensen er det også vigtigt, at man har en respekt for fyrværkeriet:

”Det nytter ikke noget, at man sætter sine raketter ned i en cola- eller vandflaske, når de skal antændes og affyres. Jeg vil helt klart anbefale, at man bruger et rør eller køber et af de færdiglavede, så man kan stikke det godt ned i jorden. Så kan man nemlig få sine raketter til at være mere stabile. Flasker vælter simpelthen alt for nemt, når raketten fyres af, og det udgør derfor både en person- og brandfare.”

Mange kommer til skade

Alene ved det sidste nytår var der knap 100 personer, der fik fyrværkeriskader. Et tal, som forhåbentligt ikke bliver så højt i år, håber Anders H. Jensen.

”Vi forventer en nytårsaften akkurat så travl som tidligere, men der skal da ikke være nogen tvivl om, at vi håber på, at det kommer til at gå lidt mere stille for sig. Men beredskaberne er i hvert fald klar,” fortæller Anders H. Jensen, inden han kommer med en opfordring til private såvel som erhvervsdrivende:

”Vi opfordrer alle til at få fjernet deres skraldespande, og hvis de har større containere til at stå udenfor butikker eller lignende, så få dem også væk, så der ikke er nogen, der antænder dem med fyrværkeri.”

Det er tilladt at transportere og opbevare op til 5 kilo NEM-fyrværkeri, som desuden må købes mellem den 15. december og 31. december. NEM står for netto eksplosivstof mængde og angiver, hvor meget krudt der er i fyrværkeriet.

Det tilladte fyrværkeri skal helst opbevares i et rum, hvor der ikke er andre brandfarlige artikler. Man må desuden ikke importere fyrværkeri fra udlandet, og for at sikre sig, at fyrværkeriet er lovligt, skal man tjekke, om det har et CE-mærke.

Relaterede nyheder

Hos TrekantBrand rykker man både ud til komplicerede brande og er via sin fremskudte rolle i akutberedskabet ofte dem, der når først frem, når der ringes efter en ambulance. Fælles for de mange opgaver, der løses af TrekantBrands 15 brandstationer, er, at de skaber tryghed tæt på borgerne. Bilnøglen er blevet væk, og dit lille […]

Roskilde Brandvæsens nye Water Management Center skal hjælpe til at klimasikre byerne, indtil permanente værn mod hyppigere og større klimahændelser er på plads. Som led i et offentligt-privat samarbejde blev Water Management Center hos Roskilde Brandvæsen den 18. juni åbnet af Lars Robétjé, Beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen. Med til åbningen var blandt mange andre også […]

Sankthans er en travl aften for brandvæsenet med mere end dobbelt så mange udrykninger som en normal aften. Følg de gode råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen, hvis du vil undgå, at brandfolkene afbryder Midsommervisen. Brandvæsenet rykker ud til mere end dobbelt så mange 1-1-2 udkald sankthansaften som på en normal aften og nat. Du […]

Få nyhedsbrev i indbakken